Scholz'un Cum-ex skandalına ilişkin çelişkili açıklamalar yaptığı iddia edildi

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un ülkede 'tarihin en büyük vergi sahtekarlığı' olarak nitelendirilen Cum-ex skandalına ilişkin çelişkili açıklamalar yaptığı ileri sürüldü.

Almanya 18.08.2022 00:56:07 0
Scholz

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un ülkede "tarihin en büyük vergi sahtekarlığı" olarak nitelendirilen Cum-ex skandalına ilişkin çelişkili açıklamalar yaptığı ileri sürüldü.

Stern dergisinin haberinde, Scholz'un, Cum-Ex skandalıyla ilgili 2020'de dinlendiği Federal Meclis Maliye Komisyonunun "gizli" olarak sınıflandırdığı tutanaklarının içeriğine yer verildi.

Buna göre Scholz, Temmuz 2020'de yapılan Federal Meclis Maliye Komisyonunun toplantısında Cum-Ex skandalına karışan Hamburg merkezli Warburg Bankasının ortaklarından Christian Olearius ile yaptığı bir görüşmeyi hatırladı. Scholz burada, söz konusu bankacıyla bir görüşmenin gerçekleştiğini belirterek görüşmede ele alınan çeşitli konularda sadece Christian Olearius'un konulara bakışını dinlediğini anlattı.

Ancak Olearius'un günlüğünde Scholz ile 3 kez görüştüğünün ortaya çıkmasının ardından Eylül 2020'de yapılan Federal Meclis Maliye Komisyonunun toplantısında açıklama yapan Scholz, bu görüşmelere ilişkin herhangi bir şey hatırlamadığını söyledi. Tutanaklarda Scholz'un "bu buluşmalara ilişkin somut bir şey hatırlamadığı açıklaması yaptığı" yer aldı.

Haberde, 2011-2018 döneminde Hamburg Eyaleti Başbakanlığı yapan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Olaf Scholz'un, Olearius ile Hamburg şehrinde birçok kez bir araya geldiğini hatırladığı ancak Olearius ile makam odasındaki buluşmayı hatırlamamasının dikkati çektiği kaydedildi.

"Şüpheli bir elektronik posta iletesi"

Öte yandan NDR'in haberinde, Cum-ex skandalı kapsamında Warburg Bankasına yönelik soruşturma yürüten Köln Savcılığının 21 Nisan'da Başbakanlıkta Scholz'un ofis şefi görevi yapan ve yıllardan beri Scholz'un yakınında bulunan Jeanette Schwamberger'in elektronik postasına el koyduğu belirtildi.

Haberde, elektronik postayı inceleyen savcıların "şüpheli bir iletiye" rastladığı kaydedildi.

Tüm sorulara cevap verecek

Hamburg Eyalet Meclisinde 19 Ağustos Cuma günü skandalın aydınlatılması için kurulan araştırma komisyonunda dinlenecek Scholz, 11 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, Warburg Bankası'na ilişkin gelişmelerle ilgili herhangi bir sorumluğu bulunmadığını belirterek "Herhangi bir siyasi müdahale olduğuna ilişkin kanıt yok." ifadesini kullanmıştı.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, bugün Berlin'de düzenlenen basın toplantısında iddialara ilişkin bir açıklama yapmadı. Hebestreit, Scholz'un, cuma günü saat 14.00'te araştırma komisyonunda dinleneceğine işaret ederek "Burada tüm sorular sorulacak ve Şansölye bunlara cevap verecek." ifadesini kullandı.

Bakanlıkta arama yapıldı

Köln Savcılığı, geçen yıllarda "Cum-ex" olarak adlandırılan işlemler yoluyla vergi kaçakçılığı şüphesiyle Hamburg, Frankfurt ve Münih'teki çeşitli finans kurumlarının binalarında ve Scholz'un Maliye Bakanı olduğu dönemde Bakanlıkta aramalar yaptırmıştı. Bu soruşturma kapsamında, eski SPD Federal Meclis Milletvekili ve Scholz'a yakın isimlerden Johannes Kahrs'ın bankadaki özel kasasında 200 bin avronun üzerinde paraya rastlandığı ortaya çıkmış ve Scholz'un Hamburg Eyalet Başbakanlığı döneminde kullandığı elektronik posta adresine gelen iletiler incelenmişti.

Almanya "tarihinin en büyük vergi sahtekarlığı skandalı" olarak değerlendirilen Cum-ex soruşturmasında, ülkede başta bankacılar olmak üzere varlıklı yatırımcılar ve avukatların sistematik olarak devletten, hiç ödemedikleri vergilerin geri ödemesi için karmaşık hisse senedi anlaşmalarına imza attıkları ortaya çıkarılmıştı.

Alman basınında çıkan haberlerde Scholz'un, Warburg Bankası ortaklarından Christian Olearis ile birçok kez görüştüğü ve tavsiyelerde bulunduğu aktarılıyor.

