Prof.Dr Faruk ŞEN


RUSYA TEPKİSİNİ GÖSTERİYOR

RUSYA TEPKİSİNİ GÖSTERİYOR



AB ülkelerinin Rusya'ya uyguladığı ambargolar karşısında Rusya, tepkisini göstermeye başladı. İlk olarak yüzde 20 oranında doğalgaz ve diğer ürünlerde kısıtlamaya giden Rusya, Odessa Limanı’nı bombaladı. Rus yetkililer, “Her ne kadar yalnız alt yapıyı bombalıyoruz.” diyorsa da büyük ölçüde yollar da bombalandı ve araçların bu yolları kullanma olanağı zorlaştı.
 
Böylece Odessa'dan Türkiye'nin de aracı olduğu ürünlerin yüklenme olanağı da azaldı. Rusya'nın tutumundan dolayı Gerhard Schröder'in Almanya'da partisinden ihracı ile birlikte Almanya'ya giden doğalgaz akımı büyük ölçüde durmuş bulunuyor. Şimdiye kadar 14 ülkeye yaptırım uygulayan Rusya, henüz Türkiye'ye bir yaptırım uygulamıyor. Ayrıca Rusya'dan Türkiye'ye turist gelmesine de olanak tanıyor. Bütün bu gelişmeler çerçevesinde, Rusya'nın AB ülkelerine göstermiş olduğu tepkinin etkisi Avrupa'da hissedilmeye başladı.

Türkiye bugüne kadar Rusya'nın tepkisini çekmeyen az sayıda ülkeler arasında yer alıyor. Rusya ve Çin, belirli noktalarda birleşerek Avrupa'yı hedef almış durumda. Bu durum karşısında birçok ülke belirli ölçüde Rusya'nın yaptırımlarından pay alıyor.
 
SIRA TÜRKİYE’DE Mİ?
 
Bu pay almada yakında Türkiye'ye de sıra gelebilir. Her ne kadar Putin, Tayyip Erdoğan'la iyi anlaşıyor olsa da bu durumun ne kadar devam edeceği hiç belli olmaz, her an Türkiye de tepkilerden nasibini alabilir. Bu durumun Türkiye tarafından dikkatle izlenmesi lazım. Önümüzdeki aylarda, Rusya'nın tepkilerine hedef olma ihtimali göz ardı edilmemeli, sonuçta yaşanabilecek sorunların ceremesini çeken Türk halkı olacaktır.
 
An itibarıyla Türkiye, Rusya ve Ukrayna'yı iyi idare edebiliyor olsa da bunu daha ne kadar sürdürülebileceğini bilmek mümkün değil. Yaşanan tüm bu gelişmeler ışığı altında, “Türkiye'nin dengeli politikası nasıl devam edecek? “Türkiye, Ukrayna'yı desteklemeye nasıl devam edecek?” sorularının yanıtları önemli. Tüm bu gelişmeleri hep birlikte izliyoruz.


Türkiye'nin başı çektiği tahıl politikası ise pek işlemeyecek gibi görünüyor. Bu konuda, Rusya'nın yaptırımlarından önümüzdeki aylarda Türkiye de nasibini alacak gibi görünüyor.
 
Selamlarımla.
 

 

Adıyaman

29.04.2024

  • İMSAK 03:55
  • GÜNEŞ 05:26
  • ÖĞLE 12:29
  • İKİNDİ 16:15
  • AKŞAM 19:22
  • YATSI 20:47

CHP Hamburg Birliği, 1 Mayıs'ta Dayanışma Yemeği ve Seçim Değerlendirme Etkinliği Düzenliyor

"Hamburg'da Yeni Bir Paralel CHP'ye İzin Vermeyiz"

Yaz Aylarında Göz Sağlığına Dikkat!

Turizmin Geleceği Yapay Zekayla Parlayacak

Türkiye Lezzet Yüzyılının Lezzet Elçileri: Eurotürk Gastroheroların Ödülleri Dağıtıldı

Hamburger Yeşiller, Yerel ve Avrupa Seçim Kampanyasına Başladı