Ünlü Sanatçı İsmail Çoban Hayatını Kaybetti: Sanat Dünyası Yasta

Wuppertal’da yaşayan ve 70 binin üzerinde eser üreten ünlü ressam ve heykeltıraş Prof. İsmail Çoban, hayatını kaybetti. İsmail Çoban Vakfı ve Atölyesi, sanatçının yaşamı boyunca sanatçılar için bir buluşma noktası oldu.

Almanya 10.11.2024 05:20:00 0
Ünlü Sanatçı İsmail Çoban Hayatını Kaybetti: Sanat Dünyası Yasta

Almanya'nın Wuppertal kentinde yaşayan ünlü ressam ve heykeltıraş Prof. İsmail Çoban, uzun süredir mücadele ettiği hastalığına yenik düşerek 8 Kasım 2024'te yaşamını yitirdi. Sanatçının hayatını kaybetmesi, sanat camiasında büyük üzüntüye neden oldu. 70 binin üzerinde eser üreten Çoban, sadece resim ve heykel alanında değil, aynı zamanda genç sanatçılara sağladığı destekle de tanınıyordu.

Prof. İsmail Çoban’ın sanat evi, yıllarca resim, müzik, edebiyat ve tiyatro sanatçılarının bir araya geldiği bir kültür merkezi olarak hizmet verdi. Çoban, yaşadığı ekonomik sıkıntılar ve korona döneminde sergilere katılamamasının ardından zor günler geçirdi. Eserlerini satın alan bazı kişilerin borçlarını ödememesi ve atölyesinin icra yoluyla satışa çıkarılması Çoban’ı derinden etkiledi. Son altı ayını kanser tedavisi gördüğü hastanede geçiren sanatçı, 79 yaşında hayata veda etti.

1945 yılında Çorum’da, yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen İsmail Çoban, sanata olan tutkusunu genç yaşlarda keşfetti. İstanbul’da başladığı sanat eğitimini Almanya’da tamamlayan Çoban, Essen Üniversitesi’nde marketing okudu ve dünyanın dört bir yanında eserlerini sanatseverlerle buluşturdu. 33 farklı ülkede 178 kişisel ve 500’ün üzerinde karma sergiye katılan sanatçı, Güney Kore, Polonya ve Azerbaycan’da da sanat eğitimi ve temsilcilik görevlerinde bulundu. 2006 yılında Bakü Güzel Sanatlar Akademisi tarafından fahri doktor unvanına layık görüldü ve Avrupa temsilciliğini üstlendi.

Sanatçı, 1971’den itibaren Almanya’nın Wuppertal kentinde serbest sanatçı olarak çalışmalarına devam etti. İsmail Çoban Vakfı’nı kurarak genç sanatçıları desteklemek için önemli adımlar attı. Çoban’ın hayatı boyunca en büyük arzularından biri atölyesinin bir müze haline getirilmesiydi. Ancak bu hayalini gerçekleştiremeden hayata veda etti.

Sanatçının vefatı, aralarında sanatçılar, yazarlar ve sanatseverlerin bulunduğu geniş bir kitlede derin bir üzüntü yarattı. Sanat dünyası, Çoban’ın anısını yaşatmak için bir dizi anma etkinliği düzenlemeye hazırlanıyor.

 

www.gazetehamburg.com

CHP'nin Kurultay davasında erteleme kararı

Freising'de Uluslararası Kültür Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Almanya'da saatlik asgari ücret 2027'ye kadar 14,60 avroya yükselecek

Almanya'da SPD'nin eş genel başkanları Bas ve Klingbeil oldu

Sezen Aksu’nun “Ey Aşk”ı İlk Geceden Gönülleri Fethetti

KL!CK Kindermuseum Geçici Adresinde Kapılarını Açtı

Çağdaş Suseven ve Ayta Sözeri’den Müzik Dolu Unutulmaz Gece!

Almanya’nın Türkiye Büyükelçisi Rize’de Kadın Projelerine Destek Ziyareti Gerçekleştirdi

FC St. Pauli Bundesliga’ya Derbi Rüzgârıyla Başlıyor

FC St. Pauli Orta Sahasını Güçlendirdi: Joel Chima Fujita Kadroya Katıldı

Elias Saad Bundesliga Yolunda: FC St. Pauli’den FC Augsburg’a Transfer Oldu

Hamburg-Harburg’da Bıçaklı Saldırı: Bir Kişi Hayatını Kaybetti, Zanlı Gözaltında

St. Pauli’de Kayıp Alarmı: 65 Yaşındaki Janusz Jan Karpinski Her Yerde Aranıyor

Almanya'da meclis kira freninin 2029 sonuna kadar uzatılmasını onayladı

Almanya'da hastanelerin iflas riski artıyor

Senatodan Onur Gecesi: Yurt Dışı Görevdeki Kahramanlara Teşekkür

Belit Onay’dan MHH’ye Raylı Sistem Çağrısı: “Yüzyıl Projesine Ulaşım Yakışır”

Hannover’de Havuzda Şiddet Olayı: Belediye Başkanı Onay’dan Sert Tepki

Hamburg-Barmbek-Nord’da Yağma Suçuna Karışan İki Şüpheli Aranıyor

Bremerhaven'de Kadın Sığınmaevi Dolu: Şiddet Mağdurları Geri Çevriliyor

Freude über den Abschluss: Internationale Studierende feiern ihren Abschluss in Ankara

Kieler Woche 2025: Güvenli ve Huzurlu Bir Festival Devam Ediyor

Hamburg’da Dijital Günü: Vatandaşlar Dijital Hizmetlere Hazırlanıyor

Hamburg Barmbek-Nord’da Tehdit Olayı: Polis Şüpheliyi Arıyor

Almanya’da geçen yıl mağazalardan 3 milyar avroluk hırsızlık yapıldı

Ahmet Kerim Matur’dan Duygusal Bir Çağrı: “Gel Yarim” Yayında

Hamburg’daki Okul ve Kreşlerde Radon Değeri Güvenli Sınırların Altında

Hamburg’da Kuzey Almanya Konut Zirvesi: Beş Eyaletten Yapı Devrimi Çağrısı

Hamburg’da Aşırılıkçılıkla Mücadelede Odak Noktası: “Tehdit Bütün Cephelerden Geliyor”

Sol Parti: "Demokrasiye En Büyük Tehdit Aşırı Sağdan Geliyor"

Yükleniyor

CHP'nin Kurultay davasında erteleme kararı

Freising'de Uluslararası Kültür Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Almanya'da saatlik asgari ücret 2027'ye kadar 14,60 avroya yükselecek

Almanya'da SPD'nin eş genel başkanları Bas ve Klingbeil oldu

Sezen Aksu’nun “Ey Aşk”ı İlk Geceden Gönülleri Fethetti

KL!CK Kindermuseum Geçici Adresinde Kapılarını Açtı

  • Salı 34.5 ° / 17.6 ° Güneşli
  • Salı 34.5 ° / 17.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 34.9 ° / 21.7 ° Güneşli