Meslek seçimi aynen evlilik seçimi gibi olması lazım

NULL

İş Dünyası/Ekonomi 10.02.2019 04:12:27 0
Meslek seçimi aynen evlilik seçimi gibi olması lazım
Röportaj Zafer ÖZPOLAT

Gazetehamburg’un röportajlar serisinin konuğu Almanya’nın Hamburg kentinde 28 yıldır kuyumculuk yapan Atıl Ağdırlıoğlu iş dünyasındaki başarısını gazetehamburg’a anlattı.
Atıl Ağdırlıoğlu gençlere önemli tavsiyelerde bulundu
 
 
Sizi tanıyabilir miyiz?

1973 yılından bu yana Almanya’da yaşıyorum. Manisa’nın Akhisar ilçesinde dünyaya geldim. Belli bir sermaye aşamasından sonra bu mesleğe yani kuyumculuğa başladım.
 
Almanya’ya gelmeden önce veya kuyumculuk mesleğinden önce başka işlerde çalıştınız mı?
 
Almanya’ya gelmeden önce okuyordum. Lise tahsilinden sonra Ankara Gazi Eğitim Matematik bölümünü okudum. Matematik öğretmeni yerine Almanya’ya gelip çalışmayı tercih ettim. Almanya’da çeşitli sektörlerde çalıştım.  Çalıştığım süre içerisinde çok klasik bir düşüncem vardı. Türkiye’ye dönerim diye.. Daha sonra bu düşünceyi kendimizi motive etme gibi gördüm. Çocuklar büyüdüler, onlar tahsil hayatına başladılar. Çalıştığım sürede kendime bir sermaye edindim. Bu sermaye ile kendi iş yerimi kurdum.
 
Neden kuyumculuk?
 
Türkiye’de okul hayatım süresince yaz tatillerinde annem ve babam sokakta oynamasın diye mesleklere yönettiği mesleklerden birisi kuyumculuktur. Bu yaz tatillerindeki yaşanan aşk bugün bugünkü mesleğe dönüştü.
 
Vatandaşlarımızın altına olan ilgisi nasıl?
 
Vatandaşlarımızın ilgisi iki farklı yönde oluyor. Mutlu günlerde takılan mücevheratlar vardır birde yatırım amaçlı mücevherat vardır. Bir çok müşterimiz   çeyrek, yarım ve tam altın  ve bilezik gibi bunları alıyor. Başka müşterimizde pırlanta ve değerli taşlarla işlenmiş  özel günlerinde takıp egosunu ve zevkini tatmin edebilecek güzel mücevherleri tercih ediyor. Farklı müşterilerimizde yatırımı tercih ediyor. Yatırım tercih eden müşterilerimize geniş bilgi veriyoruz.  Altın olarak ne türlü yatırım yapmak gerekir konusunda kendilerini bilgilendiriyoruz. Yatırım yapıyorsak işçiliği en az olan bir yatırım yapmamız gerektiğini anlatıyoruz.  Çünkü kurların yükselmesi ile kar oranı daha yüksek olsun. Şunu da söylemek isterim 1990 yıllarının alım gücü şu anda yoktur.
 
Kaç yıldır kuyumculuk yapıyorsunuz?
 
Şu an kendime ait işletmemde 28 yıldır
 
Belli bir müşteri potansiyeliniz var mı?
 
Potansiyelim Alman ve Türk  ve diğer ülke  vatandaşları istatistiklere baktığımızda Alman müşterilerimizin sayısı zaman zaman % 60 oranına çıktığını görüyoruz. Zaman zaman Türk müşterilerimizin de bu oranın üstünde olduğu zamanlar oluyor. Bu oranlar ihtiyaç ve mevsimlere göre değişiyor.
 
Türk ve Alman müşterileriniz genelde hangi tür altın tercihinde bulunuyor
 
Analiz yapmak gerekirse şöyle söylemek gerekir. Avrupalı veya Alman müşterilerimiz  aldığı mücevheratı keyfi ,ihtiyacı ve zamanın verdiği dizayna göre alıyor. Geri dönüşümü kaç Euro diye  Avrupalıda bu yok. Türk müşterileri olarak  yaptığımız alış verişlerde biz  daima düşünürüz. Ben buna bu kadar para veriyorum. Acaba geri dönüşümü nedir? Diye
Bu konuda da alış veriş ikiye ayrılıyor. Geri dönüşüm düşünenler bilezik ve sarrafiye harcamaları yapıyorlar. Günlük ihtiyaçlarında trend markaları düşünenler  o günün güncel aktüel mücevher ve saatlerini alıyorlar. Trend markalar bölümünde daha çok  gümüş yada çelik kullanıldığı için bunların geri dönüşümü yoktur. O gün sizin zevkinizi hitap ediyor. Üzerindeki rakamlarda yüksek olmadığı için insanlar elbiselerini nasıl sık değiştiriyorlarsa onları da sık sık değiştiriyorlar.
 
