Irkçılığa karşı öz örgütlü direnişin yakın tarihine ışık tutan sergi

Gürsel Yıldırım'ın derlediği “Hamburg'da ırkçılığa karşı göçmenlerin öz örgütlü direnişi“ başlıklı, belgelerden ve fotoğraflardan oluşan sergi 24 Mart'ta Bürgerhaus Wilhelmsburg'da açılıyor.

Hamburg 21.03.2022 20:46:11 0
Irkçılığa karşı öz örgütlü direnişin yakın tarihine ışık tutan sergi
Almanya'nın Hamburg kentinde yaşayan ve uzun yıllardır ırkçılık karşıtı etkinliklerin içinde yer alan Gürsel Yıldırım'ın derlediği “Hamburg'da ırkçılığa karşı göçmenlerin öz örgütlü direnişi“ konulu sergi, 24 Mart'ta kentin Wilhelmburg semtinde Bürgerhaus salonunda açılacak.
Duvar Gazetesi formatında olan sergi, iki Almanya'nın birleşmesinden sonra yeni Almanya'nın çirkin yüzü olarak kendini gösteren, 1990'lı yıllarda göçmen toplumuna ölümcül korku salan ırkçılığa karşı göçmenlerin öz örgütlenmelerini, döneme ait belgeler, gazete kupürleri ve fotoğraflarla anlatıyor.

1985'de Hamburg'da Neonaziler tarafından katledilen Ramazan Avcı'dan başlayarak, 1992’de Mölln, 1993’de Solingen ve 1996’da Lübeck'te gerçekleşen ırkçı kundaklamalar ve bu ırkçı saldırılara karşı göçmenlerin öz örgütlü mücadelelerini anlatan duvar gazetesi formatındaki sergi, Uluslararası Kültür Merkezi Kampnagel’in ve başta Faruk Arslan ve Gülüstan Avcı olmak üzere, ırkçı şiddet kurbanlarının desteğiyle hazırlandı. Sergi önümüzdeki dönemlerde Almanya'nın başka kentlerinde de sergilenecek.
 
Yeni nesile yakın geçmişi anlatmak
 

2012’de Ramazan Avcı'nın adının katledildiği yere verilmesini ve yine 1985’de Neonaziler tarafından öldürülen Mehmet Kaymakcı'nın anısına anıt taş dikilmesini sağlayan Ramazan Avcı İnisiyatifi'nin kurucu üyelerinden olan Gürsel Yıldırım, sergiyi ağırlıkla 90'ların başından beri oluşturduğu arşivinden ve yakın ilişkide olduğu fotoğrafçılardan ve gazetecilerden temin ettiği materyallerden derlediği bir seçkiden düzenlediğini kaydetti. Sergide Faruk Arslan ve Gülüstan Avcı’nın izniyle ırkçı kurbanlarının yakınlarının resimlerine de yer verdiğini söyleyen Yıldırım, serginin aynı zamanda ırkçı saldırlarda hayatını kaybedenlerin anısını yaşatma niteliği taşıdığına dikkat çekti.
Sergiyle amacının ayrıca, yeni nesile, yakın geçmişte yaşananları belgeleriyle anlatmak olduğunu söyleyen Gürsel Yıldırım, “1980'li ve ırkçılığın, açık insan avına dönüştüğü 1990'lı yıllardan günümüze 30-40 yıl geçti. Bugün bu yaşlarda olan kişiler, o dönemlerde çocuk yaştaydılar. internet, sosyal medya ve günümüzün diğer iletişim araçları olmaksızın, ırkçılığa karşı nasıl mücadele verildiğini bilmiyorlar. Saydığım imkanlar bulunmadığı için, geniş arşivlerde ne yazık ki yok veya var ama gün ışığına ulaşmış değil. Serginin, kurum, dernek veya şahıs arşivlerinde kalmış, döneme ait başka doküman ve görsel belgelerin ortaya çıkmasına vesile olacağını umuyorum“ diye konuştu.
 
Sergi açılışında panel
 
Wilhelmsburg'ta Mengestr. 20, 21107 Hamburg adresindeki Bürgerhaus salonundaki serginin saat 18:00'de açılacağı ve saat 19:00 ırkçılık karşıtı sivil toplum kuruluşu temsilcileri Zumreta Sejdovic, Hedi Bouden, Omeima Garci ve kendisinin katılımıyla bir panel düzenleneceğini kaydeden Yıldırım, sergiye girişin ücretsiz olduğunu söyledi.
Yıldırım, sergiyi düzenlemek isteyen kurum, kuruluş veya sivil toplum kuruluşlarının guersel2@gmx.de e-posta adresinden veya 0176 65900544 numaralı telefonundan kendisiyle temasa geçebileceklerini ifade etti.
 

