UMED Medya Akademisi Devam Ediyor

UMED Başkanı Aslan Değirmenci: “İnsan onurunu küçültücü, ayrımcılığı teşvik edici üsluptan uzak durun.”

Medya 28.03.2022 00:43:42 0
UMED Medya Akademisi Devam Ediyor
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın destekleriyle Uluslararası Medya Enformasyon Derneği tarafından yeni nesil iletişimciler yetiştirmek amacıyla düzenlenen Uluslararası Medya Akademisi eğitimleri sürüyor.
 
Akademi kapsamında UMED Başkanı Aslan Değirmenci “Habercilik ve Medya Etiği” dersinde genç iletişimcilerle bir araya geldi. Medyada en çok dezenformasyon yapılan konuların terör, doğal afet, ekonomi ve koronavirüs olduğunu belirten Değirmenci, “Yalan haberle mücadelenin temel taşı, her ne olursa olsun bilgiye kolayca ulaşmaya çalışmak değil, ‘doğru ve güvenilir bilgiye’ ulaşmak için çabalamaktır” dedi.
 
Değirmenci, yalan haber ve dezenformasyonla mücadele için “Eleştirel bir bakış açısı edinmek”, “doğrulanmamış bilgileri paylaşmamak”, özellikle sosyal medyada karşılaşılan bilgilere “sağlıklı bir şüphe ile yaklaşmak” ve “bilgiye ulaşılan kaynaklar hakkında fikir sahibi olmak” gerektiğini ifade etti.
 
Psikolojik savaş için açılan sahte hesapların algı operasyonları için abartılı bir dil kullandığının, kaynak belirtmediğinin, delil sunmadığının ve eski görüntülerden faydalandığının altını çizen Değirmenci, şöyle devam etti:
“Hemen her konuda görüşleri vardır, kişilerin hak ve özgürlüklerine saygı göstermezler, kamuoyunda infial uyandırma ve toplumu dehşete düşürmeye yönelik kasıtlı paylaşımlarda bulunurlar. Ayrımcılık yaparlar, hakaretten geri durmazlar.”
 
“HABER GÖRÜNÜMLÜ TUZAKLARA DÜŞMEYİN”
 
Genç iletişimcilere mesleki tecrübelerini aktaran Değirmenci, haber okuyucusu olarak yalan haber ve dezenformasyonla mücadele için gençlerin yapmaları gerekenleri ise şöyle sıraladı:
“Resmi kaynaklara itibar edin.
Haber görünümlü tuzaklara düşmeyin.
Bilgiyi otoritesinden alın.
Ayrıştırıcı, kışkırtıcı mesajlara müsaade etmeyin.
Bir bilgi ve fotoğraf teyit ettirilemiyor, doğrulatılamıyor ise paylaşılmamalıdır.”
 
Medya etik ilkeleri hakkında da açıklamalarda bulunan Aslan Değirmenci, “Savaş, çatışma, terör, şiddet ve afet durumlarında kamuoyunun bilgi edinme hakkının gerektirdiği haberciliği yaparken, evrensel insan hakları, ulusal güvenlik ve kamu düzeni dikkate alınmalıdır” dedi.
 
“İNSAN ONURUNU KÜÇÜLTÜCÜ, AYRIMCILIĞI TEŞVİK EDİCİ ÜSLUPTAN UZAK DURUN”
 
Değirmenci sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Toplumu şiddete, teröre, etnik ayrımcılığa sevk edecek veya halkı sınıf, ırk, dil, inanç, cinsiyet ve bölge farkı gözeterek kin ve düşmanlığa yöneltecek yayın yapmayı reddetmeliyiz. İnsanlar arasında nefret duyguları oluşturacak; korkuya, kaosa, düşmanlığa, paniğe ve yılgınlığa neden olacak her türlü yayın ve yaklaşımlardan uzak durmalıyız. Yayınlarının şiddeti özendirici, korkuyu yaygınlaştırıcı, travmalara yol açıcı, eşitlik ve adalet ilkelerini zedeleyici, insan onurunu küçültücü, ayrımcılığı teşvik edici bir nitelik ve üslupta olmamasına dikkat etmeliyiz. Suç ve terör örgütlerinin doğrudan veya dolaylı propagandası niteliği taşıyan yayın yapmamalıyız. Terör örgütlerinin dilini, jargonunu, tanımlarını, imajlarını ve imalarını terörün propagandasına yardımcı olacak şekilde kullanmamalıyız.”
 
“ETKİLİ VE ÖZGÜN İÇERİK SİZİ ÖNE ÇIKARTIR”
 
TRT Haber Dijital Yayın Uzmanı Sercan Türkyılmaz ise, mobil gazeteciliğin ve etkili içerik üretmenin önemine değindi. Herkesin aslında birer gazeteci olduğunu vurgulayan Türkyılmaz, “Etkili ve özgün içerik sizi öne çıkartır” dedi.
 
“MUHATABINIZIN SÖZLERİ SİZE EMANET”
 
Gazeteci-Yazar Nil Gülsüm Gül Kurt’un “Röportaj Teknikleri” dersiyle devam eden Uluslararası Medya Akademisi’nde, katılımcılara röportaj alanının inceliklerine ilişkin detaylar anlatıldı. Gazetecinin röportaj esnasında tüm ön yargılardan uzak olması gerektiğini belirten Kurt, “Görüşme odasına objektif gazeteci kimliği ile girmelisiniz. Muhatabınızın sözlerini size emanet ettiğini ve esas amacın kamuoyunu bilgilendirmek olduğunu bir an bile unutmamak gerekir” diye konuştu.
 
