VAHAP SEÇER, ‘AHİLİK KÜLTÜRÜ HAFTASI KUTLAMA PROGRAMI’NA KATILDI

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de destekleriyle 18-24 Eylül günlerinde bu yıl 30'uncusu gerçekleştirilmekte olan ‘Ahilik Kültürü Haftası Kutlama P

Medya 20.09.2023 15:59:04 0
VAHAP SEÇER, ‘AHİLİK KÜLTÜRÜ HAFTASI KUTLAMA PROGRAMI’NA KATILDI

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de destekleriyle 18-24 Eylül günlerinde bu yıl 30'uncusu gerçekleştirilmekte olan ‘Ahilik Kültürü Haftası Kutlama Programı’na katıldı. Törende Başkan Vahap Seçer, ilin kalfasına ödül ve plaketini takdim etti.

Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in yanı sıra, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekilleri Gülcan Kış ile Talat Dinçer, AK Parti Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Veysel Sarı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, kent protokolü, esnaf ile öğrenciler katılım sağladı.

SEÇER: “BİRLİK, HUZUR, KARDEŞLİK İÇERİSİNDE BU ÜLKEYE HEP BERABER HİZMET ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Başkan Vahap Seçer konuşmasında; kadim bir kültür olan Ahilik kültürünün Anadolu topraklarında 800 yıldır var olduğunu belirterek, “O günün doğruları neyse, bugünün doğruları da aynı. Biz de çocuklarımıza doğruluğu, dürüstlüğü, kardeşliği, birliği, beraberliği, çalışmayı, azmi, nasihat ediyoruz. Bu topraklarda doğmaktan onur duyan bu ülkenin bir vatandaşı olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da birlik, huzur, kardeşlik içerisinde bu ülkeye hep beraber hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN İMKÂNLARI DÂHİLİNDE SİZLERE KATKI SUNMAYA ÇALIŞTIK”

Büyükşehir Belediyesi olarak, esnafın sorunlarına çözüm üretebilecek kurumlardan biri olduklarını da sözlerine ekleyen Seçer, Mersin ESOB ile birlikte bu sorunları nasıl çözüme kavuşturabileceklerine dair çalışmalar yürüttüklerinden bahsetti. Seçer, “‘Biz her şeyin en iyisini biliriz’ anlayışıyla değil; ‘Esnaf kardeşim ne söylüyor, ne talep ediyor, bunun doğrusu ne?’ deyip bir muhakeme sonucu hep beraber Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanı içerisinde ve imkanları dâhilinde sizlere katkı sunmaya çalıştık” diye konuştu. Mersin’de 60 binden fazla işyeri bulunduğunu ve Mersin’in toplam 69 odaya sahip olduğunu ifade eden Seçer, esnaflığın Mersin’deki ekonominin lokomotifi olduğunu vurguladı. Seçer, “Esnaf demek; sokağın huzuru ve güvencesi; orada yaşayanların arkadaşı, abisi, kardeşi demek” ifadelerini kullandı.

“YÜZLERCE YILLIK ANADOLU GELENEKSEL ESNAF YAPISI DA ESKİ GÜNLERİNİ ARAR DURUMA GELİYOR”

Esnaflığın sıkıntılı günler yaşadığını ve AVM’lerin esnafa etkisini anlatan Seçer, “Dünya değişiyor, Türkiye değişiyor, modeller değişiyor, AVM'ler, zincir marketler geliyor. Yüzlerce yıllık geleneksel esnaf yapısı da eski günlerini arar duruma geliyor. Bunlar iyi dilek, niyet ve istekle çözülmez. Bunlar Ankara'da, parlamentoda yapılacak olan yasal düzenlemelerle olur. Ama hep AVM lobisi üstün çıktı. Bu konuda mutlaka yasal düzenlemeler yapılıyor ama bunun yetersiz olduğunu düşünüyorum” dedi.

Belediyelerin de bu konuda hassas olmaları gerektiğini kaydeden Seçer, “Belediyeler her önüne gelen evrakı imzalayıp AVM izni vermemeli. Bu konuda esnafın yanında olmalı. Paranın bir kese, bir cep tarafından kazanılması değil, binlerce insan tarafından hakça bölüşerek kazanılması toplumsal barış ve huzur için de son derece önemlidir. Elbette ki esnafımızın finans sorunu var. Bu herkesin sorunu. Ekonomik dalgalanmalar bütün sektörleri etkilediği gibi esnafımızı da etkiliyor. Vergi yükleri; esnafın sabit gideri, geliri artık onun kısmetine. Bismillah der, dükkanını açar ama Bismillah deyip dükkanı açtığında vergi yükü, elektrik ve su faturası durmaz. Esnaf zor koşullarda mesleğini icra ettiği için devlet mekanizmasının bu konuda esnafın topluma sağladığı katkıları da düşünerek, daha pozitif bakış açısı içerisinde olmalı” diye konuştu.

“İHTİSAS SANAYİ SİTELERİ OLUŞTURULMALI”

Mersin’in en önemli sorunlarından birinin kentte ihtisas sanayi sitelerinin olmayışı olduğuna dikkat çeken Seçer, kentin çok büyük bir hızla büyüdüğünü, gerek kamu gerekse özel sektör yatırımlarının Mersin’i dünyanın sayılı saygın şehirlerinden birisi yapabileceğini belirterek, “Bu nedenle Mersin’de artık esnafın da meslek bazında kümelenmesi, daha iyi hizmet verebilmesi, daha iyi ortamlarda mesleğini icra edebilmesi için bu konuda başta belediyeler olmak üzere işe el atmak zorundayız. Belediyeler ile bitmiyor. Sadece büyükşehir ve ilçe belediyesi ile bitmez. Bakanlıktan silsile şeklinde olmalı. Bütün kurumların; Hazine arazilerinin tahsisi, Büyükşehir’in ve diğer kamu kuruluşlarının da altyapı desteği ile hızla bu tip ihtisas sanayi sitelerinin gerçekleşmesi gerekiyor” dedi.

Akdeniz ve Toroslar ilçesinin sanayiye uygun yerler olduğunu ifade eden Seçer, Büyükşehir Belediyesi olarak her iki bölgede de 1/5000’lik plan çalışmalarında önemli yol kat ettiklerini söyledi. İlçe belediyelerinin de 1/1000’lik planları gerçekleştirdiğini dile getiren Seçer, bu çalışmalar sayesinde esnafın daha kolay arazi temini yapabileceğini belirtti.

“PROJELERİMİZDE ESNAFI DA İŞİN İÇERİSİNE DâHİL EDİYORUZ”

Büyükşehir Belediyesi’nin esnafı desteklemek adına Mersin ESOB ile birlikte önemli iş birliklerine imza attığını aktaran Seçer, Halk Kart uygulamasından faydalanan vatandaşların, anlaşmalı 403 bakkaldan alışveriş yapmaları sağlanarak yıllık toplam 46 milyon 150 bin lira tutarın kent esnafına aktarıldığını söyledi. Bu rakamın Ocak ayından sonra yıllık 70 milyon liranın üzerine çıkacağını vurgulayan Seçer, “Bu destekler esnafın cebinde biriktiği zaman kocaman, iyi bir bereket olur, rızk olur. Bu açıdan yapacağımız projelerde, projeksiyonlarda esnafı da işin içerisine dâhil ederek çok daha iyi işler yapma gayreti içerisinde olduğumuzu bilmenizi istiyorum” diye konuştu.

“ÇOCUKLARIMIZI MESLEK LİSELERİNE YÖNLENDİREBİLECEĞİMİZ CAZİBEYİ YARATMAK ZORUNDAYIZ”

Konuşmasının sonunda kalifiye eleman sorununa da değinen Seçer, Büyükşehir olarak açtıkları meslek edindirme kurslarından söz etti. Seçer şunları kaydetti: 

“Çocuklarımızı meslek liselerine yönlendirebileceğimiz cazibeyi yaratmak zorundayız. Şoför, iş makinesi operatörü, kaynakçı, mobilya ustası, elektrik ve makine teknisyeni gibi birçok alanda eleman bulamıyoruz. Herkes çocuklarını belediyeye aldırmak için uğraş sarf eder ama bizim bu alanlarda açığımız var. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne eleman bulamıyoruz. Birçok yerde farklı meslek gruplarında meslek edindirme kursları açtık. Yaptığımız çalışmalarla, açtığımız meslek edindirme kursları ile tekstil eğitiminden kaynak eğitimine, sanayi dallarına ait kurslardan dil kurslarına kadar birçok konuda çocuklarımızın meslek edinmesi için Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden gelen gayreti gösterme çabası içerisindeyiz.”

PEHLİVAN: “AHİLİK KÜLTÜRÜ ÜLKEMİZ İÇİN BİR BÜYÜK KÜLTÜR HAZİNESİDİR”

Ahilik kültürünün, büyük bir hazine olduğunu ifade eden Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ise “Ahilik kültürü Türk milleti, milletimiz, devletimiz ve ülkemiz için bir büyük kültür hazinesidir. Ahilikte esnaflık kültürü ön plana çıkmış olmakla birlikte Ahilik hem dünyevi hem uhrevi prensipler ihtiva etmesi vesilesiyle bütün hayatı kuşatan bir anlayış ortaya koyar” dedi.

