Pınar HOLT


GÜLÜP GEÇİN

GÜLÜP GEÇİN


Değerli Dostlar,
 
Lise yıllarında yakın bir kız arkadaşımla sürekli kıkırdadığımızı hatırlıyorum. Büyüklerimiz bazen “Yeter artık! ‘Kıkır kıkır.”’ deyip bizi susturmaya çalışırdı. Şimdi gençlere bakıyorum da büyük bir kısmının suratları asık ve moralsiz. Gerçi bu durum, son yıllarda tüm topluma sirayet etmiş durumda.
 
17 ile 79 yaş arasında yapılan bir araştırmada, bazı insanların günde 18 kez güldüğü, bazılarının 89 kez güldüğü, bazılarının ise hiç gülmediği tespit edilmiş.
 
“Bu ortamda nasıl gülelim? Hayat çok zor. Benim yerimde sen ol, gel, gül.” diye düşünenleriniz olacaktır. Öncelikle surat asınca hiçbir şeyin daha iyiye gittiğini görmediğimi belirtmek isterim. İkincisi gülmek ile sağlığımız arasındaki olumlu etkiyi bilirseniz, belki de her gün bir mizah yaratmak için ortam oluşturma fikrini sevebilirsiniz. İster gülümseyin ister kıkırdayın ya da kahkaha atın. İşte size her gün daha çok gülmek için üç önemli neden sıralıyorum:
 
1️-) Gülmek, stresi azaltır
2️-) Gülmek, fiziksel ve ruhsal acıyı azaltır
3️-) Gülmek, daha uzun ve sağlıklı yaşamanıza neden olur
 
GÜLMEK STRESİ AZALTIR
 
Uzmanlar, stresli olduğumuz zamanlarda vücudumuzun, adrenalin ve kortizol gibi hormonlar salgıladığını belirtiyor. 2008 yılında yapılan bir araştırmada, bir grup erkeğe komik bir video izletilirken stres hormonu seviyelerinin düştüğü bulundu. Video bittikten 30 dakika sonra gruptakilerin adrenalin seviyeleri yüzde 35, kortizol ise yüzde 67 düşmüştü.
 
GÜLMEK FİZİKSEL VE RUHSAL ACIYI AZALTIR
 
2011'de yapılan bir araştırmada, insanların, özellikle bir grup insanla birlikte güldükten sonra acıya daha iyi tahammül edebildikleri tespit edildi. Kalabalık bir grupla yaklaşık 15 dakikalık komedi izlemek acıya tahammül etme seviyemizi ortalama yüzde 10 oranında artırabiliyor. Araştırmacılar, gülerken tıpkı egzersiz yaptığımız gibi karın kaslarımızı kullandığımızı ve bu durumun, vücudumuzdaki ağrıları görmezden gelme yeteneğini artıran endorfin hormonunu salgılamamıza neden olduğunu belirtiyor.
 
GÜLMEK DAHA UZUN VE SAĞLIKLI YAŞAMAMIZA NEDEN OLUR
 
Yine Norveç'te 50 binden fazla insan üzerinde yapılan bir araştırma ile şakaları anlamakta daha iyi olanların enfeksiyondan ölme olasılığının yüzde 83 oranında azaldığı görüldü. Aynı araştırma ile şakaları anlamada iyi olan kadınların kalp hastalığından ölme olasılığının diğerlerine göre yüzde 73 oranında ve tüm tıbbi nedenlerden ölme olasılığının yüzde 48 oranında daha azaldığı saptandı. Bu rakamlar çok etkileyici değil mi?
 
Bu dünyanın sorunları, dertleri bitmez ama hiçbir sorun, sıkıntı ve olumsuzluk sonsuza kadar sürmez.
 
Biz de kalıcı değiliz ki.
 
Bu dünyadan sadece gelip geçtiğimize göre gülüp geçelim.
 
Sevgiyle.
 
 

 

Adıyaman

03.05.2024

  • İMSAK 03:49
  • GÜNEŞ 05:22
  • ÖĞLE 12:29
  • İKİNDİ 16:16
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:52

Öffentlichkeitsfahndung nach 15-Jährigem aus Hamburg-Rahlstedt

CHP Hamburg Birliği, Dayanışma Yemeği ve Seçim Değerlendirmesi Etkinliğiyle Başarıyı Kutladı

Franken'de Avcılık Gezisinde 18 Yaşındaki Genç Babasını Vurdu

Schura Hamburg, Hilafet Çağrılı Yürüyüşe Sert Tepki Verdi: "Demokratik Sürece Zarar Veriyor"

"Cinsel İstismar Yardım Hattı 10. Yılını Kutluyor: On Yıl Boyunca Dinlemek ve Yardım Etmek"

"Hamburg-Uhlenhorst'ta Irkçı Saldırı: Tanık Aranıyor!"