“KURGU YAPARKEN BAZEN GÖRÜNENİ ANLATIRSINIZ BAZEN GÖRÜNMEYENİ”
 
TRT Spor Yayın Şefi Sertan Türkyılmaz’ın Haber Kurgu eğitimde ise genç iletişimcilere, haber kurgusunun nasıl yapıldığı uygulamalı olarak gösterildi. Kurgu yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları anlatan Türkyılmaz, “Kurgu yaparken bazen görüneni anlatırsınız bazen görünmeyeni” dedi. Bizzat Türkyılmaz tarafından eğitim sırasında bir haber kurgusu yapılarak gerçekleştirilen eğitim, genç iletişimcilerin de kurgu uygulamalarına ilgisini uyandırdı.
 
“GAZETECİNİN TARAFI DOĞRULUKTUR”
 
Gazeteci Erem Şentürk’ün “Habercilik” eğitiminde ise genç iletişimciler Şentürk’ün mesleki tecrübelerinden faydalandı. Gazeteciliğin dinamiklerine ve mesleğin hassas noktalarına örnekler vererek değinen Şentürk, tarafsızlık iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Gazetecinin tarafı doğruluktur” dedi.

 

Almanya’da Pilotların Grevi Ulaşımı Kilitledi: 800 Uçuş İptal Edildi

Entegrasyon Kurslarında Kesintiler Endişe Yaratıyor: Toplumsal Birlik ve Nitelikli İşgücü Tehlikede

Münih’te “Otizme Farklı Bakış” Semineri

Hamburg’da Suç Oranları Geriledi: Şiddet Suçlarında da Düşüş

Kriminal İstatistik 2025: Hamburg Güvenli Ama Kadınlar İçin Değil

Tanker Hendeğe Devrildi: L123 Saatlerce Trafiğe Kapatıldı

Berlin’den Entegrasyon Freni: 130 Bin Kişinin Kurs Başvurusu Durduruldu

Hamburg’da Fahiş Kiralara Tepki: “Kâğıt Üzerindeki Önlemler Yetmez, Personel Şart”

Hamburg’da 76. Vatandaşlık Töreni: Belediye Sarayı’nda Yeni Bir Başlangıç

Hamburg Okullarında Öğrenci Sayısı Rekor Kırdı: Ganztag Katılımı Yüzde 91,5’e Ulaştı

Hannover’da Yaşlılar Meclisi Seçiminde Yarıyol: 27 Bin 800 Oy Kullanıldı

St. Pauli, Stuttgart’ı 2-1 Mağlup Etti: Millerntor’da Hayati Zafer

“Fırtınada Gençliğim” Hamburg’da Gala Yapıyor: Bir Göç Hikâyesi Sinema Perdesinde

Yozgat Rüzgârı Hamburg’da Esti: Kültür ve Spor Şöleni Büyük İlgi Gördü

Almanya’da Çifte Vatandaşlık Beklenen İlgiyi Görmedi: 1,3 Milyon Türk’ten Sadece 30 Bini Başvurdu

Hamburg’da “Kırmızı Bölgelerde” Ek Gübreleme Kuralları Mahkeme Kararıyla Askıya Alındı

Bremen’de Eğitim Alarmı: Okullarda Büyük Kalite Hamlesi Başladı

Hamburg’da Meslek Okullarına “Sosyal Medya Laboratuvarı”

Ahlerstedt’te Kavşakta Kaza: İki Kişi Hafif Yaralandı

Bahrenfeld S-Bahnhaltestelle Çevresinde Mobilite Devrimi: Hegarstraße Yenilendi, Friedensallee Çalışmaları Başlıyor

UGC Başkanı Ahmet Öz’den 6 Şubat Mesajı: “Gazetecilerin İsimleri Deprem Kentlerinde Yaşatılmalı”

Hamburg ve Schleswig-Holstein Okul Denetimini Modernize Ediyor: Vakıflar Uzmanlık Katkısı Sunuyor

“Anne, Lütfen Yardım Et!”: Telefon Dolandırıcılarının Korku Üzerinden Kurduğu Tuzak

HafenCity’de Çocuklar ve Kulüpler İçin Yeni Spor Alanı

Bremen’de Dört Okul İklim Nötrlüğü Yolunda: “Gelecek Sınıflarda Başlıyor”

“Trende Feci Saldırı: Serkan C. Görevini Yaparken Can Verdi”

Münih’te “Otizme Farklı Bakış” Semineri 8 Şubat’ta

Thering: „Hamburg braucht Mut zu Olympia – und verlässliche Finanzierung für Hochschulen“

“Kanserle Mücadelede Hamburg Örnek Oluyor: Tarama ve Tedavi Umut Veriyor”

Oslebshausen’de 22 Kaçak Araç Kaldırıldı: Ordnungsamt Harekete Geçti

Yükleniyor

Almanya’da Pilotların Grevi Ulaşımı Kilitledi: 800 Uçuş İptal Edildi

Entegrasyon Kurslarında Kesintiler Endişe Yaratıyor: Toplumsal Birlik ve Nitelikli İşgücü Tehlikede

Münih’te “Otizme Farklı Bakış” Semineri

Hamburg’da Suç Oranları Geriledi: Şiddet Suçlarında da Düşüş

Kriminal İstatistik 2025: Hamburg Güvenli Ama Kadınlar İçin Değil

Tanker Hendeğe Devrildi: L123 Saatlerce Trafiğe Kapatıldı

  • Cumartesi 11 ° / 6.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 13.8 ° / 5.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 14.4 ° / 5.9 ° Güneşli