Irkçılığa karşı öz örgütlü direnişin yakın tarihine ışık tutan sergi

Gürsel Yıldırım'ın derlediği “Hamburg'da ırkçılığa karşı göçmenlerin öz örgütlü direnişi“ başlıklı, belgelerden ve fotoğraflardan oluşan sergi 24 Mart'ta Bürgerhaus Wilhelmsburg'da açılıyor.

Hamburg 21.03.2022 20:46:11 0
Irkçılığa karşı öz örgütlü direnişin yakın tarihine ışık tutan sergi
Almanya'nın Hamburg kentinde yaşayan ve uzun yıllardır ırkçılık karşıtı etkinliklerin içinde yer alan Gürsel Yıldırım'ın derlediği “Hamburg'da ırkçılığa karşı göçmenlerin öz örgütlü direnişi“ konulu sergi, 24 Mart'ta kentin Wilhelmburg semtinde Bürgerhaus salonunda açılacak.
Duvar Gazetesi formatında olan sergi, iki Almanya'nın birleşmesinden sonra yeni Almanya'nın çirkin yüzü olarak kendini gösteren, 1990'lı yıllarda göçmen toplumuna ölümcül korku salan ırkçılığa karşı göçmenlerin öz örgütlenmelerini, döneme ait belgeler, gazete kupürleri ve fotoğraflarla anlatıyor.

1985'de Hamburg'da Neonaziler tarafından katledilen Ramazan Avcı'dan başlayarak, 1992’de Mölln, 1993’de Solingen ve 1996’da Lübeck'te gerçekleşen ırkçı kundaklamalar ve bu ırkçı saldırılara karşı göçmenlerin öz örgütlü mücadelelerini anlatan duvar gazetesi formatındaki sergi, Uluslararası Kültür Merkezi Kampnagel’in ve başta Faruk Arslan ve Gülüstan Avcı olmak üzere, ırkçı şiddet kurbanlarının desteğiyle hazırlandı. Sergi önümüzdeki dönemlerde Almanya'nın başka kentlerinde de sergilenecek.
 
Yeni nesile yakın geçmişi anlatmak
 

2012’de Ramazan Avcı'nın adının katledildiği yere verilmesini ve yine 1985’de Neonaziler tarafından öldürülen Mehmet Kaymakcı'nın anısına anıt taş dikilmesini sağlayan Ramazan Avcı İnisiyatifi'nin kurucu üyelerinden olan Gürsel Yıldırım, sergiyi ağırlıkla 90'ların başından beri oluşturduğu arşivinden ve yakın ilişkide olduğu fotoğrafçılardan ve gazetecilerden temin ettiği materyallerden derlediği bir seçkiden düzenlediğini kaydetti. Sergide Faruk Arslan ve Gülüstan Avcı’nın izniyle ırkçı kurbanlarının yakınlarının resimlerine de yer verdiğini söyleyen Yıldırım, serginin aynı zamanda ırkçı saldırlarda hayatını kaybedenlerin anısını yaşatma niteliği taşıdığına dikkat çekti.
Sergiyle amacının ayrıca, yeni nesile, yakın geçmişte yaşananları belgeleriyle anlatmak olduğunu söyleyen Gürsel Yıldırım, “1980'li ve ırkçılığın, açık insan avına dönüştüğü 1990'lı yıllardan günümüze 30-40 yıl geçti. Bugün bu yaşlarda olan kişiler, o dönemlerde çocuk yaştaydılar. internet, sosyal medya ve günümüzün diğer iletişim araçları olmaksızın, ırkçılığa karşı nasıl mücadele verildiğini bilmiyorlar. Saydığım imkanlar bulunmadığı için, geniş arşivlerde ne yazık ki yok veya var ama gün ışığına ulaşmış değil. Serginin, kurum, dernek veya şahıs arşivlerinde kalmış, döneme ait başka doküman ve görsel belgelerin ortaya çıkmasına vesile olacağını umuyorum“ diye konuştu.
 
