Prof.Dr Faruk ŞEN


VİZE SORUNSALI

VİZE SORUNSALI



Avrupa Birliği, Suriyeli geçici sığınmacılara yardım etme şartıyla Türkiye’ye yönelik Schengen vizesi uygulamasının kaldırılacağı konusunda sözler vermişti. Bu uygulamayı altı yıldır bekleyen Türkiye'ye uygulanan Schengen vizesi kaldırılmadığı gibi vize şartları daha da güçleştirildi. Artık Almanya başta olmak üzere AB ülkeleri Türklere vize vermekten imtina ediyor. Şu anda Türkiye'ye Schengen vizesi verilme oranı ortalama yüzde 10-15 civarında. Vize başvuruları için AB ülkeleri başkonsolosluklarına, büyükelçiliklerine 80 milyon euro ödeme yapan Türkler, vizeleri reddedilse dahi bu başvuru ücretlerini geri alamıyor. 
Gelelim diğer bir gelişmeye. AB son olarak Ukrayna ve Gürcistan’a Schengen vizesini kaldırdı. Artık Gürcistan vatandaşları istediği gibi AB ülkelerine gidebiliyor, aynı durum Ukrayna için de geçerli ve Ukraynalıların Polonya başta olmak üzere AB ülkelerinde dört milyonluk yeni bir nüfusu var. 
GEREKÇELER
AB’nin, Türkiye’ye uyguladığı Schengen vizesi için sunduğu endirekt gerekçeler şöyle:
  • Türkiye’de yaşayan çok sayıda Suriyelinin Türk vatandaşlığına geçmesi ve son çıkan kanunla çok kolay bir şekilde ad ve soyadını değiştirerek Türk ad ve soyadı alması.
  • Türkiye’nin ekonomisi gün geçtikçe bozulduğu için Türkiye’den gelen insanların sığınma hakkı istemesi korkusu ve göç korkusu.
  • Türkiye'ye ve Türklere karşı olan ön yargıları.
Bunun uzun vadede devam etmesi güç. Schengen vizesi konusunda Dışişleri Bakanlığı’nın bir an önce adım atması lazım. Tüm AB ülkesi vatandaşlarının neredeyse nüfus kâğıdı ile ülkeye girişine izin veren Türkiye’nin, artık Schengen’in karşısında yeni bir vize bulup Türkiye'ye giriş yapan kişiler için belirli kıstaslar içeren vize uygulamasını yürürlüğe koyması gerekiyor.
TÜRK PASAPORTUNUN DEĞERİ
Türk pasaportunun değerine sahip çıkılmalı. Dünya sıralamasında vize uygulamalarında Türk pasaportunun değeri 50. sıradan, 54. sıraya geriledi. Türkiye'ye ve Türk halkına yapılan tüm bu haksızlıklara hep birlikte karşı çıkmalı ve protesto etmeliyiz.
 

 

Adıyaman

28.04.2024

  • İMSAK 03:57
  • GÜNEŞ 05:28
  • ÖĞLE 12:29
  • İKİNDİ 16:15
  • AKŞAM 19:21
  • YATSI 20:46

CHP Hamburg Birliği, 1 Mayıs'ta Dayanışma Yemeği ve Seçim Değerlendirme Etkinliği Düzenliyor

"Hamburg'da Yeni Bir Paralel CHP'ye İzin Vermeyiz"

Yaz Aylarında Göz Sağlığına Dikkat!

Turizmin Geleceği Yapay Zekayla Parlayacak

Türkiye Lezzet Yüzyılının Lezzet Elçileri: Eurotürk Gastroheroların Ödülleri Dağıtıldı

Hamburger Yeşiller, Yerel ve Avrupa Seçim Kampanyasına Başladı