Kuyumcu olmasaydınız bir iş adamı olarak yatırımınızı altına yapar mıydınız?
 
Müşterilerimize yatırım konusunda bilgi verirken ilk önce hacmi soruyoruz. Damlaya damlaya göl olur misali hiç farkına varmadan küçük küçük biriktirerek belli bir meblağa sahip olmak istiyorsak sarrafiye  bölümünü tercih etmesini söyleriz. Eğer belli bir birikimi olup da daha büyük yatırımlar yapmak istiyorlarsa onlara külçe altını tavsiye ediyoruz. Burada uyardığımız bir konu var. Altın üzerinde yapılan yatırım kısa sürede bir yatırım olmaması gerekir. Borsadaki niş çıkışları takip ederek satma zamanını biz belirlememiz gerekir. Eğer o yatırımı kısa sürede harcamak zorunda kalırsak o zaman biz borsayı takip edemeyeceğiz. Borsa bizi takip edecek. Borsa düşmüşte olsa satmak zorunda kalacağız  ve zarar etmiş olacağız. Bu önemli bir konudur. Hangi konuya yatırım yaparsak yapalım.. Altın dahil kısa vadede olmayan bir yatırım yapmamız gerekir. Bekleyebilme gücümüzün olması gerekir.
 
Evdeki Atıl Ağdırlıoğlu ile işteki  Atıl Ağdırlıoğlu arasında fark var mı?
 
Çok fark olduğunu zan etmiyorum. İlk önce evde olsun iş yerinde olsun rahat bir şekilde gülümsüyorum. İçim ve dışım mutlu olduğu için rahatlıkla gülümseyebiliyorum. Her ne kadar işimi sevsem de ailem ve çocuklarım benim bütün dünyamdan öndedir.
 
Üç kelime ile Atıl bey nasıl kendinizi tanımlarsınız?
 
Çok zor bir soru ifade etmeyi müşterilerimize bırakmak lazım. İyi bir baba olduğumu zan ediyorum. İyi bir aile reisi olduğumu zan ediyorum. İş hayatımda da çalışanlarıma sevgiyi tattırmaya çalışıyorum.
 
Bir iş adamı olarak iş hayatına atılmayı düşünen gençlerimize tavsiyeniz var mı?
 
Meslek seçimi aynen evlilik seçimi gibi olması lazım. Yani sevdiğiniz meslek ile taçlanabilirsiniz. İkisini de sürdürmek için çalışmak gerekiyor. Emek vermek gerekiyor. Ben gençlerimize kaba tabiri gibi havlu atmamalarını tavsiye ediyorum. Çalışıp sabır ettikten sonra arzuladığı noktaya geleceğini düşünüyorum.
 
Bu meslekte zevk aldığınız özel bir durum var mı?
 
En zevk aldığım müşterilerimize kişiye özel üretim. Dizaynını kendim çiziyorum.  Müşterim karşımda otururken konuşarak aynı anda 10 dakika içinde birkaç model kendisine çizip gösterebiliyorum. Bu konuda hangi taşı kullanacağız. Nasıl bir ürün olacak müşteri ifade ettikten sonra ona göre bir çizim yapıyorum. Bunu kendi atölyemizde üretiyoruz. 28 yıl içerisinde kişiye özel bir çok ürün ürettik diyebilirim. Aynı ürünü iki kişiye yapmıyorum. Mesela Alman müşterimden bir gün birisi yanıma gelmişti. Kızı mesleğini bitirmiş başka bir şehire taşınarak mühendis olarak görev yapacak. Kızı için küpe yapmamı istedi. Ben ona nasıl bir şey yapayım dedim. O, bana ‘Küpe olsun onu gören Hamburg desin’ dedi
Kendisine bir küpe modeli çizdim. O modelin içine Hamburg’un  Micheal kilisesini koydum. Normal Hamburg’un televizyon kulesini koydum.  Küpenin çizimini gösterdim. Ona gösterdiğimde sordum ‘Bu nedir?’ oda Hamburg dedi. Ondan sonra onun üretimini yaptık verdik.
 
İş hayatınızda unutamayacağınız bir anınız oldu mu?
 
Bir kız çocuğunun bir gün kulağını delip küpe yapılacaktı. Kulağını deldim. Çok ağlamıştı. Daha sonra annesi bir gün bebek arabası ile geldi. Tam kapıdan içeri girdiğinde o kız beni görüyor. İki kulağını kapattı. Bunu görünce bundan sonra çocukların kötü amcası olmayacağım. Dedim O gün bugündür çocukların kulağını delmiyorum. Geçen bir bayan geldi. Bey efendi ile birlikte alyans seçecekler. Onlara bilgi veriyorum. O arada çok eski bir müşterim geldi. Bizim kız evlenecek yüzük seçmek istiyor. Sonrası annesi söyledi. Kulaklarını deldiğim ağlayan o kızmış. Enteresan bir anı
Evlenecek yaşa gelmiş  bu hayatımda tatlı bir anı oldu.
 
