Irkçılık kurbanı Mehmet Kaymakcı anısına anıt heykel

Hamburg'da 24 Temmuz 1985'te üç Neonazi tarafından katledilen Mehmet Kaymakcı, katledilişinin 36. yılında olay yerine dikilecek anıt heykel ile anılacak.

Hamburg 21.07.2021 15:40:39 0
Irkçılık kurbanı Mehmet Kaymakcı anısına anıt heykel
Almanya'da yabancı düşmanlığının ortalığı kasıp kavurduğu 1980'li yıllarda kentin Langenhorn semtindeki Kwittsmoor Park'ta, 24 Temmuz 1985'de Neonaziler tarafından öldürülen 29 yaşındaki Mehmet Kaymakcı anılacak.
Katledilişinin 36. yıldönümü nedeniyle 24 Temmuz 2021, Cumartesi günü saat 15:00'de düzenlenecek anma töreni çerçevesinde, Almanya'da yaşayan Vietnamlı sanatçı Văn Ngân Hoàng tarafından tasarlanan anıt heykel resmen açılacak.
 
Türkiye'den yakınları özel davetli olarak katılacak
 

Tören için Kaymakcı'nın memleketi Haymana'dan Hamburg Nord İlçe Belediyesi'nin özel davetlisi olarak aile üyeleri de katılıp, konuşma yapacaklar.  Hamburg'da 2010 yılından beri unutturulan ırkçı şiddet kurbanlarının toplum vicdanına kazınması için çaba gösteren Ramazan Avcı İnisiyatifi öncülüğünde, ve Mölln vahşetinde üç yakınını kaybeden Faruk Arslan ve Haymana Kültür ve Eğitim Derneği tarafından, Hamburg-Nord İlçe Belediye Meclisi üyeleri ve Belediye Başkanı Michael-Werner Boelz'ün katkılarıyla düzenlenen törene Hamburg Belediye Başkanvekili Katharina Fegebank, Hamburg Türkiye Başkonsolosluğu, sivil toplum kurumu temsicileri de katılacak. Irkçılık karşıtı dayanışma göstermek isteyen herkese açık olan tören, korona şartları kapsamında düzenlenecek.
 
Nord İlçe Belediye Meclisinin ortak kararı
 
Mehmet Kaymakcı'nın semtin bağlı olduğu Hamburg-Nord İlçe Belediye Meclisi  SPD, CDU, Yeşiller, Sol Parti ve FDP partilerinin ortak kararıyla, ırkçı cinayetin işlendiği parka  anıt heykel ve üzerinde Türkçe, Almanca ve İngilizce dilinde bilgilendirme yazısı bulunan levha dikilmesi kararı almıştı.
Heykeli Vietnamlı heykeltıraşçı Văn Ngân Hoàng tasarladı ve yaptı. Văn Ngân Hoàng benzer bir anıt heykeli 21 Ağustos 1980'de Manfred Roeder Neonazi terör grubunun Hamburg Halskestrasse'de düzenlediği kundaklamada öldürülen Vietnamlı mülteciler Ngoc Nguyên ve Anh Lân Dô, anısına geçen yıl yapmıştı.
 
24 Temmuz 1985'te ne oldu?
 

İnşaatlarda duvarcı olarak çalışan ve 24 Temmuz 1985'de iş dönüşü uğradığı "Bei Ronnie" adlı lokalde üç Neonazi tarafından tacize ve ağır hakaretlere uğrayan Mehmet Kaymakcı, lokali terk ederek evin yolunu tuttu. Kendisini takip eden üç Neonazi Hohe Liedt caddesinde Mehmet Kaymakcı'yı bayılana kadar dövüp, yol kenarındaki Kwittsmoor Parkının çalılıklarının arasına sürüklediler. Mahkeme tutanaklarına göre Neonaziler burada buldukları, 94 kg ağırlığındaki bir beton bloğu kaldırıp, Kaymakcı'nın kafasına bıraktılar. Katillerin mahkemede “Türk'ün işini bitirmek istedik” şeklinde ifadelerine rağmen, ırkçı motifin gözardı edildiği davada sanıklar gençlik ceza yasaları kapsamında Frank-Uwe P. (20), Mario B. (19) yedi ve Bernd M. (20) sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 

