Scholz, 'Cum-Ex' skandalına ilişkin Hamburg Eyalet Meclisi Araştırma Komisyonunda dinlendi

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkede 'tarihin en büyük vergi sahtekarlığı' olarak nitelendirilen Cum-Ex skandalına ilişkin Hamburg Eyalet Meclisi Araştırma Komisyonunda dinlendi.

Almanya 20.08.2022 00:03:21 0
Scholz,

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkede "tarihin en büyük vergi sahtekarlığı" olarak nitelendirilen Cum-Ex skandalına ilişkin Hamburg Eyalet Meclisi Araştırma Komisyonunda dinlendi.

2011-2018 döneminde Hamburg Eyaleti Başbakanı olan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Scholz, skandalın aydınlatılması için kurulan araştırma komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Milletvekilleri, Hamburg Eyaleti Başbakanı olarak Scholz'un vergi skandalına karıştığı belirtilen Hamburg merkezli Warburg Bankasına 47 milyon avroluk vergiyi geri ödemesini önlemeye yardım edip etmediğini ortaya çıkarmak istiyor.

Scholz, yaklaşık 3,5 saat süren toplantının ardından yaptığı açıklamada, net sonuçları olan iyi ve ilginç bir oturum yapıldığını belirterek, "Mali yönetiminin ve idarenin kararları üzerinde siyasi bir etki olmadı. Bu beyana karşı çıkan hiçbir olay yok." dedi.

Kısa süren oturumda konunun derinlemesine ele alınmasını iyi bulduğunu belirten Scholz, "Çok daha uzun süreceğini bekledim. Hızlı ve çabuk geçmesi her şeyin masada olduğu gerçeğini gösteriyor. Buradan da net şekilde 'hiçbir şey yoktu ve hiçbir etki olmadı' sonucu çıkartılabilir." ifadesini kullandı.

Başbakan'dan "bilmiyorum, hatırlamıyorum" yanıtları

Alman basınındaki haberlere göre, Scholz, komisyonda milletvekillerinin sorduğu sorulara sıkça "bilmiyorum" veya "hatırlamıyorum" cevaplarını verdiği ve herhangi kanıtı olmayan zanların ve suçlamaların artık sonlanması umudunu taşıdığını söylediği aktarıldı.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Hamburg Eyaleti Milletvekili ve Araştırma Komisyonu Üyesi Götz Wiese, olayın aydınlatılmasına hiçbir katkı sağlamayan Scholz'un "yine hafıza kaybı" yaşadığını belirterek, bunun hayal kırıklığı yaşattığını ifade etti.

Köln Savcılığı, soruşturma yürütüyor

Hamburg Eyalet Meclisindeki Araştırıma Komisyonunun yanı sıra Köln Savcılığı da soruşturma yapıyor.

Köln Savcılığı, geçen yıllarda "Cum-Ex" olarak adlandırılan işlemler yoluyla vergi kaçakçılığı şüphesiyle Hamburg, Frankfurt ve Münih'teki çeşitli finans kurumlarının binalarında ve Scholz'un Maliye Bakanı olduğu dönemde bakanlıkta aramalar yaptırmıştı.

Bu soruşturmada, eski SPD Federal Meclis Milletvekili ve Scholz'a yakın isimlerden Johannes Kahrs'ın bankadaki özel kasasında 200 bin avronun üzerinde paraya rastlandığı ortaya çıkmış ve Scholz'un Hamburg Eyalet Başbakanlığı döneminde kullandığı elektronik posta adresine gelen iletiler incelenmişti.

Scholz'un Federal Meclis Maliye Komisyonunda yaptığı açıklamalarda da Warburg Bankası ortaklarından Christian Olearius ile yaptığı görüşmelere ilişkin çelişkili ifadeler kullandığı ortaya çıkmıştı.

"Almanya tarihinin en büyük vergi sahtekarlığı skandalı" olarak bilinen "Cum-Ex" soruşturmasında ülkede başta bankacılar olmak üzere varlıklı yatırımcılar ve avukatların sistematik olarak devletten, hiç ödemedikleri vergilerin geri ödemesi için karmaşık hisse senedi anlaşmalarına imza attıkları ortaya çıkarılmıştı.

Alman basınındaki haberlerde, Scholz'un, Warburg Bankası ortaklarından Christian Olearis ile birçok kez görüştüğü ve tavsiyelerde bulunduğu aktarılıyor.