İş hayatınızdaki başarınızın sırrı nedir?
 
Çalışmaktır. Müşterilerimi dinliyorum. Onların arzu ve isteklerine göre yoğunlaşarak cevap vermeyi yahut onların arzusu istikametinde en iyisini yapmaya çalışıyorum. Kısacası disiplin, çalışmak ve mesleği sevmek diyebilirim. Ben hiçbir zaman kaç para kazanacağım diye bir hesap yapmadım. Ben verilen işi yapıyorum. Ondan zevk alıyorum.
 
Hangi takımı tutuyorsunuz? Spor yapıyor musunuz?
 
Evimin bir odasında spor aletlerim var. Sporumu yapıyorum. Takım olarak ise Beşiktaşlıyım. Aynı keyifle Fenerbahçe ve Galatasaray’ın maçlarını da seyrediyorum.
 
 
 
 
 


Bavyera Eyalet Meclisi, Çocuk ve Gençlerin Taciz İçerikli Görüntü Soruşturmacılarına Ek Ücret Vermeme Kararı Aldı

Özlem Değirmen, Fashion Week Türkiye’de Görkemli Defileyle Göz Doldurdu

Yalçın Çoban ve Hasan Arslan, Türk ve Azerbaycan Sinemasını Birleştirecek Büyük Anlaşmayı Duyurdu

Hamburg'da Dijital Matematik Eğitimiyle Öğrenci Başarısı Artıyor

Uni Mannheim'da Silahlı Saldırgan Polis Müdahalesiyle Hayatını Kaybetti

Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu

Erdoğan ile Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Ankara’da buluştu

Hamburg Bağımsız Milletvekili Mehmet Yıldız: "Hamburg'da Barış ve Uluslararası Hukuk Kürsüsü Kurulmalı!"

SPD-Altona, Altona'nın Ekonomik Geleceği İçin İş Dünyasını Bir Araya Getiriyor!

10 Euro'luk "Polis" Temalı Hatıra Parası Yakında Dolaşıma Girecek!

Arne Jacobsen Evi, Hamburg-Nord Belediye Başkanlığı'nın Yeni Yerleşim Yeri Olacak!

Münih Başkonsolosluğunda 23 Nisan Coşkusu! Çocuklarımızın Şiir ve Şarkılarıyla Renklendi

(Alman Dans Ödülü) explore dance – Netzwerk Tanz für Junges Publikum projesine verildi.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, İstanbul ziyaretinde döner kesti

Hamburg, Tarihi ve Önemli Şahsiyetleriyle Yeniden Adlandırılıyor: Hammaburg-Platz ve Karl-Lagerfeld-Promenade Geliyor

UN Üyesi Ülkeler, Plastik Kirliliği İçin Kanada'da Toplandı: OceanCare Uyarıyor

Avusturya'da Hitler'in Doğum Evinde Beyaz Güller Bırakan Dört Alman Yakalandı

Hamburg 2023'te Kreuzfahrtta Lider: 1,2 Milyondan Fazla Yolcuyla Rekor Kırdı

Hamburg, Spitzensport İçin 8 Milyon Euro Yatırımla Ruder Federal Destek Noktasının Genişletilmesine Başladı

Vermisstenfahndung nach 41-jährigem Mann

Türk Öğrencileri "alle für EINE WELT für alle" Gelişim Politikası Okul Yarışmasında Ödüle Layık Görüldü

CERRAHPAŞA’DA 23 NİSAN COŞKUSU!

İbrahim Dizlek, "Gibi" Dizisiyle Exxen'de Oyunculukta Tam Not Aldı

Karnaval tadında şenlik

Quickborn - Unbekannte entwenden Gedenkstein zum Stadtjubiläum - Polizei sucht Zeugen

Hamburg'da Yüzde 95 Oranında Öğrenci İlk Tercih Okullarına Yerleşti

Bezirksamt Wandsbek'te Engelsiz Erişim İçin Yeni Adım

Ece Vahapoğlu, Yeni Çocuk Kitaplarıyla Aileleri Spora Teşvik Ediyor

HSV, Kiel Karşısında Şanssız! Yükselme İhtimali Azaldı 0-1

St. Pauli, Yükselme Yarışında Geri Dönüş Yaptı! 1-2

Yükleniyor

Bavyera Eyalet Meclisi, Çocuk ve Gençlerin Taciz İçerikli Görüntü Soruşturmacılarına Ek Ücret Vermeme Kararı Aldı

Özlem Değirmen, Fashion Week Türkiye’de Görkemli Defileyle Göz Doldurdu

Yalçın Çoban ve Hasan Arslan, Türk ve Azerbaycan Sinemasını Birleştirecek Büyük Anlaşmayı Duyurdu

Hamburg'da Dijital Matematik Eğitimiyle Öğrenci Başarısı Artıyor

Uni Mannheim'da Silahlı Saldırgan Polis Müdahalesiyle Hayatını Kaybetti

Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu

  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false