Sergi açılışında panel
 
Wilhelmsburg'ta Mengestr. 20, 21107 Hamburg adresindeki Bürgerhaus salonundaki serginin saat 18:00'de açılacağı ve saat 19:00 ırkçılık karşıtı sivil toplum kuruluşu temsilcileri Zumreta Sejdovic, Hedi Bouden, Omeima Garci ve kendisinin katılımıyla bir panel düzenleneceğini kaydeden Yıldırım, sergiye girişin ücretsiz olduğunu söyledi.
Yıldırım, sergiyi düzenlemek isteyen kurum, kuruluş veya sivil toplum kuruluşlarının guersel2@gmx.de e-posta adresinden veya 0176 65900544 numaralı telefonundan kendisiyle temasa geçebileceklerini ifade etti.
 

 

Hamburg’da Tarihi Buluşma: Türk Toplumu ve Medya İlk Kez Aynı Platformda

Acılı Böcek Ailesine UID’den Taziye Ziyareti

Lübeck’te “Türkiye’de Alman İzleri” Konferansına Yoğun İlgi

Hamburg verlängert Mietpreisbremse bis Ende 2029

Hamburg’da Kritik Zirve: Başbakan Merz’den Rathaus’a Antrittsbesuch

Hamburg’da Shisha-Bar Operasyonu: 17 Mekâna Eş Zamanlı Baskın

Lübeck’te Lichthof ve Kücknitz Bürgerservice Büroları 3 Aralık’ta Kapalı Olacak

Antidiskriminierungsberatung Tehlikede: respekt*land Programması Bütçe Kesintileriyle Karşı Karşıya

Rossmann’dan Sert Tepki: Aile Şirketleri Birliği’nden AfD Tartışmaları Nedeniyle Ayrıldı

St. Pauli Evinde Yıkıldı: Direk Engel Oldu, Galibiyet Union Berlin’in 0-1

Haber Sitemiz GazeteHamburg 16 Yaşında

Murat Kaplan 3. Kez Güven Tazeledi

Sigorta Kargaşasına Çözüm: Tüketici Merkezlerinden Ücretsiz “Sigorta Kontrolü” Hizmeti

Hamburg Havalimanında Vergi Kaçakçılığından Aranan Yolcu Tutuklandı

Deutschlandticket’in Finansmanı 2030’a Kadar Güvence Altına Alındı

Düsseldorf’ta “Amerikan Polis Aracı” Trafikten Men Edildi

Bremen’de Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kararlılık: “Hâlâ Yapılacak Çok İş Var”

Almanya’da Elektronik Atık Yasası Bundesrat’tan Geçti

Hamburg’da Kadın ve Kızlara Yönelik Şiddete Karşı “Turuncu Bank” Mesajı

Almanya'dan İstanbul'a Gelen Gürhan Takıl Hayatını Kaybetti

GazeteHamburg Yazarlarımız Şahturna ve Ozan Şiar’a Demokrasi ve Halk Edebiyatı Ödülü

Hamburg Yeşilleri’nden İklim ve Doğa İçin Tarihî Adım

8.Türk Dünyası “KIZILELMA” Ödülleri 25 Kasım'da Sahiplerini Bulacak

CDU ve CSU’da AfD Tartışması Yeniden Alevlendi

Hamburg’da 5. Kültür Zirvesi “Birlikte!” Temasıyla Başlıyor

Bremerhavenli Jizhe Ma “Baltic Way” Matematik Yarışmasında Avrupa Birincisi

Robot OTTO, IERA 2025 Ödülünü Kazandı

Kiracılara Güneş Enerjisi Desteği: Hamburg’da Yeni Dönem

Mozarteum ve LMU Öğrencisi Naz İrem Türkmen’e Uluslararası Arenada Büyük Başarı

Hamburg’da Entegrasyon Başarısı: Eğitim, Dil, İş ve Vatandaşlıkta Güçlü Artış

Yükleniyor

Hamburg’da Tarihi Buluşma: Türk Toplumu ve Medya İlk Kez Aynı Platformda

Acılı Böcek Ailesine UID’den Taziye Ziyareti

Lübeck’te “Türkiye’de Alman İzleri” Konferansına Yoğun İlgi

Hamburg verlängert Mietpreisbremse bis Ende 2029

Hamburg’da Kritik Zirve: Başbakan Merz’den Rathaus’a Antrittsbesuch

Hamburg’da Shisha-Bar Operasyonu: 17 Mekâna Eş Zamanlı Baskın

  • Perşembe 16.9 ° / 9.7 ° Güneşli
  • Cuma 16 ° / 8.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 16.9 ° / 10.1 ° false