 

Hamburg’da Ramazan Avcı Anması: “Irkçılığa Karşı Sessiz Kalmayın”

Hamburg’da Dış Reklamlar Yenileniyor: Daha Yeşil, Daha Sessiz, Daha Kent Dostu Bir Dönem Geliyor

Hamburg Jenfelder Au’da Büyük Final: 44 Şehir Evi Daha Satışa Çıkıyor

Hamburg’da Kanser İlaçları Skandalı: Milyonlarca Euroluk Dolandırıcılık Davası Açılıyor

Hamburg Sokaklarında Acı Tablo: 20’den Fazla Evsiz Hayatını Kaybetti

E-Scooter’lara Sıkı Düzenleme Geliyor: Kurallar Sertleşiyor, Cezalar Artıyor

Bakım Yasası Onaylandı: Klinik Ödemelerinde Uzlaşma Sağlandı

Fenerbahçe Sevdası Hamburg’da Aynı Sofrada

Temel Nal’dan Viktualienmarkt’ta çarpıcı foto-sanat enstalasyonu

Federal Konsey’den Ebeveyn Parası Çağrısı: Elterngeld Artırılsın, Koruyucu Aileler Kapsama Alınsın

Vergi Yasası Tepki Çekti: Federal Hükümet Yükü Yine Eyalet ve Belediyelere Yıktı

Eski Partner Dehşeti: Bıçaklı Saldırıya Uğrayan 40 Yaşındaki Kadın Hayatını Kaybetti

Hamburg’da Emeklilere Ulaşım Tartışması: 49 Euro “Ucuz” Bulunmadı

Hannover’de Güvenli Yılbaşı İçin “Böller Yasağı” Yeniden Uygulanacak

Bremen’de Irkçılığa Karşı Güçlü Mesaj: “Çeşitliliğe Yer Var” Bankları Yerleştirildi

Okullarda Dijitalleşmede Yeni Dönem: Digitalpakt 2.0 İçin Bund ve Eyaletler Uzlaştı

Hamburg’da Irkçı Cinayetin Simgesi Ramazan Avcı, Katledilişinin 40. Yılında Anılıyor

St. Pauli’de Hountondji Müjdesi: Blessin Son Haftaya Tam Kadro Girdi

Berlin, EXPO 2035 İçin Güçlü Sinyal Verdi

Amatör Futbolda Güvenli Maçlar İçin “Doppelpass”

Hamburg’da Kırmızı-Yeşil Koalisyondan Üniversite Girişimleri İçin Standart Sözleşme Hamlesi

Hamburg Rahlstedt Kitaplığı 100 Yaşında: Yenilenen Yüzüyle Yeniden Açıldı

Borç Tuzağına Dikkat: Inkasso Şirketleri Her Şeyi Yapamaz, Ama Yapan Çok

Hamburg’da Bir İlk: Bahrenfeld’de Psikolojik Rahatsızlığı Olan Kadınlar İçin Özel Yaşam Merkezi Açıldı

Hannover’de Yoksulluk Oranı 2024’te Bir Kez Daha Geriledi

Nürnberg Noel Pazarı’nda Güvenlik Üst Seviyede

TÜRFAD Hamburg’da Start Aldı

Millerntor’da Hayat Veren Galibiyet: St. Pauli Heidenheim’ı 2-1’le Geçti

Hamburg’da Şirketlere Yenilik Desteği: “Scaleup Hamburg” 2026’da Başlıyor

Avrupa Bakanları Brüksel’de Buluştu: Bremen’den AB Bütçesi ve Bölgesel Politikaya Güçlü Vurgu

Yükleniyor

Hamburg’da Ramazan Avcı Anması: “Irkçılığa Karşı Sessiz Kalmayın”

Hamburg’da Dış Reklamlar Yenileniyor: Daha Yeşil, Daha Sessiz, Daha Kent Dostu Bir Dönem Geliyor

Hamburg Jenfelder Au’da Büyük Final: 44 Şehir Evi Daha Satışa Çıkıyor

Hamburg’da Kanser İlaçları Skandalı: Milyonlarca Euroluk Dolandırıcılık Davası Açılıyor

Hamburg Sokaklarında Acı Tablo: 20’den Fazla Evsiz Hayatını Kaybetti

E-Scooter’lara Sıkı Düzenleme Geliyor: Kurallar Sertleşiyor, Cezalar Artıyor

  • Salı 10.6 ° / 4.9 ° false
  • Çarşamba 10.8 ° / 4 ° Güneşli
  • Perşembe 10.4 ° / 4.6 ° Güneşli