Songül Şahin


SOSYAL MEDYADAKİ ŞARKICI, TÜRKÜCÜ, AKTÖR BULANIKLIĞI

SOSYAL MEDYADAKİ ŞARKICI, TÜRKÜCÜ, AKTÖR BULANIKLIĞI



Hani bir deyim vardır: “Ağzı olan konuşuyor.” Şimdi ağız olan sosyal medyada, defalarca kez konuşuluyor. Çok büyük bir kirlilik var. Eskilere hakikaten şükretmek gerekiyormuş. “Televizyon aile hayatını bitirdi.” derken internetle tanıştık. Televizyonun aile hayatını bitirip bitirmediği bilinmez ama internetin ortalığı çok karıştırdığı belli. İnternet, belki ileride ışınlanma çıkana kadar suçu üstlenecek fakat çok vahim bir durum var: Şarkıcıların, türkücülerin, aktörlerin bitmek bilmeyen şiddete yönelten sosyal medya yorumları. Sizce ne istiyor bu ünlüler? 
Anladığım kadarıyla pek hedefleri yok. “Binlerce takipçimiz var, bir şey atalım ağzımızdan.” dercesine atıyorlar. Öncelikle belirtmek gerekir ki bu toplumu huzursuz etmeye bana göre ünlü bile olsa kimsenin hakkı yok.
Tüm haberleri kendi sayfalarından yorumluyorlar. Demet Akalın deyince örneğin aklınıza ne geliyor? Eskiden olsa mis gibi “Bebek”, “Esmer yârim” ya da “Affedersin” gibi efsane şarkılar gelirdi. Şimdi eminim herkesin aklına sadece Müge Anlı geliyor. Müge Anlıˋnın tüm haberleri, Demet Akalın hesabından mercek altına alınıyor. Sadece onu mu? Tabii ki hayır. Haber kanallarındaki çoğu haberi yine aynı şekilde paylaşıyor. Bir başka nahoş durum, mülteciler hakkında da sıkça nefret yorumları yapması. Sevgili Demet Akalın’a belirtmek isterim ki eski seni özlüyoruz. Lütfen, özüne geri dön! Eski senden kastım şu: Şarkılarınla gündemde kal. Mültecileri dışlayan cümlelerin seni sevenlere sadece zarar verir çünkü sen orada bir şey derken başka bir ünlü arkadaşın tersini atıyor hesabından. İnsanları paramparça ediyorsunuz. Bırakın, devlet ve ilgili kurumlar bunlara yön versin. Sen mültecilere her “Defolun!” diye seslendiğinde unutma, seni muhatap alacak bir devletin var. Gidip şikâyet et oraya. Neden defalarca mültecilere sesleniyorsun? 
Oya Başar Twitter hesabı açmış. “Merhaba, artık ben de buradayım!” dedikten birkaç dakika sonra “Araplar benim kardeşim değildir.” yazmış. Belli oldu neden hesap açtığı. Yine nefret söylemleri. Evinizde sıkılıyorsunuz diye halkı bir oraya bir buraya sallamaya bana göre hakkınız yok. Ana haberlerde izlediğimiz bir haber Mustafa Sandal hesabından karşıma çıkıyor hem de videosu ile. Bıktık. Tüm drama haberlerini siz ünlüler tarafından tekrar tekrar yaşamaktan bıktık. Dipsiz kuyuya atıyorsunuz insanları. Boğdunuz yahu! 