Haberlerde, Scholz'un Olearius ile yaptığı görüşmeden sonra Hamburg maliyesinin Warburg Bankasının 47 milyon avroluk vergi iadesini ödemesini geciktirerek zaman aşımına uğramasına izin verdiği belirtiliyor. Ancak Warburg Bankasının bir yıl sonra Federal Maliye Bakanlığının baskısı üzerine 43 milyon avroyu ödediği ifade ediliyor.

Alman vergi uzmanlarının hesaplamalarına göre, Cum-ex ile devlet hazinesi, 2005-2011 döneminde milyarlarca avro zarara uğratıldı.

Almanya'dan İstanbul'a Gelen Gürhan Takıl Hayatını Kaybetti

GazeteHamburg Yazarlarımız Şahturna ve Ozan Şiar’a Demokrasi ve Halk Edebiyatı Ödülü

Hamburg Yeşilleri’nden İklim ve Doğa İçin Tarihî Adım

8.Türk Dünyası “KIZILELMA” Ödülleri 25 Kasım'da Sahiplerini Bulacak

CDU ve CSU’da AfD Tartışması Yeniden Alevlendi

Hamburg’da 5. Kültür Zirvesi “Birlikte!” Temasıyla Başlıyor

Bremerhavenli Jizhe Ma “Baltic Way” Matematik Yarışmasında Avrupa Birincisi

Robot OTTO, IERA 2025 Ödülünü Kazandı

Kiracılara Güneş Enerjisi Desteği: Hamburg’da Yeni Dönem

Mozarteum ve LMU Öğrencisi Naz İrem Türkmen’e Uluslararası Arenada Büyük Başarı

Hamburg’da Entegrasyon Başarısı: Eğitim, Dil, İş ve Vatandaşlıkta Güçlü Artış

Almanya Genelinde Güvenlik Sektörüne Büyük Zoll Operasyonu

Levent Çukur, CSU listesinden Pasing-Obermenzing İlçe Meclisi’ne aday

Bremen’de Mietpreisbremse 2029’a Kadar Uzatıldı

Kaya Lahmacun Hamburg’da Yeni Adresinde: Aynı Lezzet, Aynı Kalite

AB’den Çinli Ucuz Alışveriş Devlerine Fren: Shein ve Temu’nun Ayrıcalıkları Sona Eriyor

Harburg’daki Schlachthofstraße Mülteci Yurdunda Skandal: Kötü Koşullar Sürüyor, Basına Giriş Yasak

Avrupa’daki Gurbetçilerden Adalet Çağrısı: “Erhan Nacar ve Ekibine Etkin Soruşturma Başlatılsın”

Hamburg Türk Toplumu’nda Yapay Zekâ Konferansı: Genç Türk Mühendis ve Mimarlar Damga Vurdu

St. Pauli’de Oke Göttlich Güven Tazeledi: Son Kez Başkanlığa Seçildi

St. Pauli’den Rekor Gelir ve Büyük Proje: Millerntor 50 Bin Seyirciye Çıkıyor

Hamburg’da Ramazan Avcı’yı Anma Etkinlikleri 40. Yılında Panelle Başlıyor

MÜYORBİR’de Reform Rüzgârı: Haluk Özkan ve Ekibinden “Birlik ve Şeffaflık” Vizyonu

Hamburg Alevi Kültür Merkezi 35. Yılını Coşkuyla Kutladı

AABF Başkanı Hüseyin Mat: “Terörsüz Türkiye’yi Destekliyoruz”

Billie Jean King Cup’ta Millilerden Almanya Zaferi

“Biz de Varız Derneği Kurumsal Yapısını Güçlendirdi: Karadeniz’de Mükemmeliyet Merkezi”

Hamburg Boberg’de Yeni Dönem: CLIPPO Gençlik Merkezi Yeniden Açıldı

Bremerhaven Limanlarına Tarihi Destek: Berlin’den 1,35 Milyar Euro’luk Dev Yatırım

Misburg’da Spor Hattı Yeniden Kuruldu: Şehir, Yanan Spor Salonunun Yerine Eğitim ve Kulüpler İçin Çözüm Üretti

Yükleniyor

Almanya'dan İstanbul'a Gelen Gürhan Takıl Hayatını Kaybetti

GazeteHamburg Yazarlarımız Şahturna ve Ozan Şiar’a Demokrasi ve Halk Edebiyatı Ödülü

Hamburg Yeşilleri’nden İklim ve Doğa İçin Tarihî Adım

8.Türk Dünyası “KIZILELMA” Ödülleri 25 Kasım'da Sahiplerini Bulacak

CDU ve CSU’da AfD Tartışması Yeniden Alevlendi

Hamburg’da 5. Kültür Zirvesi “Birlikte!” Temasıyla Başlıyor

  • Perşembe 18.4 ° / 9.4 ° Güneşli
  • Cuma 18.8 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Cuma 18.8 ° / 10.3 ° Güneşli