Haberlerde, Scholz'un Olearius ile yaptığı görüşmeden sonra Hamburg maliyesinin Warburg Bankasının 47 milyon avroluk vergi iadesini ödemesini geciktirerek zaman aşımına uğramasına izin verdiği belirtiliyor. Ancak Warburg Bankasının bir yıl sonra Federal Maliye Bakanlığının baskısı üzerine 43 milyon avroyu ödediği ifade ediliyor.

Alman vergi uzmanlarının hesaplamalarına göre, "Cum-Ex" ile devlet hazinesi, 2005-2011 döneminde milyarlarca avro zarara uğratıldı.

St. Pauli Augsburg’u Devirdi: Tarihî Başlangıç! 2-1

T.C. Mainz Başkonsolosu Mehmet Akif İnam: “Türkiye, 2024’te 62 milyon turistle rekor kırdı”

Verfassungsschutz’un 75. Yılı: Sol Parti’den Sert Eleştiri

50 Yaş Üstü Erkekler İçin Büyük Tehdit: Prostat Kanseri

Almanya'da iç istihbaratın başına bir Türk atandı

A Milli Basketbol Takımı, Avrupa ikincisi oldu

Berlin'de "Gazze'de soykırımı durdurun" çağrısıyla barış gösterisi yapıldı

Bayern Münih sahasında Hamburg'a karşı rahat kazandı

Meta’ya Almanya’da Toplu Dava: Kullanıcı Verileri Tehlikede mi?

Almanya'da Dış İstihbarat Teşkilatı Başkanlığına atanan Jaeger göreve başladı

Almanya’da AfD’li milletvekili Maximilian Krah'ın dokunulmazlığı kaldırıldı

Bremen’de 49. Görsel Sanatlar Teşvik Ödülü İçin Başvurular Başladı

Cumhurbaşkanı Steinmeier’den Menekşe Korosuna Ziyaret

Almanya’da Öldürülen Gülay U.’nun Baş Şüphelisi Gökan Eryener Her Yerde Aranıyor

Steilshoop’ta Sağlık Hizmetleri Çöküşün Eşiğinde: Sol Parti’den MVZ Talebi

Kasayı Çalamadılar, 35 Bin Euro’luk Hasar Bıraktılar

Ulrike Kloiber Yeniden Senato Koordinatörü Seçildi

Eşit Haklar, Eşit Fırsatlar: Hamburg’da Yatay Antidiskriminasyon Bürosu Açıldı

Hamburg Parlamentosu 10. Kez Toplanıyor

Hamburg’da Tekstilde Döngüsel Ekonomi İçin Yeni Adım: “A-Gain Guide” Başladı

11 Eylül’de Ulusal Uyarı Günü: Hamburg’da Sirenler Çalacak

Okullar Açılıyor: Polis Velileri ve Sürücüleri Uyardı

“Bir Asırlık Eğitim Yolculuğu: Hamburg’da Öğretmen Yetiştirmenin 100 Yılı”

Tartışmalı Başkonsolos Nihayet Gitti

Almanya'da bir grup anne, hükümete İsrail'e karşı harekete geçme çağrısı yaptı

Anket: Almanya'nın Saksonya-Anhalt eyaletinde aşırı sağcı AfD Partisi açık ara önde

Hamburg’da 12 Ekim’de Çifte Referandum: Bildirimler Postayla Gönderiliyor

Hamburg’da Anlamlı Sergi: Anayasayı Korumada 75 Yıl

Münih’li Hekim Dr. Elif Duygu Cındık-Herbrüggen, 2025 Yılı Hekim Ödülüne Aday

Schutzbrief24 Sigorta Taleplerini Ödemiyor

Yükleniyor

St. Pauli Augsburg’u Devirdi: Tarihî Başlangıç! 2-1

T.C. Mainz Başkonsolosu Mehmet Akif İnam: “Türkiye, 2024’te 62 milyon turistle rekor kırdı”

Verfassungsschutz’un 75. Yılı: Sol Parti’den Sert Eleştiri

50 Yaş Üstü Erkekler İçin Büyük Tehdit: Prostat Kanseri

Almanya'da iç istihbaratın başına bir Türk atandı

A Milli Basketbol Takımı, Avrupa ikincisi oldu

  • Pazartesi 34.1 ° / 22.6 ° Güneşli
  • Salı 32.7 ° / 21.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 34.2 ° / 22.4 ° Güneşli