Türk basınının duayen ismi Mehmet Aktan hayatını kaybetti

Almanya’da 1970’li yıllardan itibaren WDR, TRT, Deutsche Welle, Milliyet, Milliyet Haber Ajansı, Doğan Haber Ajansı ve Hürriyet’te muhabirlik yapan gazeteci Dr. Mehmet Aktan hayatını kaybetti.

Medya 8.02.2020 15:45:40 0
Türk basınının duayen ismi Mehmet Aktan hayatını kaybetti
Almanya'da Türkçe yayın yapan çeşitli medya kurumlarında 1970'li yıllardan itibaren yoğun bir şekilde çalışan ve sağlık sorunları nedeniyle bir süre önce gazeteciliğe veda etmek zorunda kalan Dr. Mehmet Aktan 5 Şubat 2020 tarihinde Köln'de hayatını kaybetti. Almanya'daki Türk basınının en tanınan emektarlarından biri olan Aktan, meslektaşları tarafından "Almanya'daki Türk toplumunun tarihini yazan" bir gazeteci olarak adlandırılırdı.

Doktora tezi de Almanya'daki Türkçe medya üzerineydi

Aktan 1948 Adana Kozan doğumluydu. Önce Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde okudu. Bir Cumhuriyet Bayramı'nda, 29 Ekim 1971'de Almanya'ya ayak bastı. Hannover Üniversitesi'nde eğitim gördükten sonra, 1979'da Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi'nde medya konusunda doktorasını tamamladı. Doktora tezi, "Federal Almanya Cumhuriyeti'ndeki yabancı işçiler için medya" üzerineydi ve ülkedeki Türkçe gazete ve radyo yayınlarını mercek altına alıyordu. 

Titizliği ile bilinirdi

Mehmet Aktan, gazetecilik kariyeri boyunca da bu yayınlara büyük katkı sağladı. Batı Alman Radyo ve Televizyon Kurumu (WDR) çatısı altındaki Köln Radyosu, TRT, Deutsche Welle, Milliyet, Milliyet Haber Ajansı, Doğan Haber Ajansı ve Hürriyet’te muhabirlik yaptı. Münih, Köln, Bonn ve Berlin'de görev yaparken siyaset dünyasından iş hayatına, Almanya'daki Türkiye kökenlilerin hayatının her alanına dair ürettiği haberleri ile mesleğin duayenleri arasına girdi. Çalıştığı yıllarda Federal Meclis'ten Türk mahallesine kadar her yerde tanınan bir sima olan Mehmet Aktan, farklı konuları özenle işleyebilme konusundaki yeteneğinin yanı sıra, mesleğindeki titizliğiyle, haberlerini defalarca kontrol etmesiyle bilinirdi. DW Türkçe Yayınlar Sorumlusu Erkan Arıkan da, tecrübeli gazetecinin mesleğine verdiği önemi vurguladı: “Üstadımız Mehmet Aktan her zaman doğru ve kaliteli haberleri ile bilinirdi. İyi araştırılmış, özenli bir dille yazılmış haberleri ile tüm meslektaşlarına örnek olan bir gazeteciydi. Hem onunla birlikte çalışma şansına sahip olan hem de ardından gelen kuşak olarak ona çok şey borçluyuz. Vefatı gerçek bir kayıp oldu. Çok üzgünüz. Tüm sevenlerinin ve basın camiasının başı sağ olsun.”

Hamburg’da 10 Yaşındaki Timur Kaya Kayıp: Polis Fotoğrafla Arıyor

Hamburg Belediye Sarayı’ndaki Restaurant Parlament İflas Etti: Bismarck da Burada Yemek Yemişti

69. Bremer Roland-Runde: Austausch, Tradition und Zusammenhalt zwischen Bremen und Berlin

Bundesrat Hamburg’un Şiddet Koruma Girişimini Kabul Etti

Hamburg Sosyal Yargısında Çifte Görev Değişimi

Eczane Yasası Tartışması: Bundesrat’tan Hükûmete Uyarı

Bürgergeld Tarih Oluyor: Yeni Temel Güvenceye Bundesrat’tan Eleştiri

Hamburg’da Otonom Taksi Dönemi Başlıyor

Bremen Okullarında İstikrar Güçleniyor: 200’e Yakın Yeni Öğretmen Göreve Başlıyor

Ali Paşa Akbaş, ATİB’in Yeni Genel Başkanı Seçildi: “Birlik, Sevgi ve Eğitimle Geleceğe Yürüyeceğiz”

Bremen’de Fotoğraflı Fahndung: Polis Hesap Dolandırıcısını Arıyor

27 Ocak’ta Uyarı: “Nie wieder” Geçmişe Değil, Bugüne Ait

Bremen’de 5 Binden Fazla Gence Ulaşılan “Be oK” Projesi Sona Erdi

Hamburg’da Sosyal Konutta Rekor: 2025’te 6 Bin 300’den Fazla Daireye Yeni Sosyal Bağ

Selda Bağcan Hamburg Sahnesinde: Anadolu Rock Rüzgarı Esecek

Hamburg’da Enerjiyi Kesmeler Artıyor: Sol Parti Notfallfonds Talep Ediyor

Berlin’de #WeRemember Işığıyla Anma: NS Kurbanları Unutulmuyor

Hamburg’da Kırmızı-Yeşil Koalisyon Isınmada Jeotermal Enerjiye Yöneliyor

Hamburg’da Türk Kültür Derneğine Silahlı Saldırı: İki Kişi Yaralandı

FC St. Pauli, Mathias Rasmussen’i Transfer Etti

Hannover Belediye Başkanı Onay: “Mercosur Anlaşmasının Avrupa Mahkemesi İncelemesi Umutları Gölgeliyor”

Hamburg’da 2025’te 21.867 Bebek Dünyaya Geldi

Bremen’de Gençler İçin Yeni Yaşam Modeli: “Am Gummibahnhof” Açıldı

Bützfleth’te Zincirleme Kaza: İki Sürücü Yaralandı

Tiyatroname’den Tuğba Özay’lı Kahkaha Dolu Komedi

Hamburg Derbisinde Büyük Mücadele, Gol Yok: Millerntor’da Sessiz Gece 0-0

Bremen Belediye Başkanı Bovenschulte: "Siber Zorbalık Küçümsenecek Bir Konu Değil"

Hamburg Havalimanı’nda Gece Uçuşlarında Düşüş: Gürültü Rahatsızlığı Azaldı

Karagöz Landshut’ta Çocuklarla Buluşuyor

A23 Otoyolunda Tehlikeli Nötigung: Sahte Mavi Çakarla Sürücüleri Korkuttu

Yükleniyor

Hamburg’da 10 Yaşındaki Timur Kaya Kayıp: Polis Fotoğrafla Arıyor

Hamburg Belediye Sarayı’ndaki Restaurant Parlament İflas Etti: Bismarck da Burada Yemek Yemişti

69. Bremer Roland-Runde: Austausch, Tradition und Zusammenhalt zwischen Bremen und Berlin

Bundesrat Hamburg’un Şiddet Koruma Girişimini Kabul Etti

Hamburg Sosyal Yargısında Çifte Görev Değişimi

Eczane Yasası Tartışması: Bundesrat’tan Hükûmete Uyarı

  • Cumartesi 5.4 ° / 3.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 8.5 ° / 5.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 10.1 ° / 6.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu