Sigara İçmek, Kemik Kırıklarında Tedaviyi Engelliyor

Gözde İzmir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Serhat Yıldırım, kemik kırıklarında doğru tedavi uygulamanın önemine dikkat çekerek, sigaranın kemik kaynama sürecini engellediğini söyledi.

SAĞLIK 20.01.2022 22:22:55 0
Sigara İçmek, Kemik Kırıklarında Tedaviyi Engelliyor

Gözde İzmir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Serhat Yıldırım, kemik kırıklarında doğru tedavi uygulamanın önemine dikkat çekerek, sigaranın kemik kaynama sürecini engellediğini söyledi.
Kemik kırıklarının vücuttaki yeri ve hastanın yaşı gibi faktörlerle birlikte farklı şekillerde tedavi edildiğini söyleyen Op. Dr. Serhat Yıldırım, dengeli beslenen ve sigaradan uzak duran kişilerin tedavilerinin daha başarılı olduğunu ifade etti.

Kemik kırığının tanı ve tedavisi hakkında bilgi veren Op. Dr.Yıldırım, “Tanı için öncelikle muayene önemlidir. Hastaya çekilen röntgende kırığı saptadığımızda kaynama için önemli iki konu mevcuttur. Birincisi kırığın optimum hareketsizliği, yani kaynayacak olan kemiğin iyileşme süresince hareket etmemesidir. Basit bir şekilde alçı ve atellerle kemiğin hareketsizliğini sağlıyoruz.

Eğer daha kompleks bir kırıksa, eklem içi açılanması veya kayma varsa, ameliyatsız alçı ile tedavi denenmiş ve başarısız olunmuşsa, ameliyatla bunun hareket etmemesini ve uygun konuma gelmesini sağlıyoruz. Tedaviyi, açık veya kapalı cerrahi yöntemiyle yapabiliyoruz. Ameliyatla kırık kemikleri doğru konuma getirerek çeşitli tespit materyalleriyle hareket etmemesini sağlıyoruz. Kapalı ameliyatta kırık hematomu korunduğu için kaynama süreci de daha iyi oluyor.
SİGARADAN UZAK DURUN

Op. Dr. Serhat Yıldırım, “Öncelikle yumuşak kaynama dokusu oluşuyor sonra sert dokuya dönüşerek istediğimiz kaynamayı elde etmiş oluyoruz. Kaynama süresi kırığın yerine ve kişinin yaşına ve eşlik eden hastalıklarına göre değişmekle birlikte 3-4 hafta sürüyor. Bu süre içinde sert kaynama dokusu oluşmaya başlar. Kemik kaynaması için uygun biyolojik ortam lazımdır. Hastada önlenebilir kemik kaynamasını etkileyen faktörlerin en başında sigara gelmektedir. Sigara, kemik kaynamasına engel olduğu ve tedaviyi önlediği için bırakılmalıdır. Eğer kemikte 3-6 ay geçmesine rağmen grafide kaynama belirtileri yoksa kaynamamadan söz etmek gerekir. Kaynamama tedavisi için de uygun hareketsizlik baştan sağlanamadıysa öncelikle bu sağlanmalıdır. Uygun biyolojik ortam yoksa kemik grefti denilen başka bir kemikle oradaki biyolojik ortamı iyileştirerek kemik kaynamasını da sağlıyoruz” diye konuştu.
DOĞRU BESLENİN
Doğru beslenmenin de kırık tedavisinde faydalı olduğunu kaydeden Op. Dr. Serhat Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kemik kaynamasında kalsiyum açısından zengin gıdalar faydalı olur. Kırık kaynaması sonrasında hareketsizliğe bağlı olarak o bölgede kaslarda bir zayıflama görülebilir. Kaynama süreci kadar egzersiz ve fizyoterapi aşaması da çok önemlidir. Eklem hareket açıklığı ve kas kuvvetini sağlayacak tamamlaycı bir tedavi gerekmektedir. Çocuk ve erişkinlerin kırıkları ve tedavi şekilleri de farklıdır. Çocuklarda sürekli büyüyen bir kemik yapısı vardır. İleride daha büyük sorunlara yol açmaması için düzgün tedavi edilmesi önemlidir. Yaşlılarda da kaynama genç birine göre daha geç olabilmektedir. El bileği ve kalça kemiği gibi bazı kırıkların beslenmesi bozulduğu için bu kırıklar daha dikkatli ve özenli tedavi edilmelidir”


 

Hamburg’da Önemli Atama: Kathrin Hiersemenzel Staatsanwaltschaft’ın Yeni Başkanı Oldu

Kaars ve Oppie’den Kritik Goller: St. Pauli Kupada Çeyrek Finale Yükseldi

Bavyera’da Yeni Siyasi Buluşma: LiVi Focus Tour de Bayern Münih’te Başladı

Hamburg’da Milyarlık Cum/Cum Skandalı: 1,1 Milyar Euro Hâlâ İncelemede – Cezalar Yok, Soruşturmalar Köln’de

Hamburg’da Verfassungsschutz Krizi: Uzman, Deniz Celik’in Eleştirisini Bilimsel Olarak Doğruladı

Versuchtes Tötungsdelikt in Postbauer-Heng: Kripo Regensburg sucht Täter – 5.000 Euro Belohnung ausgesetzt

Hamburg’da Tartışma: Saga’nın “Arabasız Kiracı” Şartı Hukuken Mümkün mü?

