Regiman Deniz


DÜNYANIN YÜZDE 60’I SOSYAL MESAFEYİ AŞMADAN SOSYALLEŞME EĞİLİMİNDE

DÜNYANIN YÜZDE 60’I SOSYAL MESAFEYİ AŞMADAN SOSYALLEŞME EĞİLİMİNDE


İnternet ağlarıyla birlikte anlık etkileşimli iletişimin yaygınlaşması, iletişim teknolojilerinde ve modellerinde ilerlemeyi sağlamışken pandemi şartlarının oluşması da insanların bu değişime hızlıca adaptasyonunu kolaylaştırmış görünüyor. Datereportal, Hootsuite ve We Are Social’ın ortaklaşa gerçekleştirdiği Dijital 2021 Nisan Küresel Statshot Raporu’na * göre internet kullanıcıları yılda yüzde 7,6 oranında büyüyor, her gün ortalama 900 binden fazla yeni kullanıcı internet ağına katılıyor. Nisan 2021'in başından itibaren dünya genelinde 4,72 milyar insan interneti kullanıyor, yani dünya nüfusunun yüzde 60'ından fazlası on-line. Dünyadaki her 10 kişiden en az 6'sı internet kullanıcısı ve dünya şimdiden dev bir dijital ağa dönüşmüş durumda. Ortalama bir internet kullanıcısı, her gün neredeyse 7 saatini çevrimiçi olarak geçiriyor.
Rapora göre internet kullanıcılarının artışıyla birlikte sosyal medya kullanıcıları da artış göstermiş. Sosyal medya kullanıcı sayısında son 12 ayda yüzde 13,7 yükseliş mevcut, bu dönemde 500 milyondan fazla insan sosyal medya platformlarına katıldı. Bugün dünyada 4,33 milyar sosyal medya kullanıcısı var. Dünyadaki internet kullanıcılarının yaklaşık 10'undan 9'u sosyal medyada bulunuyor. Ayrıca 6 popüler sosyal medya platformunun aylık 1 milyardan fazla aktif kullanıcıya sahip olduğu iddia ediliyor.
SOSYALLEŞME NERESİNDE?
Bu pandemi günlerinde, arkadaşlarımızla karşılıklı olarak iki çift sohbete hasret kalan bizler, internetin ağlarına takılıp arkadaşlarımızın evlerine sanal da olsa konuk olabiliyoruz. İş toplantılarına başlarken artık sağlık durumu, hâl hatır sormalar da arttı. Sanırım birbirimizle ailelerimizle daha çok ilgilenir olduk. ClubHouse gibi yeni medya platformlarında buluşup konuşur olduk. ClubHouse, influencerlarla da etkileşim kurabildiğimiz ortak ilgi alanına giren konularda sosyalleşme, aynı konularda tartışabilme imkânıyla bu dönemde oldukça popülerleşti.
Sanal dünyanın sahteliğinin, caydırıcılığının yön değiştirdiği izlenimi oluştu, sanki sosyal medya araçları gündemin başrolündeyken daha sakinleştirici ve birleştirici oldu. Zoom, Teams gibi platformların kullanımı yaygınlaştı. Tüm bunlarla birlikte sosyal medyanın olumsuzlukları ağır basmaya devam ediyor. Sosyal medyanın iletişimi tamamlayamayan yönleri ve gölgede kalan, net ve gerçekliği görülemeyen alanları çoğunlukta...
TEKNO KÖTÜMSERLİK Mİ, İYİLİK Mİ?
Sosyal medyanın olumsuz taraflarının önüne geçebilmek için sosyal medya okuryazarlığına sahip olmak önem kazanıyor. Sosyal medya bağımlılığı ve paylaşımlarda seçicilik unsurunun göz ardı edilmesi, bu negatif koşulları oluşturan şartların ilk sıralarında yer alıyor. Bununla ilgili MIT tarafından yapılan bir çalışmada, kasıtlı olarak yanlış verilen haberlerin sosyal medyada 6 kat daha fazla yayıldığı ortaya konmuştu.
Sosyal medyanın toplumsal çöküşe neden olduğuna inanılan Tekno-Kötümserlik ya da tam tersi Tekno-İyimserliğe yönelmeden olumlu ve olumsuz yanlarıyla medya platformlarında bir denge kurmanın yolu yani Tekno-Gerçekçiliğin kavranması, bu konuda önem kazanan görüşler arasında bulunuyor.**
Multimedya ortamlarının en fazla kullanıldığı günümüzde, eskisinden daha çok sosyal platformlarda farkındalık çalışmalarının gerçekleştirilmesi ihtiyacı doğmakta ve bu konu yeni bilimsel araştırmalara da kapı aralamaktadır.
Sağlıkla Kalın,
Sevgi ve saygılarımla,
-----
* Dijital 2021 Nisan Küresel Statshot Raporu’na ulaşmak için:  https://datareportal.com
**Ramazan Çelik, “Bilgi Gediği Hipotezinde Tekno İyimserlik ve Tekno Kötümserlik”, Social Sciences Research Dergisi, Cilt 8, Sayı 2, ss. 64-76

 

Adıyaman

05.05.2024

  • İMSAK 03:46
  • GÜNEŞ 05:20
  • ÖĞLE 12:29
  • İKİNDİ 16:16
  • AKŞAM 19:28
  • YATSI 20:55

YTB, 17. Avusturya Kültür Fuarı'nda Yerini Aldı

Landshut’ta Dijital Bağımlılığın Etkileri Konuşuldu: Psikiyatrist Dr. Arif Sarlık Yoğun İlgiyle Karşılandı

Hamburg'da Evde Bakıma 7/24 Destek: Pflegenottelefon Hizmette"

St. Pauli, Hamburg'da Derbi Maçında Mağlup: Hayal Kırıklığı ve Endişe

Hamburg ve St. Pauli Arasındaki Şehir Derbisi Heyecanla Bekleniyor!

Devlet Madalyası Hüseyin Seher’e Verildi: Kahramanlık Örneği Onurlandırıldı