Gülseren KAYA


KADES

KADES



Son zamanlarda, Türk televizyon kanallarında sıkça bir uygulamanın reklamı yayımlanıyor. Reklam, kısa bir video filmi gibi hazırlanmış, izlerken ilgimi çekti.
KADES yani Kadın Acil Destek İhbar Sistemi uygulamasından bahsediyorum. Ne derece tanınıyor ve kullanıcısı var mı? Bilmiyorum. Bu uygulamayı biraz araştırdım. Bu uygulama nedir? Uygulamayı kimler, nasıl kullanabilir? Uygulamayı kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Bu uygulama, kadına ve çocuğa yönelik şiddeti gerçekten engelleyebilir mi?
KADES, kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri biraz olsun engellemek adına Türkiye’de kullanıcılara sunulmuş resmi bir uygulamadır.
KADES uygulaması, son yıllarda giderek artan kadına şiddet olaylarının önüne geçebilmek ve kadınlara yardım edebilmek amacıyla geliştirilmiş.
Eşinden veya bir başkasından şiddet gören ya da şiddete maruz kalma ihtimali olan kadınlar, uygulama sayesinde Kadın Acil Destek İhbar Sistemi'ne ulaşabiliyor.
KADES uygulamasını şiddet olayına maruz kalan kadın ve çocuklar kullanabiliyor. Telefonunuzda internet dahi olmasa söz konusu uygulamayı kullanmanız mümkün.
Bir şiddet olayı sebebiyle korku yaşıyorsanız ya da tehdit altındaysanız KADES uygulamasına dokunmanız yeterli.
“EVET” seçeneğine basıldığında ise ihbarın başarıyla alındığı ve bildirim yapılan konuma ekip gönderildiği bilgisi kullanıcıya uyarı mesajı olarak gönderilecek. Söz konusu ihbar, aynı zamanda Acil Çağrı Merkezi’ndeki sorumluların ekranında ihbar olarak görünecektir.

“ŞİDDETE DUR!” DEMEK

KADES uygulamasını kullanan kimsenin dikkat etmesi gereken husus, konumun doğru belirtilmesi ve kayıt işlemi esnasında internetin açık durumda olması gerekmesi.
Türk Ceza Kanunu’na göre işkence suçunun kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın üç yıl olan alt sınırı beş yıl hapse çıkarılacak. Eziyet suçunun kadına karşı işlenmesi hâlinde ise cezanın iki yıl olan alt sınırı 2 yıl 6 ay hapse yükseltilecek.
Umarım, bu uygulama sayesinde birçok kadın kendini yalnız hissetmez ve ihtiyacı olan yardıma bir tıkla ulaşabilir.
Yine de bir soruya cevap bulamadım. Günümüzde hemen hemen herkesin elinde mutlaka bir akıllı telefon var. Akıllı telefonlarımıza ihtiyacımız olan her uygulamayı yükleyebiliyoruz.
İhtiyaca göre türlü türlü uygulamalar geliştirilmiş, bu uygulamaların çoğu ücretsiz ve telefona çok kolay yüklenebiliyor. Peki, neden her gün haberlerde koca veya eski sevgili şiddetine maruz kalan, öldürülen kadınların haberini okuyoruz?
Böyle uygulamaların olduğu modern bir ülkede, hâlâ bu tür haberler ve vakalar neden katlanarak artıyor?
Epey düşündüm bu konu üzerinde.
Sonuç olarak geldiğim nokta, elinde teknolojik onlarca imkâna sahip olmasına rağmen modern dünyanın “Şiddete dur!” diyecek gücü yok.
Yaşadığımız bu zamanda şiddetin boyutu her gün daha da büyüyor, yıllar öncesinde elimizde bunca teknolojik imkân yokken olduğu gibi.
Şiddeti durdurabilmeye ne teknolojinin ne de yasaların gücü yetiyor.
Kadınlar ancak hep birlikte ayağa kalkıp, güç birliği yaparak şiddeti durdurabilir.
Bizim yapacak çok işimiz, söyleyecek tek bir sözümüz var.
Kadın hakları ihlal edilemez.
Yeter artık!
Şiddete dur!

 
 

Adıyaman

03.05.2024

  • İMSAK 03:49
  • GÜNEŞ 05:22
  • ÖĞLE 12:29
  • İKİNDİ 16:16
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:52

Hamburg ve St. Pauli Arasındaki Şehir Derbisi Heyecanla Bekleniyor!

Devlet Madalyası Hüseyin Seher’e Verildi: Kahramanlık Örneği Onurlandırıldı

YTB, TÜRKİYE- HOLLANDA İŞ GÜCÜ ANLAŞMASININ 60. YILINA ÖZEL RESEPSİYON DÜZENLİYOR

Ferdi Aydın'ın İşlettiği Nişantaşı Dilber'de İnci Taneleri Rüzgarı Esti!

Tiyatro Köprüsü Festivali 9 Mayıs'ta Başlıyor: Almanya ve Türkiye Arasındaki Kültür Diyaloğu Devam Ediyor

Öffentlichkeitsfahndung nach 15-Jährigem aus Hamburg-Rahlstedt