Gülseren KAYA


8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

8 Mart 1857 tarihinde, ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı.


8 Mart 1857 tarihinde, ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı.

Polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.

8 Mart, kadın emekçilerinin anısına, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak anılmaya başlandı. 8 Mart, 129 kadın işçiyi yakan kapitalist sistemin tüketim günü değildir. Kimi sosyal medyada Zübeyde Hanım’ı anıyor, Anneler Günü’nü kutlar gibi.Kimi de kadına yönelik şiddetin istatistiğini, acil telefon numaralarını vs. yayımlıyor, 25 Kasım değil ki.

SELAM OLSUN 

8 Mart, çay içilecek, kadınların bir yerlerde toplanıp eğleneceği veya yemek etkinliği yapma günü değildir. 8 Mart, bir farkındalık günüdür.

Gönül isterdi ki belirlenmiş günler artık olmasın. Her şey olması gerektiği gibi normalleşsin ve biz yaşadığımız her gün doğru olanı yaşayalım.

Madem özel günleri anmak istiyoruz, öyleyse doğru anılsın değil mi?

Doğru ve saygı ile.

Kadınların eşit özgür ve adilce yaşayacağı bir dünya dileğiyle tüm emekçi kadınların günü kutlu olsun.

Selam olsun, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü yaratan Clara Zetkin ve Rosa Luxemburg’a.

Selam olsun, özgür ruhlu kadınlara.

Adıyaman

15.09.2025

  • İMSAK 04:40
  • GÜNEŞ 06:02
  • ÖĞLE 12:27
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 18:43
  • YATSI 19:59

A Milli Basketbol Takımı, Avrupa ikincisi oldu

Berlin'de "Gazze'de soykırımı durdurun" çağrısıyla barış gösterisi yapıldı

Bayern Münih sahasında Hamburg'a karşı rahat kazandı

Meta’ya Almanya’da Toplu Dava: Kullanıcı Verileri Tehlikede mi?

Almanya'da Dış İstihbarat Teşkilatı Başkanlığına atanan Jaeger göreve başladı

Almanya’da AfD’li milletvekili Maximilian Krah'ın dokunulmazlığı kaldırıldı