Savaş Partileri AB Seçimlerini Kazandı

9 Haziran’da gerçekleşen Avrupa Parlamentosu seçimleri, özellikle sağcı partilerin oylarını büyük ölçüde artırmasıyla sonuçlandı. Seçim sonuçlarını değerlendiren Hamburg Bağımsız Eyalet Milletvekili Mehmet Yıldız, önemli tespitler

Hamburg 16.06.2024 12:36:00 0
Savaş Partileri AB Seçimlerini Kazandı

 

9 Haziran’da gerçekleşen Avrupa Parlamentosu seçimleri, özellikle sağcı partilerin oylarını büyük ölçüde artırmasıyla sonuçlandı. Seçim sonuçlarını değerlendiren Hamburg Bağımsız Eyalet Milletvekili Mehmet Yıldız, önemli tespitlerde bulundu.
 

Emisyon Konusunda Uyarı

Yıldız, sürecin Batılı ülkelerdeki kapitalizm kriziyle birlikte başladığını belirtti ve şunları söyledi: “3. Dünya savaşı tehlikesi hala geçmiş değil. Neoliberal partiler, hedeflerine her ne pahasına olursa olsun ulaşabilmek için insanların korkularından besleniyorlar. Corona krizi ve Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana medyada ve burjuva partiler tarafından Rusya ve Çin düşmanlığı propaganda yapılıyor. AB’nin saldırgan dış politikasını ve savaşı desteklemesi için halka baskı uygulanıyor. Bunun yanında sığınmacılara karşı tutumla ırkçılık körükleniyor. AB seçimleri, ne yazık ki bu koşullarda bu sonuçları verdi.”

SPD-Yeşiller-FDP Hükümetine Tokat

Almanya’da SPD-Yeşiller ve FDP’den oluşan hükümetin AB Parlamentosunda 23 sandalye kaybettiğini aktaran Yıldız, “Yoksul halkın ve küçük ile orta ölçekli işletmelerin aleyhine yapılan sosyal politikalar, artan enflasyon, toplumsal belirsizlik ve dünya çapındaki savaşlar nedeniyle hükümetteki partiler halktan büyük bir tokat yedi. Vatandaşlar, bu partilerin yalanlarına inanmadı ama muhafazakar ve aşırı sağcıların etkisi altında kaldılar. Alman halkının %30'u, insanların korkularını körükleyen, şiddeti, savaşı ve sosyal bölünmeyi savunan CDU'yu seçti. Friedrich Merz gibi eski bir Blackrock Menejeri bu partinin başında yer alıyor. Sermaye çıkarlarını acımasızca savunan CDU, mevcut hükümetin başarısızlığının meyvelerini topladı. Muhafazakar partiler, Avrupa genelinde seçim kampanyasında birlik içinde hareket ederek 10 sandalye kazandı. Ancak programları, AB ülkelerindeki çoğunluğun çıkarına olmayan uygulamaları içeriyor. Ursula von der Leyen'in Komisyon Başkanı olarak bir dönem daha görevde kalması, daha büyük bir felakete doğru gidişi ifade ediyor. Transatlantik sermayeye hizmet eden, sosyal olmayan ve antidemokratik savaş politikalarının Avrupa genelinde bir karşı reaksiyon yaratmaması, mevcut toplumsal çaresizliği ortaya koyuyor” dedi.

 Aşırı Sağcı/Faşist Partilerin Güçlenmesi

On yıllardır artan zenginliğe rağmen Avrupa’da giderek daha fazla insan yoksulluk içinde yaşıyor. Almanya’da son verilere göre, çocukların yüzde 20'si ve toplamda 14,2 milyon insan yoksulluktan etkileniyor. Dünya çapındaki savaşlar, iklim krizi ve çevre tahribatı nedeniyle giderek daha fazla insan ülkelerini terk etmek zorunda kalıyor. 2023 yılında Birleşmiş Milletler’in verilerine göre, 115 milyondan fazla insan yerinden edildi ve çoğunluğu komşu ülkelere kaçtı.

Avrupa'daki artan yoksulluğun ve artan sığınmacı sayısının aşırı sağcılar ve muhafazakarlar tarafından kullanılmasını eleştiren Yıldız, “Aşırı sağ partilerin kazanımı çok endişe verici ama tesadüf değil. Bu durum, kapitalist krizin derinleşmesi ve dünyada devam eden savaşların sonucudur. Geleneksel olarak sermaye, kendi çıkarlarına hizmet ettiği için sağcı partileri destekler. Aşırı sağcıların ırkçı ve insanlık dışı çözümlerine giderek daha fazla insanın kapılması, hümanist değerlerin zayıfladığının göstergesidir. Macron'un parlamentoyu feshetmesi ve AB seçimlerinde sağ popülistlerin güçlenmesine yanıt olarak yeni seçimler ilan etmesi, neoliberal güçlerin bir yenilgisi anlamına geliyor. Bu yaklaşım, aşırı sağın daha da güçlenmesine yol açabilir” diye konuştu.

 Sahra Wagenknecht İttifakı'nın (BSW) Seçim Başarısı

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin olumlu yanının BSW'nin aldığı sonuçlar olduğunu dile getiren Yıldız, “Parti örgütü olmadan, ittifak barış ve sosyal adalet ana temalarıyla yeni kurulduktan sonra %0'dan %6,2 oy oranına ve Doğu Almanya'da iki haneli bir sonuca ulaştı. Bu, insanların, yukarıdan gelen tüm savaş kışkırtmalarına ve sosyal bölünmeye rağmen, hala barış ve diplomasiyi, gerilim ve savaş yerine sosyal adaleti, büyük şirketlere ve zaten zengin olanlara servet transferi yerine doğru bulduklarını gösteriyor” dedi.

