Tarih: 03.03.2020 22:03

Türkiye’nin iyiliği için uğraşan farklı düşüncede olan insanlarla bir araya gelmezsek topluma da faydamız olmaz

Facebook Twitter Linked-in

Zafer Özpolat İle Pazar Sohbetleri röportaj serimizin bu haftaki konuğu Saadet Hamburg Derneği Başkanı Salih Demirci derneğin çalışmalarını anlattı.

Röportaj :Zafer ÖZPOLAT

 
Salih Demirci kimdir?
 
1990 yılında Almanya’nın Hamburg kentinde doğdum. Öğrenimimi burada yaptım. Endüstri mekaniker  mesleğini yaptım. 12 yıldır bir Alman şirketinde çalışıyorum. Milli Görüş teşkilatları içerisinde bulundum. 2015 yılından kurulan Saadet Derneğinde iki yıldır başkanlık yapıyorum.
 
Neden Saadet partisi?
 
Ben aileden Milli Görüş içerisinde doğduğum için diyebilirim. Bir çok insan kaybolup gitse de bize verilen eğitimden dolayı Saadetin içinde kalmayı başarmışım.
 
Size göre Erbakan öncesi Milli Görüş ile Erbakan sonrası Milli Görüş arasında bir fark var mıdır?
 
Şahıslar gelip geçidir. Erbakan hocamızda vefat etti ama davası, görüşleri ve ilkeleri halen devam ediyor. Milli Görüş dediğimiz zaman bu şahsa bağlı değildir. Hocamız belirli ilkeler çerçevesinde Türkiye’nin, dünyanın ve insanlığı daha iyi yöne gidebilmesi için bir çerçeve çizmiş bunun adına da Milli Görüş koymuş ve halen bir değişiklik olmadı devam ediyor.
 
Saadet partisi içinden AKP kuruldu. Neden Saadet içinden ayrılıklar yaşandı ve halen ayrılıklar yaşanıyor?
 
Bizler hepimiz imtihandan geçeriz. Dört imtihandan bahsedilir. Makam, para, güç, kuvvet ve kadın
Daha önce Has Parti, Ak Parti ve Fatih Erbakan ile devam eden Yeniden Refah partisi içimizden ayrılanlar tarafından kuruldu. Bakarsak bizden ayrılan bu abi kardeşlerimiz iyi insanlardır. Ama kullandıkları reçete yanlıştır. Bunların en büyük ayrılış sebepleri  tabii ki, gerçeğini bilemem ama yorum yapma hakkımız var olduğunu düşünerek şunu görüyoruz : Sayın Cumhurbaşkanı ve ekibi hoca yaşlıdır.  Genç birisi lider olarak lazım. Kendisini ön plana koyarak genel başkanlığı arzuladığı için ,o makamda ona verilmediği için bir yol ayrımına girdi. Dış güçlerle  bir iş birliği yaparak, bugünkü iktidarına sahip olmuş oldu. Aynı şekilde bizden ayrılıp parti kuran kurucularda bu şekilde davranarak ayrıldılar.
 
Fatih Erbakan’ın ayrılması camiada etki bıraktı mı?
 
Erbakan hocamız sevdiğimiz bir liderimizdi. Evlatlarının da Saadet içinde olmasını tabii ki herkes ister. Ama insan nefis taşıyor. Yani hocanın oğludur diye veya bunun bir çok örnekleri var .Mesela İslami camiada meşhur Timurtaş Uçar vardı. Bunun tutumu belli iken bunun oğlunu bakıyoruz Milli Piyango’nun başkanlığını yürütüyor. Maalesef babadan oğula her zaman iyi yönler geçmeyebiliyor. Her insan hürdür. Kendinin tercihleri vardır.  Ama hocanın oğlu olması bizi üzüyor. Bugün birlik ve beraberlikten bahsedenler bugün ilk etapta ayrılık yoluna gitmişler. Onun için beraberlikten bahsetmek abes kaçıyor.
 
Saadet Partisi seçimlerde neden oy oranını artıramıyor?
 
Bunun çeşitli sebepleri var. Birinci sebep algı operasyonlarıdır. Medya bir çok şeye günümüzde yön veriyor. Mesela geçtiğimiz günlerde Saadet liderinin de katıldığı Kudüs mitingi yapıldı. Bana Hamburg’da bir iş adamı böyle bir mitingin yapılmadığını söyledi. Oysa öyle bir miting vardı. Ancak medyada olmayınca kimsenin haberi olmuyor. Yandaş medya maalesef tek taraflı yayınlar yapınca vatandaş da göremiyor.  İkinci etken ise bir korku imparatorluğu ülkemizde yaşanıyor. Mesela bizim etkinliklerimize destek verenler baskı sonucu kendilerini gizlemek zorunda kalıyorlar. Diğer bir etken % 10 barajın olmasıdır.  CHP’nin tek parti iktidarı sonrası CHP bir daha iktidara gelmemesi için CHP şöyle kötüdür, böyle kötüdür aman bunlar başa gelmesin diye muhafazakar partiye oy verin  tek yanlı bir algı oluşturuyorlar. Böylelikle korkutularak halkı seçime hazırlıyorlar.  Muhafazakarlar oylarını bölmesin, bakın burada büyük bir parti var. Bölerlerse kötü gösterdikleri  CHP zihniyeti gelir korkusu muhafazakar kesime saldılar. Zamanında öyle bir algı operasyonları yapıldı ki, AKP’nin kuruluş yıllarında ev ev dolaşarak dediler ki, her aileden bir ev Saadet  partisinin , bir ev AKP ‘nin  Erbakan hocanın bir oyunudur. Sağ gösterip sol göstererek  insanlarda bu algıyı oturttular. Erbakan hocamızda zamanında söyledi : ‘O, bahsettiğiniz Erbakan ise ben yaşıyorum. Böyle oyun olmaz. Beni onların günahına alet etmeyin’ dedi
Maalesef İnsanlarımız AKP’nin algılarına kapıldılar. Ben Hamburg’da bazı ziyaretlerde bulunuyorum. İnsanların fikirlerinde AKP’nin algıları maalesef yıkılmaya başlamış. Buda bizleri sevindiriyor.
 
