SAĞLIKLI SÜNNET NASIL OLMALI?

Yaz tatilinin başlaması ile birlikte çocuklarını sünnet ettirmek isteyen ailelerin kafasında bazı soru işaretleri oluşmaya başlıyor. Doğru sünnet nedir? Hangi yaşta sünnet edilmelidir? Genel anestezi mi, lokal anestezi mi uygundur? Hangi k

SAĞLIK 27.07.2020 22:12:08 0
SAĞLIKLI SÜNNET NASIL OLMALI?
Yaz tatilinin başlaması ile birlikte çocuklarını sünnet ettirmek isteyen ailelerin kafasında bazı soru işaretleri oluşmaya başlıyor. Doğru sünnet nedir? Hangi yaşta sünnet edilmelidir? Genel anestezi mi, lokal anestezi mi uygundur? Hangi koşullarda sünnet yapılmalıdır? Kimler sünnet yapabilir? 
Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Üroloji bölümünden Uzm. Dr. Özdal Yıldız sünnet hakkında ailelerin merak ettikleri soruları yanıtlarken “Sünnet öncesi çocuklar mutlaka doktor tarafından muayene edilerek ailede kanama bozukluğu varsa tespit edilmelidir" dedi.
 
Erkek çocukların penisinin ucunda idrar çıkış deliğini kapatan ve penisi çevreleyen derinin alınması işlemine sünnet deniyor.  Sünnet derisinin pipi başına yapışık olması durumunda idrar yapmada zorluk ve idrar yolu enfeksiyonu sık görülüyor.  İleri yaşlarda cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve penis kanseri riski de artıyor. Bu sebeplerden ötürü sünnet inançlarımız ve sosyal yönü dışında bilimsel olarak da öneriliyor diyen Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Üroloji bölümünden Uzm. Dr. Özdal Yıldız sünnetle ilgili merak edilen soruları yanıtladı:
 
Sünnet İçin Uygun Yaş Nedir?
Çocukların psikolojk gelişimi süresince 2 – 6 yaş aralığının sünnet için uygun olmadığı düşünülür. Her yaşta sünneti çocuk için travma haline dönüştürmeden, korku yaşamasına izin vermeden yapılmalıdır. (Cinsel kimlik kazanım dönemi) Medikal zorunluluk halinde bu yaş grubunda da genel anestezi ile sünnet yapılması gerekir.
 
Yeni doğan Sünneti Nedir?
Doğum sonrası 1 hafta ile 1 ay içinde yapılan sünnetlere yeni doğan sünneti denir. Bu yaş grubunda kanlanmanın iyi olması nedeni ile yaranın daha çabuk iyileşmesi, çocuğun daha az stres yaşaması ve lokal anestezi ile yapılması yeni doğan sünnetinin avantajlarındandır. 
 
Sünnet Nerede ve Kimler Tarafından Yapılmalıdır?
Sünnet ciddi bir cerrahi müdahaledir. Bu işleme bağlı ciddi komplikasyonlar olabileceğinden dolayı deneyimli doktorlar tarafından ve ameliyathane şartlarında yapılmalıdır. Basit görülen bu işleme bağlı ciddi kalıcı sakatlıklar oldukça sıktır.
 
Sünnet Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir
Sünnet öncesinde çocuk mutlaka doktor tarafından muayene edilmelidir. Bazı ek hastalıklar (inmemiş testis, hipospadias gibi) bu esnada saptanabilir. Ailede herhangi bir kanama bozukluğu olup olmadığı sorgulanmalıdır. Kanamayı artıran ilaç kullanan çocuklarda bu ilaçlar işlemden 1 hafta önce kesilmelidir.
 
Sünnet Yöntemleri Nelerdir?
Sünnet çan, gomco, plastik kıskaç ve cerrahi sünnet yöntemleriyle yapılabilirken, hastane ortamında komplikasyon gelişme ihtimali en düşük yöntem olan cerrahi sünnet yapılmaktadır. Sünnet lokal veya genel anestezi ile yapılabilirken, 6 ay - 6 yaş aralığında bulunan çocukların travmaya maruz kalmaması için lokal anestezi uygulanırken, bu yaş aralığı dışında bulunan çocuklarda ise genel anestezi uygulanır.
 
Sünnet Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sünnetten sonra ilk 24 saatte analjezik uygulanması ağrının azaltılması için gereklidir diyen Uzm. Dr. Özdal Yıldız “Sünnet işleminden sonra pipinin çevresine sarılan bandaj ve sargıyı 24 saat sonra çıkarın.  İyileşmeyi arttırmak için kremler kullanın. Peniste ilk günlerde gözlemlenen şişlik ve ödem 2 hafta içerisinde geçer. Sünnet derisi yapışık olan çocuklarda iyileşme ise kabuk oluşumu ile olur. Hızlı iyileşme için ilk günden sonra çocuğunuza her gün ya da gün aşırı duş yaptırıp krem sürün. Sünnetten sonra ilk 7 gün çocuğunuzun aşırı aktiviteden kaçınmasına dikkat edin. Bezli bebeklerde ise sünnet sonrası büyük boy alt bezi kullanılması, duş yaptırılması ve krem uygulanması yeterli olacaktır” dedi.
 