 

Avrupa’da Emeklilik Vaadiyle Dolandırıldılar: Mağdurlar Kanal Avrupa’ya Konuştu

HSV verweigert türkischen Medien die Akkreditierung – Gazete Hamburg seit drei Jahren abgelehnt

HSV’den Türk Medyasına Akredit Engeli: Gazete Hamburg’un Başvuruları 3 Yıldır Reddediliyor

Levent Çukur Dünya Boks Tarihine Geçti: Türk Profesyonel Boksunun İlk Orta Hakemi

Allegro Türk Müzik Korosu’ndan Muhteşem Konser

Hamburg-Neugraben-Fischbek’te 28 Yaşındaki Ruben Lennart Benthin İçin Kayıp Alarmı

Modanın Kalbi Bursa’da Attı: Bursa Fashion Week 8 Görkemli Defilelerle Tamamlandı

Hamburg’un Yeni Doğa Müzesi Elbtower’a Taşınıyor

St. Pauli, Hoffenheim Karşısında Dağıldı: İkinci Yarıda Gelen Goller Mağlubiyeti Getirdi

Gülperi Öztürk’ten Yüreklere Dokunan Yeni Tekli: “İncilerin Mi Dökülür'

Bundesliga'da Bayern Münih, Borussia Dortmund'u 2-1 yendi

Hamburg’da Gençler İçin Kaçırılan Fırsat: Kamu Kurumlarında Staj Olanakları Yok Denilecek Kadar Az

Rendsburg’da 13 Yaşındaki Lotta Marie K. Kayıp

Almanya'da İsrail'i eleştiren siyasetçi Tödehofer'in dijital cihazlarına el konuldu

Eyaletlerden Daha Etkili Şiddet Koruma Yasası Teklifi

Hamburg ve Bölge Şirketlerinden Çevreye Duyarlı Adım: 8 Kuruluş ÖKOPROFIT Ödülü Aldı

Benzin Fiyatlarına Günlük Zam Sınırı Gündemde

Hannover Polisi, Cep Telefonu Gaspçısını Arıyor: Fotoğraflar Yayınlandı

“Hamburg Matematikte Almanya’nın Zirvesinde”

Lübeck’te Sahte Şehir Logolu Etiketler Ortaya Çıktı

Hamburg’da Yeraltı Tuvalet Projesi İptal Edildi

Hamburg-Nord’da Kültürel Dayanışmaya Darbe: Özel Fon Tehlikede

Kiel’de Yeşiller Adayı Samet Yılmaz Hakkında İddialar: SPD’den Açıklama Talebi

Samet Akdağ “Canımsın” ile Halay Ritmi Getirdi

ENEX 2025 Genel Kurulu Hamburg’da Gerçekleşecek

Hamburg Sosyal Mahkemesi’nin Yeni Başkanı Dr. Barbara Hohnholz Oldu

Hamburg’un “Yeşil Yapılar Ödülü” Sahiplerini Buldu

Toplum İçin Çalışan Gençler Ödüllendirildi

Hamburg’da Taksi Ücretlerinde Yeni Dönem: Esnek Fiyat Denemesi Başlıyor

Hamburg Senatosu Elbtower İçin 595 Milyon Euro Kamu Kaynağı Ayırıyor

Yükleniyor

Avrupa’da Emeklilik Vaadiyle Dolandırıldılar: Mağdurlar Kanal Avrupa’ya Konuştu

HSV verweigert türkischen Medien die Akkreditierung – Gazete Hamburg seit drei Jahren abgelehnt

HSV’den Türk Medyasına Akredit Engeli: Gazete Hamburg’un Başvuruları 3 Yıldır Reddediliyor

Levent Çukur Dünya Boks Tarihine Geçti: Türk Profesyonel Boksunun İlk Orta Hakemi

Allegro Türk Müzik Korosu’ndan Muhteşem Konser

Hamburg-Neugraben-Fischbek’te 28 Yaşındaki Ruben Lennart Benthin İçin Kayıp Alarmı

  • Salı 22.9 ° / 15.2 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.8 ° / 14.5 ° false
  • Perşembe 22.9 ° / 16.2 ° Güneşli