YÜKSEK MİMAR KAYNARCA: "MALATYA HALKININ YÜZDE 85'İ KENTTE OTURMUYOR"

YÜKSEK MİMAR KAYNARCA:

İzmir Güzelbahçe Belediyesi Meclis Üyesi yüksek mimar Aras Kaynarca, "Şu anda Malatya halkının yüzde 85’i Malatya'da oturmuyo


İzmir Güzelbahçe Belediyesi Meclis Üyesi yüksek mimar Aras Kaynarca, "Şu anda Malatya halkının yüzde 85’i Malatya'da oturmuyor. Burada kalanlar ya bir sebepten kalmak zorunda olanlar ya da hiçbir imkânı olmadığı için burada kalanlar. Malatya'da sorun imar planlarından başlıyor. İmar planlarına esas jeolojik etütler rantın önünde tam doğru yapılmamasından kaynaklanıyor. Burada Bostanbaşı dediğimiz muhitte 10 katlı, 12 katlı, 14 katlı binalar yapmaya ne gerek vardı" dedi.

Depremin ilk haftasından itibaren Malatya’da bulunan İzmir Güzelbahçe Belediyesi Meclis Üyesi Aras Kaynarca, kentteki durumla ilgili açıklama yaptı. Kaynarca, şunları söyledi.

"Afet büyük bir afet. Bunu kabul edelim ama ülke siyasetinin gündeminde 11 il olarak söylendi. Diğer bazı illerimizde de vefatlar kayıplar var. Oransal olarak bakarsak depremin ağırlığı 4 büyük ilimizde Hatay Antakya, Maraş, Adıyaman ve Malatya.

"MALATYA HALKININ YÜZDE 85'İ MALATYA'DA OTURMUYOR"

Malatya merkezde geceleyin sokağa çıktığınız zaman yepyeni bulvarlar, yepyeni apartmanlar sadece açık unutulmuş ışıkları görüyorsunuz. Şu anda Malatya halkının yüzde 85’i Malatya'da oturmuyor. Burada kalanlar ya bir sebepten kalmak zorunda olanlar ya da hiçbir imkânı olmadığı için burada kalanlar. Malatya'da sorun imar planlarından başlıyor. İmar planlarına esas jeolojik etütlerin rantın önünde tam doğru yapılmamasından kaynaklanıyor. Burada Bostanbaşı dediğimiz muhitte 10 katlı, 12 katlı, 14 katlı binalar yapmaya ne gerek vardı? Bostanbaşı’nın hemen yukarısı Tecde kayalık bir zemin, sağlam, çok güzel. Zaten bakıyorsunuz Tecde’nin önündeki bulvardan aşağı doğru bakıyorsunuz binaların hepsi zarar görmüş durumda. Tecde’nin yukarısına hepsi aynı depremi yaşadı fakat daha sağlam zeminde yapılmış binalar çok daha iyi durumda. Hiç hasar görmemiş binaları ama şehir öyle bir duruma gelmiş ki bu yaşanan bir deprem değil. 99 depremi, iki ayrı deprem de aralarında 3 ay var. 2004 İzmir'de Seferihisar'da deprem yaşandı unutuldu. Şu anda Seferihisar en popüler coğrafyalardan ülke çapında 3 sene önce 30 Ekim 2020’de Samos Adası açıklarında deprem oldu. İzmir'de Bayraklı'yı zemin sıvılaşması olan bölgeyi vurdu ama o deprem bile unutuldu. Fakat korkum şu ki bu coğrafyada bu deprem unutulmayacak çünkü bu bir deprem değil. Arka arkaya çok büyük depremler oldu bu coğrafyada. Bunun için yani şu anki barınma, gıda ve sağlık ihtiyaçlarının çözülmesinin hemen arkasından çok başka sorun, daha büyük sorunlarla mücadele etmemiz lazım.

"ÖLÜMLERİN 100 BİNİN ÇOK ÜZERİNDE OLDUĞUNU SÖYLEMEK ZORUNDASINIZ"

Umarım yeni oluşacak olan kentler eskisine göre daha nitelikli daha mutlu daha huzurlu kentler olur. Herkesi yapılacak faydayı en kısa sürede, en doğru şekilde yapmayı planlamaya davet ediyorum. Bizdeki ülkedeki sorun düşünceye ve akla planlamaya yeterince vakit ayırmamamız. Buradaki ilk sorunu imar planlarının jeolojik etütlerinden başlayan bir sorun olarak söylemiştim, öngörmüştüm. Çevre Şehircilik’ten meslektaşlar geldi. Onlarla da konuştum. Tüm coğrafyayı dolaşmışlar. İkinci sorun parsel bazında inşaat yapılırken, parsel bazındaki jeolojik etütler. Üçüncü sorun, rant, istek, iştah daha fazlası olsun. Kayısıları keselim, müteahhitle apartmanı verelim sekiz dairemiz olsun, kayısıdan bir ömür kazanamayacağımız parayı iki daire parasıyla halletmiş olalım ama doğa bu. Bir gün diyor ki beni dikkate almanız lazım. Sonuçta maalesef yüzyılın bence birkaç yüzyılın en büyük felaketi ülkemiz coğrafyasındaki bunca can kaybı yaşadık. Can kaybı resmi rakamlarda 50 binin altında açıklanıyor fakat bunun mümkün olması azıcık matematik beceriniz varsa bu rakamın 100 binin çok üzerinde olduğunu söylemek zorundasınız.

"TAMAMEN HALKIMIZA HİZMET İÇİN BURADAYIZ"

Bir seçim yaklaşıyor. Bu il dışına çıkan vatandaşlar nasıl oy kullanacaklar? Burada seçim güvenliği nasıl sağlanacak? Bu da işin siyasi kısmı burada da yapılması gereken çok şey var. Oranın işini gündemi siyaset olanlara bırakalım. Biz şimdi biz burada Malatya halkına, başka insanlar da diğer illerde Adıyaman halkına, Maraş halkına fiziken gördüm. Üçte biri tamamen yok. Üçte biri tamamen çökmüş. Kalan kısmı da yan duruyor. Kalanı da gerçekten tekrar oturulamayacak durumda olan Elbistan için söylüyorum. Hatay için söylüyorum. Oralarda yardıma el uzatan tüm belediyelerimize özellikle burada siyaset yapmak zorundayım. Cumhuriyet Halk Partili belediyelerimize teşekkür ediyorum. Çok büyük bir dayanışma içerisinde bu işin altından kalkmaya çalışıyoruz. Siyasetten arınmış olarak tamamen halkımıza hizmet için buradayız."



Frankfurt’ta Aslan Gibi Direndiler, Sıra Şimdi Bochum’da

Doktora Gidiyordu, Bir Daha Haber Alınamadı

Hoş Geldin Bundesligaya Hamburg!

Tschentscher'den HSV’ye Destek Mesajı: “Hamburg, En Üst Ligde Yerini Almalı”

Hamburg’da Üç Fidan’a Anma: Deniz Gezmiş ve Arkadaşları Unutulmadı

"Blessin Kararlı: Frankfurt’u Zorlayacak Gücümüz Var"

Bremen’de Kaçak İşçiliğe Ortak Müdahale: Altı Şantiyede Denetim Yapıldı

Minik Kalpler İçin Büyük Kahramanlar: Jenfeld’de Renkli Şenlik

Hamburg Rahlstedt’te Marketin Camlarına Kurşun Yağdı: Polis Tanık Arıyor

Almanya'da mahkeme, AfD'nin "aşırı sağcı" olarak sınıflandırılmasına ilişkin kararın yürütmesini durdurdu

Hamburg’da Çehov Klasiği “Ayı” Sahneye Çıkıyor

HVV’de 3 Bin Kişiye Dilencilikten Para Cezası

80 Jahre nach Kriegsende: Abgeordnete reinigen Stolpersteine vor dem Hamburger Rathaus

Hamburg’da 80 Yıl Sonra Anlamlı Temizlik: Milletvekilleri Stolperstein Taşlarını Sildi

Fransız ve Alman Öğrenciler Bremen’de Tarihle Yüzleşti

Pforzheim Türkspor Tarih Yazıyor: Sarı-Siyah Rüya Gerçeğe Dönüşüyor!

Dr. Peter Tschentscher yeniden Belediye Başkanı

Türkiye, Intersolar 2025 Fuarı'na 94 Firma ile Katıldı

19. Bremen Dayanışma Ödülü Etiyopyalı Aktiviste: Meseret Hadush’a Anlamlı Onur

"Kadıncıklar" Münih’te Sahneye Taşınıyor

Almanya'nın yeni Başbakanı Merz, Federal Meclis'teki zorlu oylamanın ardından koltuğuna oturdu

Hamburg’da 8 Mayıs’ta “Özgürlük, Eşitlik, Dayanışma” Çağrısı

Almanya Başbakanı Scholz için askeri veda töreni düzenlendi

Almanya’da Hessen Eyaleti Bakanı Pentz, AfD’li milletvekillerini yurt dışı gezilerine götürmeyecek

Almanya'da yeni hükümette görev alacak bakanlar belli oldu

Almanya'da "aşırı sağcı" olarak sınıflandırılan AfD, Anayasayı Koruma Teşkilatına dava açtı

Münih’te Göçmenler İçin Yeni Dönem: “Göç ve Vatandaşlık Hizmet Noktası” Hizmete Girdi

“Çeşitlilik Senato Kapısında Kalmasın” Çağrısı: Hamburg’da Temsiliyet Tartışması

Bavyera ile Türkiye Arasında Sağlıkta İş Birliği Görüşüldü

Bundesliga'da Leverkusen puan kaybetti, Bayern Münih şampiyon oldu

Yükleniyor