Bayındır Sağlık Grubu Hakkında:
Bayındır Sağlık Grubu’nun temeli, 1992 yılında o zamanki adıyla Bayındır Tıp Merkezi ile hizmet vermeye başlayan Bayındır Hastanesi’ne dayanmaktadır. İş Bankası iştiraklerinden olan grup, kısa sürede sağlık alanında referans kurumlardan biri haline gelmeyi başarırken, bunda tam zamanlı çalışan deneyimli hekim kadrosunun yanı sıra, hedeflenen nitelikli hizmet anlayışını sağlamak için kurum tarafından özümsenen temel değerler de önemli rol oynamaktadır. Etik değerlere saygılı, kanıta dayalı tıp ve hasta odaklı hizmet anlayışına sahip Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi ile başlayan bu anlayışını kısa sürede Bayındır Kavaklıdere Hastanesi, Bayındır İçerenköy Hastanesi ve Bayındır Levent Tıp Merkezi’nin yanı sıra, İstanbul’da sayısı 5’e ulaşan Bayındır Diş Klinikleri ve İzmir’de bulunan Bayındır Alsancak Diş Kliniği’nde de başarıyla uygulayarak, vermekte olduğu sağlık hizmetinin etki alanını genişletmiştir.
 


2023-2024 Tiyatro Sezonunun En İyileri Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri'nde Belli Olacak!

"sicher.mobil.leben - Güterverkehr im Blick" - Ergebnisse einer Großkontrolle

Hamburg'da "Digital-Lotsen" İle Dijital Hizmetler Artık Daha Erişilebilir

4. Hamborger Plattdüütsch Dag: Hamburg, Platte Dil ve Kültürle Buluşuyor

Berlin'de Dimitri Kantemir'in Müziğiyle Doğuyla Batı Buluştu

AFAD: Deprem hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin

Barbershop Brainwash'ın Sahibi Salih Barış, Saç Kesim Dalında Avrupa Şampiyonu Oldu

“Kurtulmuş’tan siyonist baskı mağduru bilim adamlarına Türkiye daveti”

Onur Buldu'nun Başrolünde Olduğu "Paranoya" Filminin Çekimleri Başladı

Hamburg, İnovatif Girişimcilere 69 Milyon Euro Destek Sağlayacak

Türkiye, 11 Balkan ülkesinin 10’una ihracatını artırdı

BODRUM'DA SONSUZ TURİZM HEDEFİ

Nachts im Polizeimuseum - Die Lange Nacht der Museen wirft ihre Schatten voraus

CENNET TEPESİ’NİN ARDINDAN CUNDA (ALİ BEY) ADASI AŞIKLAR TEPESİ’NE İKİNCİ BULUŞMA NOKTASI GELİYOR…

Hamburger Morgenpost, 75 Yıllık Günlük Yayın Geleneğini Haftalık Olarak Sürdürecek!

MERA25'ten Sert Tepki: Yanis Varoufakis'e Almanya'da Yasak!

23-jähriger Motorradfahre bei Unfall lebensgefährlich verletzt

İlk ders zilini ünlü oyuncu Çetin Altay çaldı

Öffentlichkeitsfahndung nach 14-Jähriger aus Hamburg-Barmbek-Nord

İsviçre'de Beypazarı sodalarının satışı yasaklandı: Doğurganlığı etkiliyor, sağlık riskleri teşkil ediyor

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Türkiye'ye Geliyor

4 vekil belediye başkanı oldu; TBMM’de dağılım değişti

Eşinin görevi dolayısıyla Diyarbakır'a gelen kadın muhtar oldu

YSK Başkanı Yener: Hatay ve Ordu için yapılan başvurular bugün görüşülecek

AfD Skandalı: Parti Bağışları Yine Gündemde! Niedersachsen Eyalet Başkanı Soruşturma Altında

Hamburg Duvarlara Yeşil Dokunuşlarla Şehri Güzelleştiriyor!

"Tuğba Özay: 'Eğer Amerika'da doğsaydım, uluslararası çapta olurdum'"

Müziğin Kalbinde Yeni Bir İsim: Nergis Limanlı TV Sunuculuğunda!

Hamburg-Barmbek-Nord'da Cinayet Şoku!

Müzikten Kopamayan Yıldız: Salih Kızıltoprak'ın Dönüşü!

Yükleniyor

2023-2024 Tiyatro Sezonunun En İyileri Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri'nde Belli Olacak!

"sicher.mobil.leben - Güterverkehr im Blick" - Ergebnisse einer Großkontrolle

Hamburg'da "Digital-Lotsen" İle Dijital Hizmetler Artık Daha Erişilebilir

4. Hamborger Plattdüütsch Dag: Hamburg, Platte Dil ve Kültürle Buluşuyor

Berlin'de Dimitri Kantemir'in Müziğiyle Doğuyla Batı Buluştu

AFAD: Deprem hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin

  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 24.9 ° / 11.7 ° Güneşli