Prof.Dr Faruk ŞEN


TÜRKİYE’DE SOSYAL DEMOKRASİNİN GELECEĞİ 2023 YILINDA NASIL ŞEKİLLENECEK?

TÜRKİYE’DE SOSYAL DEMOKRASİNİN GELECEĞİ 2023 YILINDA NASIL ŞEKİLLENECEK?


Türkiye’de halkımızın yüzde 54’ü taban ücretiyle çalışıyor. Bu oran, Almanya, Belçika gibi ülkelerde ortalama yüzde 10 civarındadır. Emeklilerin aldığı ortalama aylık 3 bin 500 TL civarında. Ayrıca EYT’liler kan ağlıyor. Türkiye'deki enflasyon ENAG’ın son açıklamalarına göre yüzde 173, TÜİK'e göre yüzde 83, İstanbul Ticaret Odası’na göre ise yüzde 100’ün biraz üzerinde. Türk halkı, dünyanın hemen hiçbir yerinde olmayan bir enflasyonun altında eziliyor. 
 
Fakirlik diz boyu. Artık orta sınıf kalmadı. Belirli bir grup zenginden ve yaşamakta güçlük çeken insanlardan ibaret bir toplum yapısı ortaya çıktı. Böyle bir ülkede, Metropoll’ün araştırmalarına göre AKP yüzde 40’larda dolaşıyor, CHP ne yapsa yüzde 23’ü pek geçemiyor. Eskiden Deniz Baykal'a suç bulunurdu. Şimdi Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki CHP de bu oranı geçemiyor. Peki, bu neden böyle? Neden CHP neden sadece 6’lı Masa’ya ümit bağlıyor? Neden adaletli bir vergi sistemi çalıştırılmıyor?
 
Halk tüm bu gelişmelere karşı AKP’ye oy veriyor. Neden tüm bu yaşananlara rağmen CHP neden oyunu artıramıyor? Neden sosyal demokratlar, adaletli bir vergi sistemi, adaletli bir gelir dağılımı, enflasyon oranı yüzde 10’u geçmeyen Avrupa örneğinden yola çıkmıyor? Neden Adalet Yürüyüşü’nü yapan CHP, ekonomi alanında bir atılım yapamıyor? Bu konuda elle tutulur bir proje neden ortaya koyamıyor?
 
BEKLENTİLER KARŞILANMIYOR
 
Ekonomi kurmayları ile birlikte gerçekleştirdiği İkinci Yüzyıl Toplantısı’nı takip ettik fakat beklentileri karşılayan ümit verici bir gelişme olmadı. Bütün bunlar, Türkiye’de sosyal demokrasiye gönül verenlerin en büyük kabusu.
 
Sosyal demokratlar, Avrupa düzeyinde pek başarılı değil fakat başarılı olduğu ülkeler de var. CHP neden çok uzun bir süredir iktidar yüzü göremiyor? İstanbul, Ankara ve İzmir’de başarılı deneyimleri var. Belediye başkanlıklarını aldılar. Bu metot, acaba Türkiye geneli için uygulanamaz mı? Hakça, insanca bir düzeni CHP nasıl kurabilir? Bu sistemi oluşturmadıkları takdirde karşı partiler daha güçlü olmaya devam edecek. Türkiye’de adil bir gelir dağılımı, akıllı bir vergi sistemi, taban ücreti ile çalışan insan sayısının indirilmesi, yaşamı idame ettirmeye yetecek düzgün bir taban ücreti, vergilendirmede gelire göre adil dağılım, vergilerin ücretlilerin sırtına yüklenmediği bir sistemin hayata geçirilmesi CHP'nin vaatleri arasında yer almalı.
 
Şimdiye kadar 481 milyar Dolar kayıptan bahseden CHP, söylediği bu haksızca dağıtılan paraları nasıl geri alacak? Halk açlıktan inim inim inliyor.
 
2023 yılında bunları değiştirmek bir sosyal demokrat partinin gündemi olmalı.
 

 

Adıyaman

29.04.2024

  • İMSAK 03:55
  • GÜNEŞ 05:26
  • ÖĞLE 12:29
  • İKİNDİ 16:15
  • AKŞAM 19:22
  • YATSI 20:47

CHP Hamburg Birliği, 1 Mayıs'ta Dayanışma Yemeği ve Seçim Değerlendirme Etkinliği Düzenliyor

"Hamburg'da Yeni Bir Paralel CHP'ye İzin Vermeyiz"

Yaz Aylarında Göz Sağlığına Dikkat!

Turizmin Geleceği Yapay Zekayla Parlayacak

Türkiye Lezzet Yüzyılının Lezzet Elçileri: Eurotürk Gastroheroların Ödülleri Dağıtıldı

Hamburger Yeşiller, Yerel ve Avrupa Seçim Kampanyasına Başladı