KIŞ: “AHİLİĞİN GERÇEK ÖLÇÜSÜ HAK VE ADALETTİR”

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Ahiliğin hoşgörünün, dayanışmanın ve ticaretteki ahlakın sembolü olduğundan bahsederek, esnaf bir ailenin çocuğu olarak iş hayatına başladığını anlattı. Kış, esnafın sıkıntıları ve sorunlarını çok yakından bildiğini kaydederek, “Ahiliğin gerçek ölçüsü hak ve adalettir. Bizler esnafın sesi olmaya devam edeceğiz” dedi. Ciddi bir ekonomik krizin yaşandığını kaydeden Kış, “Bu süreçte esnafımızın gördüğü zararları çok net görüyoruz. Her birinizin artık günlük kazanıp, günlük yaşayacak noktaya geldiğinizi biliyoruz. Daha doğrusu zar zor ayakta durmaya çalıştığınızı da biliyoruz” diye konuştu. 

DİNÇER: “AHİLİĞE SAHİP ÇIKMAK BOYNUMUZUN BORCU”

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer de Ahiliğin tek amacının iyi bir insan yetiştirmek olduğunu anlatarak, “Ahilik; kardeşlik, yoldaşlık, yol arkadaşlığı demek” diye konuştu. Dinçer, Meclis açıldığında esnafın sorunlarını dile getireceklerini de kaydederek “Özlük haklarınızla ve vergilerle ilgili sıkıntılar var. Sosyal güvenlik yükünüz ağır, sıkıntılar var. Bunların hepsini biliyorum” dedi.

KIRATLI: “AHİLİK KARDEŞLİK, BİRLİK VE BERABERLİK DEMEK”

AK Parti Mersin Milletvekili Ali Kıratlı da “Ahilik kardeşlik, birlik, beraberlik, kucaklaşmak, paylaşmak demek. Apartmanımızda oturan insanlarımızın çocukları aşağıya indiği zaman onlara kendi çocuğumuz gibi bakmak demek. O yüzden bir esnaf olduğum için, bir esnaf çocuğu olduğum için de her zaman her yerde onur duyuyorum” dedi.

YILMAZ: “AHİLİK TEŞKİLATI BUGÜNLERE KADAR SÜZÜLÜP GELDİ”

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz ise “Batı Medeniyetleri Avrupa Orta Çağ karanlığındayken, ustanın ve çırağın ilişkisini iş, ticaret, rekabet, tüketici hukukunu ve buna ilişkin bir disiplini ortaya koyan, Anadolu’da güçlü bir ticaret merkezi olmasını sağlayan, zor günde de vatan savunmasında aktif görev alan Ahilik Teşkilatı üyelerini ve kurucusu Ahi Evran’ı rahmet ve minnetle anıyorum” diye konuştu.

SARI: “PİRİMİZ AHİ EVRAN BİZLERE; KARDEŞLİĞİ, CÖMERTLİĞİ, DÜRÜSTLÜĞÜ ÖĞÜTLER”

Mersin ESOB Başkanı Veysel Sarı, Ahi Evran Geleneğinin Türk ve İslam Medeniyetlerinin ortak bir ürünü olduğunu ve bin yıldan uzun bir süredir bu topraklarda hayat bulduğunu vurgulayarak, “Pirimiz Ahi Evran ve Ahi kültürümüz bizlere; kardeşliği, cömertliği, dürüstlüğü, eli açık olmayı ve dayanışmayı öğütler. Devletimizin ve milletimizin her koşulda yanında olmayı, bir ve birlik içinde olmanın önemini hatırlatır” dedi.

ÇAKIR: “AHİLİK; BİRLİK OLMAKTIR”

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır da kendilerini bazen tüccar, bazen tacir, bazen iş insanı, bazen de girişimci olarak tanımladıklarını, ancak tüm bu sıfatların üstünde esnafın daha derin bir anlamı olduğunu kaydetti. Çakır, “Diğerlerinin para, kar ve rekabet duygusu merkezdeyken, esnaflıkta insan merkezdedir. Ahilik; birlik olmaktır ve ekonominin merkezine, ahlakı, dayanışmayı, işbirliğini almaktır” dedi ve tüm esnafın Ahilik Haftası’nı kutladı.

Protokol konuşmalarının ardından ise Şed Kuşatma Töreni’nin temsili gösterisi ve Halk Oyunları Gösterisi yapıldı. Yapılan Ödül Töreni ile de İl’in Ahisi, İl’in Kalfası ve İl’in Esnaf ve Sanatkarlarına ödülleri takdim edildi. Program kapsamında; mesleğinde yarım aşırı aşmış esnaf ile kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra eden esnafa da plaketleri sunuldu. Program, geleneksel Ahilik pilavı ikramı ile son buldu.

