Hamburg Pamukkale Köz Restaurant sahibi Mehmet Yalçın Gazete Hamburg’a konuştu. Yalçın, iddialı konuştu
MehmetYalçın kimdir, tanıyabilir miyiz?
Mehmet Yalçın: Mekânımızın ismi Pamukkale Köz olduğu için, benim Denizlili olduğum sanılır. Ama ben Uşaklıyım. İrfan ve Mehmet Yalçın olarak, beraber 4 Nisan 1998 tarihinde Hamburg’un Sternschanze semtinde gastronomi alanında Pamukkale Imbiss olarak hizmet vermeye başladık. 1990 yılında da Bergedorf semtinde ikinci şubemizi açtık. Otuz yıldır Pamukkale Restaurant olarak gastronomi alanında hizmetimizi sürdürüyoruz. Bir ara döner imalatı yaptık. Daha sonra imalatımızı durdurduk.
“Kahvaltı hizmetini ilk biz verdik.”
Şunu söylemeden geçmek istemiyorum. Hamburg’da ilk kahvaltı hizmetini Pamukkale Restaurant olarak biz verdik. Değişik restoranlarda kahvaltı veriliyor. Ama ilk açık büfe kahvaltıyı Pamukkale Restaurant olarak bizler verdik. Kahvaltıda sunduğumuz güzel hizmetin yanı sıra dönerde de iddialıyız. Misafirlerimize yüzde yüz yaprak döner sunuyoruz. Bir işadamı olarak neden gastronomi alanına yöneldiniz?
Mehmet Yalçın: Ben Almanya’da meslek eğitimi veren bir okula gittim. O zamanlar doğru dürüst Almancamız yoktu, babamız burada fabrikalarda çalışıyordu. Belki işçi olarak yaşantımızı sürdürebilirdik. Ama “Nasıl daha farklı bir yaşam sürdürebiliriz, neler yapabiliriz?” diye düşünürken bu alana yöneldik.
Restoranınızın adı Pamukkale, neden bu ismi verdiniz? Pamukkale ismi bir yerin mutfağını yansıtmıyor, daha çok turizm beldesi olarak biliniyor.
Mehmet Yalçın: Biz Pamukkale ismini neden verdik? Bugün bir Alman’a sorsanız, Pamukkale’yi tanıyor. Pamukkale turistik olarak bilinen bir beldemiz. Tanındığı için bu ismi verdik. Bugün bir müşteri olarak sizin restoranınızı hangi özelliklerinden dolayı tercih etmeliyim? Müşterilerinize diğer restoranlardan farklı olarak ne gibi hizmetler sunuyorsunuz?
Mehmet Yalçın: Bizim restoranımıza yemeğe gelen bir misafirimize, önemli restoranlarda olduğu gibi önce salatasını getiriyoruz. Bir tabağın içinde eti ve salatası aynı anda gelmiyor. Misafirimiz muhabbet ederken önce salatasını alıyor. Arkasından ana yemeği geliyor. Daha sonra isterse tatlısı, çayı, kahvesi geliyor.
Peki Pamukkale’yi Pamukkale yapan özellik sizce bu mudur?
Mehmet Yalçın: Bunun yanında tabii ki kalitemiz... Bizim misafirlerimizin %80’i Alman’dır. Fiyatlarımız da kendilerine uygun geliyor. Bizim fiyatlarımızla, önem arz eden büyük restoranları kıyaslarsanız, arada büyük fark var. Mesela Alman misafirlerimiz “Bu fiyatla nasıl açık büfe kahvaltı verebiliyorsunuz?” diyorlar.
Restoranınızda hangi yemekler tercih ediliyor?
“Alinazik, iskender kebap ve künefede iddialıyım.”
Mehmet Yalçın: Alinazik, iskender kebap... Ben burada iddia ediyorum, en iyi iskender kebabı biz yapıyoruz. Yine iddia ediyorum ki en iyi künefeyi de biz yapıyoruz. Bizim etlerimiz kalitelidir.
Kuzu şişimiz çok güzeldir. Kaliteye çok önem veriyoruz.
Hamburg’da gastronomi alanında hizmet veren çok yer var.
Mehmet Yalçın: Hamburg’un liman şehri olmasından kaynaklanıyor. Hamburg’a çok turist geliyor. Otellerin doluluk oranına baktığınızda bu görülüyor. Gençlerin meslek eğitimlerine yardımcı oluyor musunuz?
Mehmet Yalçın: Evet, yardımcı oluyorum. Bu sektör disiplin ister. Ama gençlerimiz maalesef bu sektöre yani gastronomi alanına sıcak bakmıyor. Ben bunu anlamış değilim.
Aşçı sorununuz var mı? Aşçı bulabiliyor musunuz?
Mehmet Yalçın: Ciddi bir şekilde var. Ciddi şekilde servis elemanı sorunumuz da var. Ben iddia ediyorum, iki üç sene içinde hiçbir sektör eleman bulamayacak. Almanya sosyal bir devlet olduğu için çalışsam da çalışmasam da devlet bana para veriyor anlayışı hâkim.
Dört kişilik bir aileye 1800 Euro para veriliyor. Benim o kişiyi çalıştırmam için 2800 Euro para vermem lazım. Ona verebilmek için de dönere ve yemeğe zam yapmam lazım. Fiyatlar yüksek olursa müşteri yemek yer mi?
Avrupa Birliği dönerle ilgili sevindirici bir karar aldı. Biliyorsunuz dönerde kullanılan bir katkı maddesi nedeniyle yasaklanma tehlikesi görülmüştü. Mehmet Yalçın: O, kıyma dönerde oluyor. Biz kıyma döner kullanmıyoruz. Yüzde yüz yaprak döner kullanıyoruz. Almanların dönere ilgisi nasıl?
Mehmet Yalçın: Çok büyük ilgi var. Dönere olan ilgi Almanlarda bitmez. Döner kaliteli ve taze bir üründür. İçerisinde dört çeşit salata vardır. Bugün hamburger yediğinizde doyamazsınız. Ama döner yediğinizde doyarsınız. Bugün, dürüme ciddi şekilde ilgi var.
Hamburg’un değişik semtlerinde yeni dükkânlar açmayı düşünüyor musunuz? Pamukkale zinciri devam edecek mi?
Mehmet Yalçın: Restorancılık sektöründe eleman sıkıntısıyla çok fazla karşılaşıyoruz. Eleman bulamıyorsunuz. Bu sebeple yeni yerler açmayı düşünmüyorum. Peki bu alanda hedefiniz nedir? Mehmet Yalçın: Her geçen gün müşterilerimize daha iyi hizmet sunarak kazanmak istiyoruz. Bir Alman, bizim restoranımıza alternatif olarak nereye gidecek? Büyük, isim yapmış bir restorana gidecek. İki kişi gitse, buraya ödediğinin fazlasını ödeyecek. Almanlar uygun fiyat ve kalite arıyor. Onu da Türk restoranlarında buluyor. Yeni bir yıla girdik. Bir işadamı olarak mesajınız nedir?
Mehmet Yalçın: Sağlık, sıhhat, terörsüz bir dünya, birlik ve kardeşlik diliyorum. Çocuklar ağlamasın artık.
1:2’lik Mağlubiyet Augsburg’da: Eski St. Pauli Oyuncusu Gregoritsch İki Golle Yıldızlaştı
Wandsbekmarkt’ta Deutsche Bank Şubesine Boya Saldırısı: Polis Soruşturma Başlattı
Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hamburg’da Anılacak
Hamburg-Bramfeld’de 14 Yaşındaki Kızdan Günlerdir Haber Alınamıyor
Almanya’da Uyarı Grevi: Toplu Taşıma Pazartesi Durma Noktasında
Wangersen’de Trafik Kazası: 21 Yaşındaki VW Minibüs Sürücüsü Ağır Yaralandı
Tonndorf’ta Gece Baskını: SEK Şüpheli Silah Tüccarını Gözaltına Aldı
Hamburg’da 10 Yaşındaki Timur Kaya Kayıp: Polis Fotoğrafla Arıyor
Hamburg Belediye Sarayı’ndaki Restaurant Parlament İflas Etti: Bismarck da Burada Yemek Yemişti
69. Bremer Roland-Runde: Austausch, Tradition und Zusammenhalt zwischen Bremen und Berlin
Bundesrat Hamburg’un Şiddet Koruma Girişimini Kabul Etti