Liman tarihine yolculuk: UNESCO Dünya Kültür Mirasından infaz yerine

Milletvekili Güngör Yılmaz'ın düzenlediği “Alster’den Elbe’ye – Şehrimizi tanıyalım” başlıklı şehir turunda liman kıyısındaki Hafencity’nin tarihi ele alındı.

Hamburg 20.09.2021 19:52:46 0
Liman tarihine yolculuk: UNESCO Dünya Kültür Mirasından infaz yerine
HAMBURG Eyalet Parlamentosu Milletvekili Sosyal Demokrat Parti (SPD) Güngör Yılmaz, korona pandemisi nedeniyle uzun süre düzenleyemediği Hamburg şehir turlarına tekrar başladı.
Sadece tam doz aşı almışlara veya korona atlatmışlara açık olan “Alster’den Elbe’ye – Şehrimizi Tanıyalım” başlıklı şehir turunda, bu kez kentin en yeni semti olan Hafencity gezildi. Hamburg üzerine bir kent tarihçisi kadar bilgiye sahip olan, emekli öğretmen ve gönüllü rehber Gerd Schmidt-Mildner eşliğindeki, ağırlıkla semtin tarihi yerlerinin ön planda tutulduğu tura, yaklaşık 40 kişi katıldı.
 
UNESCO Dünya Kültür Mirası: Şili İş Hanı
 
Tur, 1922-24 yılları arasında iş hanı olarak Henry B. Sloman tarafından ünlü mimar Fritz Höger'e yaptırılan ekspresyonizm tarzındaki Chilehaus'da (Şili İş Hanı) önünde başladı. egzotik 10 katlı binaya, adını Şili ile ticaret yapan Henry B. Sloman'ın verdiğini söyleyen Schmidt-Mildner, tüm bina kompleksinin 2015 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirasları arasına alındığı belirtti.
 
Henning Voscherau'nun vizyonu
 

Rehber, ilk planları 1997'de merhum Eyalet Başbakanı Henning Voscherau tanıtılan ve temeli 2001'de atılan Hafencity semtinin bulunduğu bölgenin, Speicherstadt (Depo Kent) adı altında asırlarca liman lojistik alanı olarak kullandığını söyleyerek, “İkinci Dünya Savaşında hasar gören tarihi depolar özüne uygun şekilde onarıldı ve halen depo, ofis ve iş hanı olarak kullanılıyor. Daha 10 yıl öncesine kadar burası serbest limandı ve gümrük sınırı buradaydı. Hafencity'deki tüm inşa çalışmalarının 2030'lu yılların ortasına kadar sürmesi bekleniyor“ dedi. Bölgenin yerleşim yeri olmasından sonra kentin en gözde semti olduğunu sözlerine ekleyen Schmidt-Mildner, konut, işyeri ve ofis kiralarının da o denli yüksek olduğuna dikkat çekti.
 
Efsane korsan Störtebeker'in infaz edildiği yer
 

Grup tarihi depoların bulunduğu Speicherstadt'tan, Peter Tamm Denizcilik Müzesi önüne gitti. Bugün içinde müzenin bulunduğu binanın semtteki tarihi yapılar içinde en eskisi olduğunu söyleyen Schmidt-Mildner ve tura katılanlar, müzenin hemen karşısında bulunan ve efsane korsan Klaus Störtebeker'in adını taşıyan sokağa geçti. Schmidt-Mildner, 14. yüzyılda İsveç Kralı Albrecht'in himayesinde Kuzey ve Baltık Denizi'nde korsanlık yaparak Hamburg'un içinde bulunduğu ticaret birliği Hansa'ya büyük zarar verdiğini anlattı. Nisan 1401 yılında Helgoland Adası açıklarında Hansa gemileriyle giriştiği deniz muhaberesini kaybederek esir alınan Störtebeker'in adını taşıyan ve bir heykeli bu yerde, kendisinin ve 72 adamının kafası vurularak infaz edildiğini söyleyen Schmidt-Mildner, “1878'de inşaat çalışmalarında Störtebeker'in kafası bulundu ve şimdi Hamburg Tarihi Müzesinde sergileniyor“ dedi.
 