 

 

66 Karar: İçişleri Bakanları Konferansı Bremen’de Önemli Adımlar Attı

A2’de Dönersipişi Kontrolü: Braunschweig Gümrüğü Soğuk Zincir İhlalini Ortaya Çıkardı

Hamburg’un Girişimi Sonuç Verdi: Kadınlara Yönelik Cinsel Şiddetle Mücadelede Yeni Dönem

AVRUPA’DAN GÜÇLÜ ÇAĞRI: “TÜRKİYE UÇUŞLARI MAKUL FİYATA İNSİN!”

TÜMKİAD'A OXFORD'DAN PRESTİJLİ ÖDÜL

Hamburg’da Örnek Dayanışma: Demokrat Çorumlular’dan Engelsiz Yarınlar İçin Buluşma

TGD 30. Yılını Kutladı

Hamburg’da Büyük Şok: HSV, DFB-Pokal’da Holstein Kiel’e Penaltılarla Veda Etti

El Ele Alman–Türk Engellilere Yardım Federasyonu’ndan Anlamlı Dayanışma Gecesi

Hamburg’da Öğrenci Konut Hamlesi: Rot-Grün 3.000 Yeni Yurt Odası Planlıyor

Hamburg’da Yılbaşı Sofraları İçin Uyarı: “Guter Fisch” Listesi Yenilendi – Sürdürülebilir Balık Bulmak Zorlaşıyor

Hamburg’da Önemli Atama: Kathrin Hiersemenzel Staatsanwaltschaft’ın Yeni Başkanı Oldu

Kaars ve Oppie’den Kritik Goller: St. Pauli Kupada Çeyrek Finale Yükseldi

Bavyera’da Yeni Siyasi Buluşma: LiVi Focus Tour de Bayern Münih’te Başladı

Hamburg’da Milyarlık Cum/Cum Skandalı: 1,1 Milyar Euro Hâlâ İncelemede – Cezalar Yok, Soruşturmalar Köln’de

Hamburg’da Verfassungsschutz Krizi: Uzman, Deniz Celik’in Eleştirisini Bilimsel Olarak Doğruladı

Versuchtes Tötungsdelikt in Postbauer-Heng: Kripo Regensburg sucht Täter – 5.000 Euro Belohnung ausgesetzt

Hamburg’da Tartışma: Saga’nın “Arabasız Kiracı” Şartı Hukuken Mümkün mü?

Düsseldorf: Gemeinsamer Schwerpunkteinsatz von Polizei und Zoll führt zu Festnahme und 13 Strafverfahren

Saadet Partisi Hamburg Yeni Hizmet Binasını Açtı: “Yeni Bir Dünya Mümkün” Buluşmasına Yoğun İlgi

Fw: Türk Boksör Mehmet Avcı, Leo’s Fight Night XVIII’de İlk Kez LionsSportPromotion Adına Çıkıyor

Hamburg’da SunExpress Zirvesi: Anadolu’ya Direkt Uçuşlarda Yeni Dönem Başlıyor

Seevetal’de Kanlı Gece: Hamburglu 31 Yaşındaki Genç Bıçaklanarak Hayatını Kaybetti

Bremen Senatosu Karar Verdi: Stadtmusikantenhaus’un İşletmesi Hamburg’dan Leisureworkgroup’a Emanet

Hamburg’da 2026 Ücret Düzenlemesi: Bazı Belediye Ücretlerine Önemli Artışlar Geliyor

Hamburg’da Yılın Sporcuları İçin Oylama Başladı: Sportgala 2026 Heyecanı

Bremen’de InphA 30 Yaşında: İlacın Güvenliğinde 30 Yıllık Kesintisiz Hizmet

Hamburg’da Türk Medyası Buluşması: “Daha Güçlü Bir Toplum İçin Daha Güçlü Bir Medya” Mesajı

Hamburg’da Yüzme Altyapısına Yeni Adım: Rot-Grün Koalisyonu Kullanıcı Beiratını Gündeme Aldı

Commerzbank’a ‘Negatif Faiz’ Uyarısı: OLG Frankfurt’tan Tüketiciyi Koruyan Kritik Karar

Yükleniyor

66 Karar: İçişleri Bakanları Konferansı Bremen’de Önemli Adımlar Attı

A2’de Dönersipişi Kontrolü: Braunschweig Gümrüğü Soğuk Zincir İhlalini Ortaya Çıkardı

Hamburg’un Girişimi Sonuç Verdi: Kadınlara Yönelik Cinsel Şiddetle Mücadelede Yeni Dönem

AVRUPA’DAN GÜÇLÜ ÇAĞRI: “TÜRKİYE UÇUŞLARI MAKUL FİYATA İNSİN!”

TÜMKİAD'A OXFORD'DAN PRESTİJLİ ÖDÜL

Hamburg’da Örnek Dayanışma: Demokrat Çorumlular’dan Engelsiz Yarınlar İçin Buluşma

  • Pazar 10.5 ° / 7.7 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazartesi 13.7 ° / 8.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 11.9 ° / 9 ° Orta kuvvetli yağmurlu