 Sol’a Birleşme Çağrısı

Sol, sosyalist ve komünist partiler bu sonuçlardan ders çıkarmalı, bu durumu iyi analiz etmelidir ve hep birlikte mücadele etme çağrısında bulunan Yıldız, “Die Linke gibi partiler, son Avrupa seçimlerinde büyük oy kaybettiler. Burjuva parlamentarizmine uyum sağlamak, parti içi rekabet, kariyer odaklı siyasetçiler, barıştan yana tutuma mesafeli olmaları ve sömürüye karşı duyarsız tutumları için öz eleştiri yapmaları gerekiyor. Artık Sol’un tüm birleşenleri bir araya gelerek birleştirici bir perspektif ile toplumsal ve politik stratejiler geliştirmenin zamanı gelmiştir” diye ifade etti.

 

www.gazetehamburg.com

Hamburg’da Verfassungsschutz’un Sol Parti Milletvekiline Müdahalesi: “Baskılara Boyun Eğmeyeceğiz”

Hamburg’da Yeni Gece Otobüs Ağı: Metrobus Hatları 24 Saat Hizmet Verecek

Almanya’da PKK’nın Hamburg Sorumlusuna Operasyon: 54 Yaşındaki Türk Vatandaşı Yakalandı

Köln’de film gibi kovalamaca: Polis, silahlı uyuşturucu zanlısını yakaladı

Hannover’da Yeni Podcast Bölümü: “Barınma Hakkı Bir İnsan Hakkıdır”

Hamburg’da İş Güvenliği Krizi: Bir Denetim İçin 44 Yıl Beklemek Gerekiyor

Hamburg SPD, Helmut Schmidt’in 10. Ölüm Yıl Dönümünde Anma Hazırlığında

Almanya, ‘Muslim Interaktiv’ Derneğini Yasakladı

Hamburg’da Evsizlerin Sağlık Durumu Kötüleşiyor: Şehir Yeni Önlemler Alıyor

Bremen’den Geri Dönüştürülmüş Kağıt Başarısı: Almanya’nın En Çevreci Şehirlerinden Biri Seçildi

Nöbette rahat etmek için 10 hastayı öldüren hemşireye verilen ceza belli oldu

Hamburg’un Vergi Gelirleri Artıyor, Ancak Harcamalar Hızla Yükseliyor

Hamburg Sternbrücke Yeniden Yapımına Mahkeme Onayı

Lübeck’te Kasım Ayı Boyunca Yaşlılar İçin Ek Danışma Günleri

Bahattin Gemici’den Göçün 65. Yılına Anlamlı Bir Kitap: “Evinde ama Yabancı”

Miray Akovalıgil, Almanya’yı Kahkahaya Boğmaya Geliyor!

Hamburg’da Basın Özgürlüğü Onurlandırıldı: Free Media Awards 2025 Sahiplerini Buldu

Hamburg’da “Gönüllülük Evi” Yeni Yeriyle Daha Görünür Olacak

Hamburg’da “WeDo” Buluşması: Göçmen Dernekleri Bir Araya Geliyor

BTT’nin 8. Liyakat Madalyası Töreni

Hamburg’da Kulüp Çıkışı Saldırı: 33 Yaşındaki Adam Ölümden Döndü

Bremenli Gençler Artık Daha Az Madde Kullanıyor Ama Ekran Başında Daha Fazla Zaman Geçiriyor

GazeteHamburg Ekibi Geleneksel Kahvaltıda Buluştu

Hamburg’da Kuş Gribi Alarmı: Tüm Şehirde Kümes Zorunluluğu Başladı

Hamburg’da Soğuk Gece: St. Pauli, Mönchengladbach’a Farklı Yenildi

St. Pauli’nin Rakibi Belli Oldu: DFB Kupası’nda Mönchengladbach Deplasmanı

Hamburg Sürücü Adayları İçin Umut Veriyor: Ehliyet Artık Daha Ucuz Olacak

Hannover’de Katılım Toplantısı: Onay, Bothfeld-Vahrenheide Halkıyla Buluşuyor

Hannover’de Kuş Gribi Alarmı

Dortmund Polisi Uyardı: “Cadılar Bayramı Aptallığın Kılıfı Değil”

Yükleniyor

Hamburg’da Verfassungsschutz’un Sol Parti Milletvekiline Müdahalesi: “Baskılara Boyun Eğmeyeceğiz”

Hamburg’da Yeni Gece Otobüs Ağı: Metrobus Hatları 24 Saat Hizmet Verecek

Almanya’da PKK’nın Hamburg Sorumlusuna Operasyon: 54 Yaşındaki Türk Vatandaşı Yakalandı

Köln’de film gibi kovalamaca: Polis, silahlı uyuşturucu zanlısını yakaladı

Hannover’da Yeni Podcast Bölümü: “Barınma Hakkı Bir İnsan Hakkıdır”

Hamburg’da İş Güvenliği Krizi: Bir Denetim İçin 44 Yıl Beklemek Gerekiyor

  • Cuma 24.9 ° / 15.8 ° false
  • Cumartesi 25.2 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Pazar 24.7 ° / 15.1 ° Güneşli