Regiman Deniz


BİR FARKINDALIK NOTU

BİR FARKINDALIK NOTU



Leonarda Da Vinci’nin ifadesiyle “Göz ruhun penceresidir.”.  İçimizden dışa açılan ya da dışımızdan içe açılan bir kapı. Psikolojik deneyimlerimizi, anlarımızı kapsayan bir duyum. Bu, direkt seyretmeyle ilgili de değil, diğer duyuları kapsayan farkındalık içeren bir deyim. “Kafanın dank etmesi” sözündeki gibi aniden bir şeyi anlamak da görmenin bir başka yolu. İçgörü, öngörü, durugörü gibi anlamlandırmaya yönelik terimler de bu nedenle görme ile ilişkili.
Görsel duyumsama gücü artırılabilir. Doğuştan empati yeteneği olan, gözlem gücü yüksek insanlar var muhakkak ama bir yandan da zaman içinde çalışarak ya da bilince konsantre olarak görüş gücünü artırılabilen insanlar çoğunlukta bulunuyor.
Görüntünün tonlarını okuyabilmek... Parlaklığı, doygunluğu hissetmek…  Baskın olanların yanı sıra soluklaşarak diğer renklerin parlaması için destek verenleri fark etmek… Her şeyiyle renk cümbüşündeki ya da renksizlikteki bütünlüğü algılamak, hissetmek yaşam deneyiminin önemli parçalarından biri olmalı.
Retorik aygıtların ustaca kullanıldığı, metaforlarla çevrili dünyamızda neyin yanlış neyin doğru olduğunu belirlemek güçleşiyor, bunu çözmenin yolu olarak ruhun penceresine çok fazla sorumluluk düşüyor.
“Ruhumuzu besleyecek çok fazla unsura ihtiyacımız varken görüşümüzü nasıl artıracağız?” diye düşünebiliriz. Eksiklere, anlık sorunlara odaklanmak bakışımızı güçleştirir, gözlerimizi yorar. Bu, insanların çevresini sisli görmesine neden olur. Kısa vadeye odaklanır, öngörü geliştiremezler, çağımızın toplumsal miyopluk kavramının temelinde yatan nedenlerden biri bu faktör olabilir.
Vizyonumuzu yükseltmede; farkındalığımızı geliştirmek, bunu yaparken görüş gücümüzü bozan unsurların üzerine giderek bir nevi tedavi olmak da geliştirici unsurlar olarak görülebilir.
Yüksek farkındalık düzeyine erişebilmemiz dileğiyle,
Saygı ve sevgilerimi sunarım.


 regimandeniz@gmail.com

 

Adıyaman

05.05.2024

  • İMSAK 03:46
  • GÜNEŞ 05:20
  • ÖĞLE 12:29
  • İKİNDİ 16:16
  • AKŞAM 19:28
  • YATSI 20:55

St. Pauli, Hamburg'da Derbi Maçında Mağlup: Hayal Kırıklığı ve Endişe

Hamburg ve St. Pauli Arasındaki Şehir Derbisi Heyecanla Bekleniyor!

Devlet Madalyası Hüseyin Seher’e Verildi: Kahramanlık Örneği Onurlandırıldı

YTB, TÜRKİYE- HOLLANDA İŞ GÜCÜ ANLAŞMASININ 60. YILINA ÖZEL RESEPSİYON DÜZENLİYOR

Ferdi Aydın'ın İşlettiği Nişantaşı Dilber'de İnci Taneleri Rüzgarı Esti!

Tiyatro Köprüsü Festivali 9 Mayıs'ta Başlıyor: Almanya ve Türkiye Arasındaki Kültür Diyaloğu Devam Ediyor