Düsseldorf: Gemeinsamer Schwerpunkteinsatz von Polizei und Zoll führt zu Festnahme und 13 Strafverfahren

Saadet Partisi Hamburg Yeni Hizmet Binasını Açtı: “Yeni Bir Dünya Mümkün” Buluşmasına Yoğun İlgi

Fw: Türk Boksör Mehmet Avcı, Leo’s Fight Night XVIII’de İlk Kez LionsSportPromotion Adına Çıkıyor

Hamburg’da SunExpress Zirvesi: Anadolu’ya Direkt Uçuşlarda Yeni Dönem Başlıyor

Seevetal’de Kanlı Gece: Hamburglu 31 Yaşındaki Genç Bıçaklanarak Hayatını Kaybetti

Bremen Senatosu Karar Verdi: Stadtmusikantenhaus’un İşletmesi Hamburg’dan Leisureworkgroup’a Emanet

Hamburg’da 2026 Ücret Düzenlemesi: Bazı Belediye Ücretlerine Önemli Artışlar Geliyor

Hamburg’da Yılın Sporcuları İçin Oylama Başladı: Sportgala 2026 Heyecanı

Bremen’de InphA 30 Yaşında: İlacın Güvenliğinde 30 Yıllık Kesintisiz Hizmet

Hamburg’da Türk Medyası Buluşması: “Daha Güçlü Bir Toplum İçin Daha Güçlü Bir Medya” Mesajı

Hamburg’da Yüzme Altyapısına Yeni Adım: Rot-Grün Koalisyonu Kullanıcı Beiratını Gündeme Aldı

Commerzbank’a ‘Negatif Faiz’ Uyarısı: OLG Frankfurt’tan Tüketiciyi Koruyan Kritik Karar

Volkspark’ta Nefes Kesen Zafer: HSV Uzatmalarda 2:1 ile Güldü

Münih’te Son Nefes: St. Pauli’den Büyük Savaş Ama Puan Çıkmadı

Hamburg’da 14 Yaşındaki Elanur Kırkgöz : Diyabet Hastası Genç Kızdan Saatlerdir Haber Alınamıyor

Hamburg’da 25 Kasım Buluşması: Gazetehamburg Yazarlarından Şiddete Karşı Güçlü Mesaj

Deichmann’a Ayakkabı Kutusu Şoku: Mahkeme Geri Dönüşüm Ücretini Zorunlu Kıldı

Emre Çukur Kritik Maça Çıkıyor

Özdemir: “Suçlulara Kültür İndirimi Yok” – Yeşillerde Net Güvenlik Çıkışı

St. Marien’in Yeni Oyun Alanı Tüm Mahalleye Açıldı

Almanya’da “Şehir Resmi” Tartışması: Gemici’den Siyasete Hicivsel Yanıt

Neugraben’de Yeni Eğitim Kampüsü İçin Richtfest: 27 Milyon Euro’luk Yatırımla Modern Gymnasium Yükseliyor

Kart Hırsızlığı Tuzağı: PIN’ini İzleyen İki Şüpheli Dört Haneli Para Çekti

Yükleniyor

Hamburg’da Önemli Atama: Kathrin Hiersemenzel Staatsanwaltschaft’ın Yeni Başkanı Oldu

Kaars ve Oppie’den Kritik Goller: St. Pauli Kupada Çeyrek Finale Yükseldi

Bavyera’da Yeni Siyasi Buluşma: LiVi Focus Tour de Bayern Münih’te Başladı

Hamburg’da Milyarlık Cum/Cum Skandalı: 1,1 Milyar Euro Hâlâ İncelemede – Cezalar Yok, Soruşturmalar Köln’de

Hamburg’da Verfassungsschutz Krizi: Uzman, Deniz Celik’in Eleştirisini Bilimsel Olarak Doğruladı

Versuchtes Tötungsdelikt in Postbauer-Heng: Kripo Regensburg sucht Täter – 5.000 Euro Belohnung ausgesetzt

  • Perşembe 14.3 ° / 7 ° Güneşli
  • Cuma 15.3 ° / 8.5 ° false
  • Cumartesi 12.8 ° / 8.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı