Yaşar Kemal kitabı okurlarla buluşuyor

28 Şubat 2015 tarihinde aramızdan ayrılan edebiyatın dev çınarı Yaşar Kemal’in hayatı ve bilinmeyen gerçek hikâyeler gazeteci Mehmet Poyraz tarafından kitap haline getirildi.

25.04.2015 15:04:46 0
Yaşar Kemal kitabı okurlarla buluşuyor
28 Şubat 2015 tarihinde aramızdan ayrılan edebiyatın dev çınarı Yaşar Kemal’in hayatı ve bilinmeyen gerçek hikâyeler gazeteci Mehmet Poyraz tarafından kitap haline getirildi. Yaşamının ilk yıllarından itibaren, doğayı ve insanları çok iyi şekilde gözlemleyen Yaşar Kemal, çevresinde gelişen olaylara da kayıtsız kalmayarak büyük ölçüde eserlerinde yer verdi. Dolaylı da olsa yazıya döktüğü bu olayların birçoğu toplum tarafından bilinen gerçek hikâyelerdi.
 
BİLİNMEYEN GERÇEKLER
Kitabın yazarı, Yaşar Kemal’in öğretmen vekilliği yaptığı Osmaniye’nin Bahçe köyünden olan gazeteci Mehmet Poyraz’ın, büyük ustayla görüşmüş kişilerin anlatımlarına da yer verdiği bu eserde, gazetecilerin yorumları da yer almakta. Yaşar Kemal’in vesilesiyle ünlü olan Adanalılarında anlatıldığı ‘Yaşar Kemal’ kitabının kapağında ise, eğitimci-ressam Özlem Ellialtı imzalı, özel çizim ustanın yağlı boya portresi yer alıyor. Yaşar Kemal’in hakkında, ve çevresinde gelişen hiç bilinmeyen gerçek hikâyeleri içeren kitabın yayın editörlüğünü Seyfi Karahan üstlendi.
 
AĞITLAR, EŞKİYALAR
Mehmet Poyraz  ‘Yaşar Kemal’ kitabı hakkında yaptığı açıklamada, Çukurova’nın bilinen gerçekleri ağıtlar ile eşkıyalığı geniş olarak anlattığını belirtiyor; “Büyük usta Yaşar Kemal ve çevresiyle ilgili gerçek hikâyeler hiç şüphesiz büyük ustayı etkilemiştir. Bu gerçek hikâyeleri kimi zaman olduğu gibi kullandı, kimi zaman ise; yer ve isimleri değiştirerek. İnce Memed romanı da ilhamdan ve bazı gerçeklerden oluşur. Kimdi bu İnce Memed? Gerçekten hayatta öyle biri yaşadı mı? Röportajcılığı sadece Türkiye’de değil, Dünya’da da konuşuldu, bu alanda başarılı olmasının sırrı neydi? Bu soruların tüm cevabı ile Adana’da yaşanan bazı tarihi olaylar kitapta geniş olarak yer alıyor.”
 
TANIDIK İSİMLER
Karahan Kitabevi Yayınları’ndan, okuyucusuyla buluşacak olan Yaşar Kemal kitabının tanıtım bülteninde ise şu ifadeler yer alıyor; “Günümüzde artık yok olan ağıtlar neden ve kimler için söylenirdi. Kimdi bu âşıklar? Sözlü halk edebiyatını derleyerek yazı dünyasına giriş yapan Yaşar Kemal, uzun uzun yaptığı betimlemeleri neye borçluydu? Ustanın gittiği okulun geçmiş tarihi nasıldı ve bundan etkilendi mi? Çukurova’yı mı anlattı, yoksa Dünya’yı mı? Yaşar Kemal’in aramızdan ayrılışının ardından kimler ne yazdı? Türkiye’nin yakından tanıdığı isimlerle büyük usta geçmiş tarihlerde nasıl tanıştı?”

Hannover’de Kent Merkezi Masaya Yatırılıyor

St. Pauli Frankfurt’a Geçit Vermedi: Millerntor’da Golsüz Beraberlik 0-0

Hamburg’da Nefret Suçları Alarm Veriyor: Faillerin Büyük Bölümü Aşırı Sağcı

Almanya tarihinde bir ilk: Cem Özdemir eyalet başbakanı oldu

Lübeck’te Irkçılığa Karşı Şiir ve Edebiyat Buluşması

Gazeteci Abdullah Çelik’ten “Buğday Zamanı” Romanı

Çifte Vatandaşlar Dikkat: Alman Vatandaşlığının Kaybına İlişkin Yeni Mahkeme Kararı

Hamburg’da Sosyal Medya Tartışması: “Yasak Çözüm Değil”

Münih’te kent merkezlerinin geleceği masaya yatırıldı

Abdulhadi Turus YTB Başkanlığına Resmen Atandı

Bremen’de Yaşlıların Topluma Katılımı Masaya Yatırıldı

Hamburg’da “Biletsiz Yolculuk” Tartışması: SPD Hapis Uygulamasını Kaldıracak mı?

Hamburg’da Kadınlar Günü’nde Anlamlı Adım: Forsmannstraße’ye Kadın Sanatçı İsmi Eklendi

Bremen’de “Ferienkompass”: Tatilde Çocuklara Eğitim ve Eğlence Bir Arada

Bundesrat’tan Sosyal Hizmetlerde Reform Girişimi: Bürokrasi Azaltılacak

Almanya’da BAföG Reformu Çağrısı: Bundesrat Hükümete Çağrı Yaptı

Murat S. Dural’dan Yeni Roman: “Fırtına Çıkmazı” Okurlarla Buluşuyor

Lübeck’te Turuncu Bank: Kadına Yönelik Şiddete Karşı Güçlü Mesaj

Braunschweig Stadı’nda Büyük Denetim: 247 Güvenlik Görevlisi Kontrol Edildi

Hamburg’da Miras Vergisi Tartışması: Gelir Artıyor, Muafiyetler Büyüyor

Bremen’de Suç Oranı Yüzde 10 Düştü: Polis Daha Fazla Vakayı Aydınlatıyor

Bremen’de Kadına Yönelik Şiddet Artıyor: 2025’te Vakalar Yüzde 7,1 Yükseldi

HSV Evinde Yıkıldı: Leipzig’den Soğuk Duş (1:2)

Acht neue dual Studierende starten beim Hauptzollamt Braunschweig

Bremen’den Sert Adım: Anayasa Düşmanlarına Kamu Kapısı Kapanıyor

Bremen’de Kamu Şirketleri 2024’te Kârını Artırdı

Hamburg Türk Basın Birliği Yeni Döneme Güçlü Başladı

Harsefeld’de 84 Yaşındaki Sürücü Eczanenin Girişine Daldı

Hamburg’da Yeni Dönem: Demokrat Çorumlular Platformu Artık “Demokrat Hamburglular Platformu”

Markus Söder: “Yerel Siyaset Milletin Kalbidir”

Yükleniyor

loading

Hannover’de Kent Merkezi Masaya Yatırılıyor

St. Pauli Frankfurt’a Geçit Vermedi: Millerntor’da Golsüz Beraberlik 0-0

Hamburg’da Nefret Suçları Alarm Veriyor: Faillerin Büyük Bölümü Aşırı Sağcı

Almanya tarihinde bir ilk: Cem Özdemir eyalet başbakanı oldu

Lübeck’te Irkçılığa Karşı Şiir ve Edebiyat Buluşması

Gazeteci Abdullah Çelik’ten “Buğday Zamanı” Romanı

  • Pazartesi 11.5 ° / 0.4 ° Güneşli
  • Salı 12.1 ° / 0.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 13.3 ° / 3.1 ° Güneşli