Kentin ilk elektrik üretim merkezi
 
Hamburg'un ilk elektrik üretim merkezinin de 1887'de Hafencity'de bulunan Grasbrook'ta kurulduğu kaydeden rehber, çok sayıda buhar makinesi sayesinde üretilen elektriğin o dönemde ağırlıkla liman lojistik tesisleri ve devlet daireleri için kullanıldığı ifade etti. Tarihi Kesselhaus'un (Kazan Hanı) günümüzde turist enformasyon merkezi ve müze olarak kullanıldığı belirtildi. İki saatlik gezi burada son buldu.
Güngör Yılmaz, Schmidt-Mildner ve katılımcılara teşekkür ederken, “İnsanların çoğunluğu aşılandığı için tekrar şehir turumuzu başlattık. Hava şartlarının elverdiği ölçüde yeni turlar düzenleyeceğiz. İlgi duyan, haberdar olmak isteyen sosyal medya sayfalarımdan veya guengoer.yilmaz@hamburg.de e-posta adresinden bana ulaşabilirler” dedi
 

 

Almanya’da Türk Başkonsolosluğu'na Saldırı

"Hamburg Anti-Mobbing Programı Okullarda Yaygınlaşıyor: 'Gemeinsam Klasse sein'"

U-Bahnhöfe bleiben weiterhin Kontrollbereich

Bursa’da 3.5 büyüklüğünde deprem oldu

Şirin Payzın Almanya'da düşerek yaralandı

Almanya'da Yangın: 4 Türk hayatını kaybetti

TÜRK BALLARI TESCİLLENMİŞ KALİTELERİYLE ULUSLARARASI ARENADA ADLARINDAN SÖZ ETTİRMEYE DEVAM EDİYOR

Hamburg Senatosu, Mülteci Konaklama Tesisleri İçin Yeni Yasa Tasarısını Onayladı

Çorumlu Amir olarak tanınan internet fenomeni Amir Zakaria Karabük üniversitesi olaylarını konu aldığı son videosunda Türk kadınlarına ağır hakarette bulundu.

Landshut Ditib Yunus Emre Camii'nde Ramazan Ayı Boyunca Her Gün 350 Kişiye İftar Veriliyor: Başkonsolos ve Dernek Başkanları Bir Araya Geldi

Almanya'da Çifte Vatandaşlık Yasası Kabul Edildi

Almanya'da vatandaşlık testinde 'İsrail' soruları sorulacak

BOŞANMA TEKLİFİ Adlı Komedi Oyunu Gişe Rekorları Kırıyor: İzleyiciler Mizahla Toplumsal Terapi Buluyor

Schwerer Verkehrsunfall auf Bundesstraße 73 in Stade - Straße voll gesperrt - hoher Sachschaden

Bargstedt'te Bir Anaokuluna Gece Yarısı Hırsızlık!

Almanya'da "ZEN Dental Healthcare" Münih'te Hizmete Başlıyor: Türk Hekimlerin İmzasıyla Estetik ve Profesyonel Diş Bakımı

Ottensen'de Yepyeni Bir Soluk: "Urban Alcove" Şehre Yeşil Dokunuş Getiriyor!

Schule in den Märzferien - Hamburger Lernferien werden fortgesetzt Seit 2020 bereits über 100.000 Unterrichtsstunden mehr durch Lernferien

Bremer Bürgerweide'deki Osterwiese Festivali İçin Güvenlik Kontrolleri Yoğunlaştırıldı

Kıvanç Vatansever'den Müzikte Yenilik: "Gidiyorum" İle Farklı Bir Tarz

YABİSAK’IN YENİ YÖNETİMİ ULUSLARARASI BAĞLANTILARI GÜÇLENDİRECEK

Dağhan Güler Türkiye şampiyonu

Alman Demiryolları, Makinistler Sendikası ile 35 Saatlik Hafta Konusunda Anlaştı: Daha Fazla Grev Önlendi

Tan Medya'dan Yepyeni Bir Komedi Dizisi: "Evlilik Müessesesi" Başlıyor!

Canan Çal'dan Yenilikçi Yaklaşım: "2024 Model Ayağında Kundura" Müzik Severleri Büyüledi

Hamburg Mut Tiyatrosu, İzmir'de düzenlenen tiyatro festivalinde ödüle layık görüldü!

BAHATTİN GEMİCİ’NİN YENİ KİTABI: “BANA SENİ GEREK SENİ - Yunus Emre Destanı”

OBEZİTEDEN KURTULMANIN YENİ YÖNTEMİ: MİDE BALONU TEDAVİSİ

Elmshorn - 163 Camper nutzten die alljährliche Wiegeaktion der Polizei in Elmshorn

Yerel seçimlerde 1 milyon genç ilk defa oy kullanacak

Yükleniyor

Almanya’da Türk Başkonsolosluğu'na Saldırı

"Hamburg Anti-Mobbing Programı Okullarda Yaygınlaşıyor: 'Gemeinsam Klasse sein'"

U-Bahnhöfe bleiben weiterhin Kontrollbereich

Bursa’da 3.5 büyüklüğünde deprem oldu

Şirin Payzın Almanya'da düşerek yaralandı

Almanya'da Yangın: 4 Türk hayatını kaybetti

  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli