Mahkemeden 'unutulma hakkı'na kısıtlama

Almanya'da Yargıtay, Türkiye'de de tartışılan arama motorlarındaki 'unutulma hakkı'na dair bir kararında kamuoyunun bilgi alma hakkının ağır bastığına hükmetti.

Almanya 27.07.2020 21:33:06 0
Mahkemeden

Almanya'da Yargıtay, internette unutulma hakkıyla ilgili açılan iki davaya ilişkin kararını bugün açıkladı. Buna göre Karlsruhe'deki hakimler, intikal eden davalardan birinde, kamuoyunun bilgi alma hakkının kişisel verilerin korunması hakkından üstün olduğuna hükmetti. Dolayısıyla başvuran kişinin "unutulma hakkı" talebini geri çevirdi.

Hakimler, hem kamuoyunun bilgi alma hakkının hem de bireylerin kişisel verilerinin korunması hakkının önemli değerler olduğunu, her davada tekrar tekrar hangi özgürlüğün daha ağır bastığına bakılması gerektiğini belirttiler, ancak kişisel verilerin korunma hakkının önceliği olmadığına hükmettiler. Buna göre arama motoru Google, başvuruda bulunan kişinin, hakkında çıkan haberlerin silinmesi talebini yerine getirmek zorunda değil.

Alman Yargıtay'ını meşgul eden konu, iki kişinin başvurusu üzerine hakimlerce ele alındı. Başvurulardan ilki, son yıllarda maddi sıkıntıları bulunan bir sosyal yardım kuruluşunun genel müdürünün davasıydı. Medyada da yer alan haberlerde, söz konusu kişi açık adı ve soyadı ile anılmış, ilaveten yaşadığı sağlık sorunları medyada geniş yer bulmuştu. Bundan duyduğu rahatsızlık üzerine söz konusu kişi, Google'dan kişisel verilerin korunması gerekçesiyle arama motorlarından hakkında çıkan haberlerin gösterilmemesini talep etmiş, konu yargıya intikal etmiş, davada başarısız olmuştu. Böylece hakkında yer alan detaylı haberlerin arama motorlarında görünmesinin önüne geçememiş, konuyu Yargıtay'a taşımıştı.

Karlsruhe'deki Yargıtay'a yapılan ikinci başvuru konusunda ise hakimler bugün karar vermeyi uygun bulmadıklarını ve dosyayı Avrupa Adalet Divanı'na havale ettiklerini açıkladılar. Bu ikinci olayda da başvuruda bulunan iki kişi Google'dan, haklarında çıkan olumsuz haberleri göstermemesini talep etmiş, olay yargıya taşınmış, davayı kaybetmişlerdi. Google, savunmasında, yayınlanan haberlerin içeriğinin doğruluğu konusunda karar veremeyeceğini beyan etmişti. Dolayısıyla söz konusu bu ikinci davada, önce medyada yöneltilen suçlamaların doğru olup olmadığının incelenmesi öngörülüyor.

İnternette unutulma hakkı 2014 yılından beri geçerli

2014 yılında Avrupa Adalet Divanı, bir prensip kararında "internette unutulma hakkı" olduğuna hükmetti. Buna göre insanlar, internetteki aramalarda haklarında isimleriyle bağlantılı olarak gösterilen bilgilerin sınırlandırılması hakkına sahip. O zamandan bu yana Google gibi online arama motorları, bireylerin kişisel verilerine ilişkin aramaları belli şartlar altında silmekle yükümlü hale geldi. Ancak bu kararın coğrafi olarak belli bir bölge için mi yoksa küresel anlamda mı geçerli olacağı tartışması başladı.

Fransa'da bir kişi, hakkında internetteki aramalarda ortaya çıkan kişisel bilgilerin silinmesi için gösterdiği çabalar sonuç vermeyince Fransa Kişisel Verileri Koruma Kuruluşu 2016 yılında Google'ı 100 bin euro para cezasına çarptırdı.

Almanya'da ise internette unutulma hakkı eski cumhurbaşkanlarından Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) üyesi Christian Wulff'un eşinin davasıyla yoğun tartışmalara neden olmuştu. Cumhurbaşkanının eşi Bettina Wulff hakkında yayılan cinsiyetçi iftiralar üzerine Wulff, adı arama motoruna yazıldığında otomatik tamamlama programıyla çıkan alternatiflerin silinmesini talep etmişti. Google, tamamlama fonksiyonunun arama sıklığıyla bağlantılı olduğunu iddia edip adım atmaya yanaşmamıştı. Wulff'un konuyu yargıya intikal ettirmesi üzerine taraflar nihayetinde uzlaşmış, Google arama motoru tamamlamaya ilişkin algoritmasını iyileştirmişti.

Unutulma hakkı Türkiye'deki yeni yasada da yer alıyor

Türkiye'deki yeni sosyal medya kanunu, bireylerin kişilik haklarını ihlal eden kötüleme, iftira, hakaret gibi nedenlerle içeriklerin engellenmesinin yanı sıra unutulma hakkını beraberinde getiriyor. Bu durumda kişilerin isminin geçtiği ve kişisel verilerin korunma hakkını ihlal eden paylaşımlar arama motorlarından kaldırılabilecek. AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, kanun teklifinin TBMM Başkanlığına sunulması vesilesiyle düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili soruyu,  "Bir konuya dair ceza da almış olabilirsiniz, kararın üzerinden yedi yıl geçtikten sonra bu konunun sosyal ağlarda çıkmasını engellemek üzere bir talepte bulunma hakkı öngörülüyor" diye yanıtlamıştı. Zengin, unutulma hakkının siyasetçiler için de söz konusu olup olmayacağına dair bir soruya da "Siyasetçiler için iş zorlaşıyor, tarihe mal olmuş, yaşadığınız şeyler siyasi tarihin bir parçası haline gelmişse bunu ayırmak lazım. Bahsedilenler sade vatandaşlarımız için geçerli" demişti.


ESSEN'DE ALIŞVERİŞ HIRSIZLIĞI: İKİ KADIN POLİSİN PEŞİNDE

AYŞE EGESOY'DAN UZUN BİR ARA SONRASI MÜZİK SEVİCİLERE YENİ BİR ŞİİRSEL LEZZET

Münih'te Kadınlar İçin Bilgi Borsası Etkinliği

AfD'nin Landesparteitagı Protesto Altında

CHP Berlin Tüzük Değişikliği Mahkeme Kararıyla İptal Edildi

Gitarın ana vatanı Türkiye’dir! İspanya değil

“Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden 'aile ziyareti' açıklaması”

Türk Doğal Taş Sektörü 17 ülkeden ithalatçılarla yeni işbirliklerine imza attı

2023-2024 Tiyatro Sezonunun En İyileri Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri'nde Belli Olacak!

"sicher.mobil.leben - Güterverkehr im Blick" - Ergebnisse einer Großkontrolle

Hamburg'da "Digital-Lotsen" İle Dijital Hizmetler Artık Daha Erişilebilir

4. Hamborger Plattdüütsch Dag: Hamburg, Platte Dil ve Kültürle Buluşuyor

Berlin'de Dimitri Kantemir'in Müziğiyle Doğuyla Batı Buluştu

AFAD: Deprem hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin

Barbershop Brainwash'ın Sahibi Salih Barış, Saç Kesim Dalında Avrupa Şampiyonu Oldu

“Kurtulmuş’tan siyonist baskı mağduru bilim adamlarına Türkiye daveti”

Onur Buldu'nun Başrolünde Olduğu "Paranoya" Filminin Çekimleri Başladı

Hamburg, İnovatif Girişimcilere 69 Milyon Euro Destek Sağlayacak

Türkiye, 11 Balkan ülkesinin 10’una ihracatını artırdı

BODRUM'DA SONSUZ TURİZM HEDEFİ

Nachts im Polizeimuseum - Die Lange Nacht der Museen wirft ihre Schatten voraus

CENNET TEPESİ’NİN ARDINDAN CUNDA (ALİ BEY) ADASI AŞIKLAR TEPESİ’NE İKİNCİ BULUŞMA NOKTASI GELİYOR…

Hamburger Morgenpost, 75 Yıllık Günlük Yayın Geleneğini Haftalık Olarak Sürdürecek!

MERA25'ten Sert Tepki: Yanis Varoufakis'e Almanya'da Yasak!

23-jähriger Motorradfahre bei Unfall lebensgefährlich verletzt

İlk ders zilini ünlü oyuncu Çetin Altay çaldı

Öffentlichkeitsfahndung nach 14-Jähriger aus Hamburg-Barmbek-Nord

İsviçre'de Beypazarı sodalarının satışı yasaklandı: Doğurganlığı etkiliyor, sağlık riskleri teşkil ediyor

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Türkiye'ye Geliyor

4 vekil belediye başkanı oldu; TBMM’de dağılım değişti

Yükleniyor

ESSEN'DE ALIŞVERİŞ HIRSIZLIĞI: İKİ KADIN POLİSİN PEŞİNDE

AYŞE EGESOY'DAN UZUN BİR ARA SONRASI MÜZİK SEVİCİLERE YENİ BİR ŞİİRSEL LEZZET

Münih'te Kadınlar İçin Bilgi Borsası Etkinliği

AfD'nin Landesparteitagı Protesto Altında

CHP Berlin Tüzük Değişikliği Mahkeme Kararıyla İptal Edildi

Gitarın ana vatanı Türkiye’dir! İspanya değil

  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 24.9 ° / 11.7 ° Güneşli