SANATI BAŞIBOŞ BIRAKIYORSUNUZ

Siz eskiler, rotanızı böyle şeylere çevirdiğiniz sürece boşluğunuzu başkaları dolduracak. Böyle yaparak sanatın içini boşaltıyorsunuz çünkü sanatı başıboş bırakıyorsunuz. Hepinizin rotası aynı olmuş. Fark ettiyseniz sizden sonra yeni gelenler, sadece bir masada toplanarak şarkı söylüyor. Sadece bağrış çağrış duyuyorum, müzik değil. Bu yüzden lütfen, özünüze dönün!
İnsanlara güzel şeyler anlatın, güzel şarkılar söyleyin. Çekim yasasını bilirsiniz. Ne düşünürseniz onu çağırırsınız. İslam dininde de aklınızdan ne geçirirseniz Allah size onu verir, deniliyor. Öyle ise biraz daha güzel şeyler getirirseniz insanların aklına, toplum daha sağlıklı olur. Güzel şeyler yapamıyorsanız zorlamayın kendinizi. Sessiz kalın mesela. Ediz Hun, Türkan Şoray ve o devrin diğer insanları örnek alınabilir mesela. Onlar her şeye yorum yapmaz ama konuşursa da önünde düğmeler iliklenir. Sanatçı böyle olur. Onlar kadar olmak zor ise bu iki tavrın arasını tutturan en iyi sanatçı Tarkan örnek alınabilir. Ne çok sessiz kalıyor ne çok konuşuyor. Lütfen, bunlardan kendinize bir idol seçin ama hayranlarınızın üzerinde deneme yapmayın ve onları kullanmayın! İlla yorum yapacaksanız sadece yapıcı tarafından ele alın. Şarkılarınız güzel, oyunculuğunuz iyi diye fikirlerinizin de aynı etkiyi yaratacağını sanabilirsiniz. İkisi çok farklı şeyler fakat illa denemek istiyorsanız hiç olmazsa olumlu dil kullanın. Nefret söylemleri artık olmasın. İnsanlar yoruldu, sürekli aynı şeyleri duymaktan, şahit olmaktan. Sosyal medyada dönen her videoyu tekrar tekrar paylaşıp ona nefret kelimeleri ile yorum yapmak bıktırdı. Bu ülkede olan biten her şey sizin elinizden geçmek zorunda değil. Önemli toplumsal konularda elbette vurgu yapılmalı fakat lütfen, sadece kendi alanınız da daha çok yorumlar yapın, kendi alanınızı güçlendirin ya da iki farklı hesap açın biri sanat biri gündelik diye! İsteyen istediğini takip etsin ama insanların isimlerinin kendi fanlarınız adı altında kullanmayın.
Sosyal Medya Yasası’nı henüz araştırmadım. Bundan dolayı hakkında yorum yapmayacağım fakat eğer bir yasak varsa buna sizin sebep olduğunuzu şimdiden söylemek mümkün. 
Yukarıda ismi geçenler gibi daha yüzlercesi var. Bu yazıda her duruma her olaya dakika dakika yorum yapan her ünlü dâhildir. Lütfen, yapıcı olun! Lütfen!
Ayrıca lütfen, Atatürk resmini paylaşıp başka bir kitleyi aşağılamaca, başka birini savunup Atatürkçü kitleyi aşağılamaca olmasın! Her ünlü bir kitleyi savunup diğerini aşağılarsa olmaz. Öncelikle kendinizi bir kalıba sokmayın, soksanız da bu kendi sorununuzdur. İkincisi ise insanları etkilemek istemekten vazgeçin. Kimse sizin kuklanız değil. Kendi alanınızda yenilik yapın. Sayenizde aynı şarkılar evrilip çevrilip önümüze çıkıyor, başta ben olmak üzere bıktık. 


 

Adıyaman

02.05.2024

  • İMSAK 03:51
  • GÜNEŞ 05:23
  • ÖĞLE 12:29
  • İKİNDİ 16:16
  • AKŞAM 19:25
  • YATSI 20:51

O YAZIYOR, İNSANLAR YAŞIYOR: Barbaros Uzunöner'in Tiyatro Dünyasındaki Başarısı

Hamburg'da Yeşiller, İşçi Bayramında Güçlü Taleplerle Ses Getirdi: 14 Euro Asgari Ücret ve İşçi Hakları İçin Çağrı

Bağımlı ve Evsiz Kişilere Yönelik Hizmet Yapıları Güçleniyor: Repsoldstraße 27 Binası Satın Alındı

"Kedi ve Köpek Mamaları Sektöründe Bir İlk: PETFA Derneği Kuruldu!"

"Hamburg Bezirks Yönetiminden Yeni İş Kampanyası: İnsanlara Yakın İşler!"

Zeugenaufruf nach Aussetzung eines Säuglings in Hamburg-Langenhorn