Milli Görüş Almanya’da ne zaman örgütlenmeye başladı.
 
Milli Görüş Saadet olarak 2013 yılında örgütlenmeye başladı.
 
Saadet Hamburg olarak ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
 
İki yönlü çalışmalar yapıyoruz. Teşkilatımıza yönelik  eğitim kamplarımız, seminerlerimiz , Türkiye’de ki, duruşumuz hakkında bilgileri üyelerimize aktarıyoruz. Halka açık konferanslarımız oluyor.  Türkiye’den konuşmacılar getirerek buradaki insanlarımıza Saadeti anlatmaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımız Saadeti böyle bilmiyorduk diyebiliyorlar. Genelde kendi kimliğimizi anlatıyoruz. Vatandaşlarımızın bizi tanımalarına vesile olmaya çalışıyoruz. Burada bulunan STK temsilcileri ve parti temsilcileriyle görüşmelerimiz oluyor. Kutuplaşma sadece Türkiye’de değil, Almanya’da da maalesef var.  Biz Hamburg’da farklı düşüncede olan insanlarımızla da bir araya geliyoruz. Biz kutuplaşmadan yana değiliz.
 
Almanya’da ırkçılıkla ilgili yürüyüşler oluyor. Maalesef sizleri göremiyoruz Neden?
 
Burada yine medya olayı bir faktördür. Biz Almanya’da bu tür etkinliklere katılıyoruz. Katılmaya da devam edeceğiz. Biz eğer bu toplumda yaşıyorsak buranın sorunları içinde mücadele vermek zorundayız. Saadet Hamburg sadece Türkiye perspektifli bir dernek değildir. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarını masaya yatırdığımız çalış tay düzenledik. Çözüm yollarını bir rapor haline getirerek Cumhurbaşkanlığına sunduk.
Hamburg’da da burada yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarını içeren bir çalıştay daha yapacağız. Elimizden geldiği kadar güzel işler yapacağımızı düşünüyorum.
 
Almanya’da eğitim , kira sorunları, Irkçı partinin yükselişi ve ırkçılığın artması gibi bir çok sorunlarımız var. Eğer burada yaşıyorsak bu sorunları da görmemiz lazım.
 
Genç bir siyasetçi olarak gençlerimize tavsiyeleriniz nelerdir?
 
Hiçbir zaman geldiğimiz yeri unutmamız gerekir. Çünküler yeri geldiğinde tanışabiliyor. Ama bu asimile yoluyla gidiliyorsa maalesef bunu görebiliyoruz. Mesela bir çok gencimiz Türkiye’de izin yapmayı düşünmüyor. Dil yok, akraba bağı koptuğu için
Türkiye’ de ki , aradaki köprünün güçlenmesi için mücadele etmemiz gerekiyor. Gençler olarak şunu iyi bilmemiz lazım ki, dünyada bir şeyleri değiştirmek için , bu işin yolu siyasetten geçiyor. Fakat gençler şunu görüyor siyaset öyle bir pis , ben bunlara güvenemem diyerek kendini geriye atıyorlar. Araştırsınlar güzellikleri alsınlar. Bilgiden hiçbir zaman zarar olmaz.
 
Hamburg’da başka derneklerde var.  Sizin bu derneklerle iletişiminiz var mı?
 
Burada aktif olan derneklerin sayısı çok ,ben  iki yıldır bizatihi şahsım olarak 30’a yakın dernek ile görüştüm. Kendimizin burada bir yeri olmadığı için bizimle görüşmek isteyen derneklerle başka yerlerde konuşma imkanımız oluyor. Bu eksiği gidermek için çalışıyoruz. Biz derneğimizin resmiyetini iki yıl önce aldık. Merkezi yerlerde yer arıyoruz. Ancak kiralar el yakıyor.
 
Genel merkezden maddi destek alıyor musunuz?
 
Biz devlet tarafından maddi bir destek almadığımız için her bölge kendi yağı ile kavruluyor. Üye sayımızı artırmamız lazım. Maddi destek almıyoruz.
 


Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.
 
Her kesimin bir masa etrafında toplanıp çorba içeceği yer Saadet partisidir Erbakan hocamız demiştir. Biz bu söze layık olmak için yaşadığımız her yerde insanlarımızı ayırmadan, kutuplaştırmadan , Türkiye’nin iyiliği için uğraşan farklı düşüncede olan insanlarla bir araya gelmezsek ,kendi fikirlerimizi anlatmazsak , onları da dinlemezsek topluma da faydamız olmaz. Buradaki sorunlarımız için birlikte hareket etmemiz lazım.
Bana bu imkanı verdiğin için sana teşekkür ediyorum.
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —