Regiman Deniz


TEKNOLOJİ BİZİ, BİZDEN ÇOK TAKİP EDİP ANLIYOR MU?

TEKNOLOJİ BİZİ, BİZDEN ÇOK TAKİP EDİP ANLIYOR MU?


İletişim araçları; Yapay Zekâ (AI) ile Nesnelerin İnterneti (IoT), Sanal Gerçeklik Teknolojileri (VR), çözümleme sistemleri gibi buluşların sonucunda hayatımıza sunulan yenilikler her geçen gün gelişip çeşitleniyor.
Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki, “Bizi bizden, yakınlarımızdan çok anlayan, ölçüp biçen akıllı cihazlarımız mı var?” sorusunu aklımıza getiriyor.
Kan basıncımızı, kalp ritmimizi, oksijen seviyemizi ölçen, aynı zamanda akıllı bir telefon işlevi gören saatler,  ne tür kıyafet ve renklerden hoşlandığımızı bilen online mağazalar, hangi kokuları sevdiğimizi anlayan, kitap okuma tercihlerimizi tahmin edip bize onların tanıtımlarını gösteren internet sayfaları, hayatımızın en özel anlarını, nerede vakit geçirdiğimizi, arkadaşlarımızı kaydettiğimiz sosyal sayfalarımızda karşımıza çıkan hatırlatmalar… Yakınlarımızın doğum günü kayıtlarını, neleri sevdiklerini, birlikte videolarımızı kaydeden online kutular… Hediye siparişi vermişsek, sonraki yıllarda aynı zamanlarda yapılan hatırlatmalar…
İletişim kayıtlarına bir kez girdiniz mi unutulmuyorsunuz.  Doğum günlerinde ilk kutlayan da markalar oluyor.  Muhakkak cep telefonuna ya da e-postamıza kutlamalar düşüyor.
Sabah kahvemizi makinemiz, blutooth ile istediğimiz saate ayarlayabiliyor. Bilir kendisi, kaçta kalkıp kahvemizi içeceğimizi. Telefonumuzdan yönlendirebildiğimiz robot süpürgemiz biz eve gelmeden, evi siler süpürür. Yüzyılımızda henüz bir Jetgiller* olamadık, ama sanki bu yolda ilerliyoruz…
Akıllı şehirler, dijital ekonomi, otonom araçlar, hemen hemen her şeyin üretilebileceği 3D yazıcı sistemleri gibi daha birçok teknoloji üzerinde çalışılmaya devam ediyor.
TEKNOLOJİ YAKINLAŞIYOR, İNSAN UZAKLAŞIYOR MU?
Yapay zekânın hızla gelişmesi, quantum bilgisayarların beklenen hıza kavuşması, 6G’ye geçiş gibi oluşacak yeni teknolojik devrimler ile daha nelere ulaşabileceğimiz az çok tahmin edilebiliyor. Online koku ve tad alma duyularının transfer edilebilmesi, siber-fiziksel sistemler sayesinde anlık veri alışverişlerinin artması, online sağlık sistemlerinde bir kıtadan diğerine bir doktorun bir hastasını uzaktan ameliyat edebilmesi gibi şu anda bize uzak görünen teknolojik süreçler artık yakınlaştı. Dijital dünyada, insan davranışlarının verilerini toplayıp sonuçlara ulaşan, davranışları etkilemeye yönelik çalışmaların yapıldığı “Davranışların İnterneti (IoB)” güncel konular arasında.
Tüm bunlarla birlikte teknoloji insanın hayatını bütünlerken, ona daha çok yaklaşırken, insanlar da mekanikleşip birbirinden uzaklaşıyor mu?
Empati yeteneği her insanda olmamasına karşın, belki duyularımızı anlayan özel sensörlü robotlar da oluşur, ne dersiniz? İnsansal duyuların da aktif olduğu robotik bir ortamda, tüm bu yeniliklerle bir arada oluşan ortamda teknoloji bizi bizden hatta yakınlarımızdan çok anlayabilir mi, o zaman?
Belli mi olur?
------------------------------------------------------------------------------------
*Teknolojinin insan hayatında üstün bir seviyede olduğu fantastik tarzda hazırlanmış, klasikleşmiş bir çizgi dizi. The Jetsons olarak da bilinen dizide Jetgiller Ailesi’nin yaşadıkları konu ediliyor.
 

 

Adıyaman

05.05.2024

  • İMSAK 03:46
  • GÜNEŞ 05:20
  • ÖĞLE 12:29
  • İKİNDİ 16:16
  • AKŞAM 19:28
  • YATSI 20:55

YTB, 17. Avusturya Kültür Fuarı'nda Yerini Aldı

Landshut’ta Dijital Bağımlılığın Etkileri Konuşuldu: Psikiyatrist Dr. Arif Sarlık Yoğun İlgiyle Karşılandı

Hamburg'da Evde Bakıma 7/24 Destek: Pflegenottelefon Hizmette"

St. Pauli, Hamburg'da Derbi Maçında Mağlup: Hayal Kırıklığı ve Endişe

Hamburg ve St. Pauli Arasındaki Şehir Derbisi Heyecanla Bekleniyor!

Devlet Madalyası Hüseyin Seher’e Verildi: Kahramanlık Örneği Onurlandırıldı