Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ndeki başpehlivan mücadelelerinde uygulanan puanlamanın gelecek yıldan itibaren kalkacağını söyledi. Gürkan, "Yıllardır seyircinin de uzmanların da en büyük tepkilerinden, sıkıntılarından birisi bu. Ama önümüzdeki yıldan itibaren başpehlivanlıkta puanlama kalkıyor. Kıran kırana güreş izleyeceğiz" dedi.
Recep Gürkan, bugün belediyedeki makamında basın toplantısı düzenledi. 662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni değerlendiren Gürkan, bu yıl Kırkpınar organizasyondan kâr sağladıklarını açıkladı. Gelecek yıl Kırkpınar’da format değişikliğine de gidileceğini duyuran Gürkan, şunları söyledi:
"İLK DEFA ARTIŞLA BİTİRDİK"
"Bu yılki Kırkpınar harcamalarımız, fiyatların bu kadar artmasına rağmen 15 milyon 2 bin 592 lira. Benim bildiğim, 10. Kırkpınar’ımı yaptım, ilk defa zarar etmedik, ağalık bedeli yüzünden. Bilet satışlarımız da iyiydi. Ağalık bedeli 22 milyon 222 bin TL’ye gitti. Geçen hafta da zaten Kırkpınar Ağamız Seyfettin Selim, ücretin tamamını yatırdı, şartname gereği. Biletlerden de 2 milyon 950 bin lira gelirimiz oldu. Toplamda 25 milyon. Baktığımızda, 15 milyon giderimiz var. 10 milyon, tahmin ediyorum ilk defa artışla bitirdik.
"UMUTLUYUZ BU SİSTEMDEN"
Önümüzdeki yıl 663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde 864 pehlivan, 14 boyda dualı çayıra çıkıp güreşecek. Buradaki asıl amaç, Kırkpınar’ın gerçekten bir olimpiyat olduğunu hissetmek, hissettirmek. Pehlivanların yıl boyunca, buraya çıkabilmek adına iyi bir performans sergilemelerini sağlamak. En önemlisi de yağlı güreşi geleneksel normlarına, formuna geri döndürmek. Başpehlivanlık ve diğer boylarda puanlama dediğimiz bir sistem var. 40 dakika güreşiyorlar. Yenişemezlerse -ki genelde yenişemiyorlar- akabinde puanlamaya geçiliyor. Bu, güreşin 40 dakikasının biraz durumun idare edilerek geçmesine neden oluyor. Yıllardır seyircinin de uzmanlarında en büyük tepkilerinden, sıkıntılarından birisi bu. Ama önümüzdeki yıldan itibaren başpehlivanlıkta puanlama kalkıyor. Kıran kırana güreş izleyeceğiz. Pehlivanların saatlerce kol bağlamaları, el ense çekmeleri gibi bir durum ortadan kalkacak. Umutluyuz bu sistemden. Eminim ki yağlı güreşin geleceğini de kurtaran bir sistem olacak bu.”
"