Serkan EREN


HUMAN CAPITAL

HUMAN CAPITAL


Merhaba, Değerli Okuyucular,
 
İnsan kelimesinin sözlük anlamı Oxford Languages de aynen şöyle ifade edilir: “Memelilerden, iki eli, iki ayağı bulunan, iki ayak üzerinde dik bir biçimde dolaşan, akli ve düşünme yeteneği olan, dille, sözle anlaşan, en gelişmiş sayılan yaratık.”
 
Bu tanımlamaya göre biz insan neslinin yaptığı, yapacağı eylemler, ürettiği, tükettiği unsurlar, getirdiği ve götürdüğü değerler bakımından düşünme yeteneğimiz ile aklımızı kullanarak dille ve sözle oluşturduğumuz niteliklerimiz ve faydalarımız; yer aldığımız topluluk, kültür ve şirket yapısına göre farklı avantajlar ve dezavantajlar doğurmaktadır. Bu farklılıklara göre ihtiyacımız olan doğru kaynağı, insan kaynağı havuzundan bularak onlarla beraber yaşamaya, çalışmaya vs. başlıyoruz ve takip ediyoruz bu yaşantımızı. Verimli mi? Keyifli mi? Kazançlı mı? Heyecanlı mı? Sonrasında da karar veriyoruz. Ya tamam ya da devam.
 
ŞİRKETLER VE İNSANLAR
 
Şirketler de bunun için milyonlarca dolar para harcayarak oluşturduğu insan kaynakları departmanlarınca doğru işe doğru ve vasıflı insanları bulmak için çalışıyor. Tabii ki bu süreçleri yine bir insan topluluğu gerçekleştiriyor. Tek fark, bu insan kaynakları operasyonlarını yöneten insanların daha deneyimli ve bilgili olması. Onların çalıştığı firmanın ihtiyaçlarını ve analizlerini iyi bilmesi ve buna göre doğru ve verimli yeni insan kaynakları yaratma çabası sunması.
 
Benim açımdan bir şirketin insan kaynaklarına bakış açısı aşağıda başlıca belirttiğim birkaç ölçüt ve değerler dikkate alınarak sağlanmalı. “İyi bir insan kaynakları sürecinde çalışan bir birey, aşağıdaki hususlara gerek kendi açısından gerekse insan kaynağı sağlamak açısından önemle dikkat etmeli ve benimsemelidir.” düşüncesindeyim.
 
  • Bireyin iş gücü planlama yeteneğinin iyi olması. Bu sayede, stratejik ve analitik süreçleri iyi yönetmesi beklenir. Birey buna göre bireysel ve kurumsal performansını daha da geliştirmektedir. Böylece mevcut ve gelecekteki iş gücü ihtiyacını sistematik olarak belirlemiş, analiz etmiş ve çözümlemiş olacaktır.
 
  • Bireyin belirli bir iş için görevler, gereklilikler, bilgiler, beceriler ve yeteneklerin farkında olması, doğru bilgi toplaması görevine olan sadakatini belirleyecektir.
 
  • Kişi, otomasyonun ve geleceğin teknolojisinin, oluşturulacak olan future step etkisinin ve buna etki eden faktörlerin, meslekte insan ve performans üzerindeki etkisinin ne kadar yüksek olduğunun farkına varmalıdır.
 
  • Yenilik ve yetkinliği modelleyebilen, bu süreçlere uyum sağlayacak aksiyonlar ile farklı düşünerek hareket eden, davranışsal becerileri, gereksinimleri tanımlayan birey fark yaratmış olacaktır.
 
  • Birey, iş gücü içerisinde oluşan veya oluşabilecek yetkinlik boşluklarını belirleyerek ölçülendirme ile büyük bir adım atmış olacaktır.
 
  • Birey, çalışacak olan kişilerin seçilmesindeki geliştirme ve doğrulama süreçlerinin etkisini arttırmak için farklı bir yaklaşım oluşturarak küçümsenmeyecek bir fayda ve değer katmış olacaktır.
 
Birkaç husus ile biraz da akademik olarak anlatmaya çalıştığım insan kaynağının değerlendirilmesi ve seçilmesindeki önemin, tüm bu sektörde çalışan bireyler için faydalı olması temennisi ile hepinize başarılı bir çalışma hayatı dilerim.
 
Biz şirketlerimizde ihtiyacımıza cevap verecek olan tüm arkadaşlarımız ile yeni dünya düzenine uygun olarak çalışma konusunda çok mutluyuz ve hevesliyiz.
 
Saygılarımla.
 

 

Adıyaman

24.04.2024

  • İMSAK 04:03
  • GÜNEŞ 05:33
  • ÖĞLE 12:30
  • İKİNDİ 16:14
  • AKŞAM 19:18
  • YATSI 20:41

Hamburg'da Dijital Matematik Eğitimiyle Öğrenci Başarısı Artıyor

Uni Mannheim'da Silahlı Saldırgan Polis Müdahalesiyle Hayatını Kaybetti

Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu

Erdoğan ile Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Ankara’da buluştu

Hamburg Bağımsız Milletvekili Mehmet Yıldız: "Hamburg'da Barış ve Uluslararası Hukuk Kürsüsü Kurulmalı!"

SPD-Altona, Altona'nın Ekonomik Geleceği İçin İş Dünyasını Bir Araya Getiriyor!