Regiman Deniz


DÜŞÜNCE GÜCÜMÜZLE CİHAZLARI ÇALIŞTIRMAYA BAŞLAMA ZAMANI YAKLAŞTI

DÜŞÜNCE GÜCÜMÜZLE CİHAZLARI ÇALIŞTIRMAYA BAŞLAMA ZAMANI YAKLAŞTI


Günün birinde yalnızca düşünerek, hayal ederek cihazları çalıştırabileceğimiz hakkındaki ütopyalar devam ederken bunu gerçekleştirmeye yönelik yeni buluşların haberlerini de almaya başladık.
MIT Technology Review web sitesinde Silikon Vadisi’nden aktarılan bir haber, bu ütopyanın yavaş yavaş gerçekleşmeye başladığı izlenimini veriyor. Tanya Basu tarafından yazılanlara göre Facebook, bilgisayarları beynimizle kontrol etmemizi sağlayacak bileklik yapıyor.  Beynimizdeki motor sinyallerin çevrilmesiyle bileklik çalışıyor, böylece yalnızca düşünerek nesneleri hareket ettirebiliyoruz. Tanıtımı yapılan bileklik ise yalnızca Facebook’un yakında çıkacak olan sanal gerçekliği artırılmış gözlükleriyle kullanılabilecek.
Bilekliğin, “etrafına kayış takılmış hantal bir ipod”a benzediği belirtiliyor. Kişinin yapmaya niyetlendiği hareketler sensörler tarafından algılanıyor. Bileklik bunun için Elektromyografi (EMG) kullanıyor. Örneğin cihaz, beyinden ele gönderilen motor sinirlerdeki elektriksel aktiviteyi yorumluyor.  
Basu, Facebook yetkililerinin cihazla ilgili olarak “Yalnızca parmağınızı üzerinde hareket ettirmeyi düşündüğünüzde cihaz size artırılmış gerçeklik menüsünü kontrol etme imkânı veriyor.” dediğini aktarıyor. Basu, Facebook yetkililerinin kullanıcı dostu cihazın ilgi görmesini beklediklerini söylüyor.
ROBOTLARDA ÖĞRENME YETİSİ
Boston Dynamics Şirketi de bir robota kendi kendine yürümeyi öğretme videosu ile şaşırttı. Konuyla ilgili MIT Technology Reviews’ten bu defa Will Dougles Heaven, İki ayaklı bir robota verilen destek eğitimle ona sıfırdan yürümeyi öğretmenin bir ilk olduğunu açıklıyor.*  
Heaven, daha önce yine Boston Dynamics tarafından yayınlanan insansı Atlas robotun tek ayağının üzerinde durması, kutuların üzerinden zıplayıp dans etmesi çalışmalarının ise bundan farklı olduğunu, muhtemelen kareografi üzerinde, çok fazla el ayarlarının gerçekleştirildiğini açıklamalarına ekliyor.
Bu ve benzer gelişmelerden yola çıkarak düşünce gücünün de devrede olduğu yepyeni yapay zekâ teknolojilerinin hayatımıza gireceği, mesela yazmadan direkt düşüncelerimizi yazıya dökebileceğimiz bir teknolojinin oluşacağı öngörülüyor. Çok farklı bir evreye girmeyi hazırlanıyor olabiliriz. Tüm bu gelişmelerde pandemi dolayısıyla artan laboratuvar ve teknoloji çalışmalarının etkisinin de olduğu ortaya atılan denenceler arasında ve biz bunu deneyimleyerek yaşayarak göreceğiz.
Teknolojinin yalnızca insanların yararına ve iyiliği için kullanılacağı güzel bir dünya diliyorum,
Saygı ve sevgilerimle,
Regiman Deniz
*Robot destek öğrenme videosunu izlemek için: https://youtu.be/goxCjGPQH7U

 

Adıyaman

05.05.2024

  • İMSAK 03:46
  • GÜNEŞ 05:20
  • ÖĞLE 12:29
  • İKİNDİ 16:16
  • AKŞAM 19:28
  • YATSI 20:55

St. Pauli, Hamburg'da Derbi Maçında Mağlup: Hayal Kırıklığı ve Endişe

Hamburg ve St. Pauli Arasındaki Şehir Derbisi Heyecanla Bekleniyor!

Devlet Madalyası Hüseyin Seher’e Verildi: Kahramanlık Örneği Onurlandırıldı

YTB, TÜRKİYE- HOLLANDA İŞ GÜCÜ ANLAŞMASININ 60. YILINA ÖZEL RESEPSİYON DÜZENLİYOR

Ferdi Aydın'ın İşlettiği Nişantaşı Dilber'de İnci Taneleri Rüzgarı Esti!

Tiyatro Köprüsü Festivali 9 Mayıs'ta Başlıyor: Almanya ve Türkiye Arasındaki Kültür Diyaloğu Devam Ediyor