Omicron Varyantı Çocuklarda Yaygın Şekilde Görülüyor

Omicron varyantının griple benzer belirtilere sahip olduğunu vurgulayan Özel Gözde Kuşadası Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Jülide Odacı, hastalığın özellikle çocuklar arasında yaygın şekilde görüldüğünü s

SAĞLIK 10.02.2022 22:01:37 0
Omicron Varyantı Çocuklarda Yaygın Şekilde Görülüyor

Omicron varyantının griple benzer belirtilere sahip olduğunu vurgulayan Özel Gözde Kuşadası Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Jülide Odacı, hastalığın özellikle çocuklar arasında yaygın şekilde görüldüğünü söyledi.
Erken teşhis ve tedavinin bu hastalıkta önemli olduğunu dile getiren Dr. Jülide Odacı, Omicron varyantı konusunda ebeveynlerin daha bilinçli hareket etmeleri gerektiğini dile getirdi.

Hastalığın kapalı ortamlarda daha hızlı yayıldığına dikkat çeken Dr. Odacı, “Omicron varyantı çocuklar arasında okulda, kreşte, birbirleriyle yakın temas etmeleri ve aşısız olmaları nedeniyle daha hızlı yayılıyor. Enfeksiyon çoğunlukla hafif geçse de Covid 19'dan sonra görülebilen MIS -C enfeksiyonu çocukları tehdit ediyor. Omicron varyantının yaygın olduğu Avrupa ve Amerikada çocuklarda Covid 19 a bağlı hastaneye yatışlar arttı. Omicron daha önceki varyantlara göre çok daha bulaşıcı ancak daha hafif seyrediyor. Belirtileri gribe (influenza) benziyor. Çocukları önceki varyantlardan daha fazla etkiliyor. Öncelikle boğazda kolonize oluyor. Akciğer tutulu daha az oluşyor. Çoğu çocuk enfeksiyonu hafif yada belirtisiz geçiriyor. Ancak bu durum aileleri yanıltmasın. Erken tanı ve tedavi için ebeveynlerin daha bilinçli davranmaları gerekiyor” dedi.
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Hastalığın erken dönemde tedavi edilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Dr. Jülide Odacı, “Burun akıntısı ve tıkanıklığı, ateş, öksürük, gözlerde çapaklanma, sulanma, karın ağrısı, ishal gibi belirtiler grip ve Covid 19'da da ortak olarak gözleniyor. Çocuklarda tat ve koku bozuklukları ortaya çıkmıyor veya hafif düzeyde görülüyor. Bu yüzden nezle, grip ve Covid 19'un birbirinden klinik olarak ayırt edilmesi de zor oluyor. Alınabilecek en önemli tedbir ateş ve soğuk algınlığı belirtileri olan çocukları okula ve kreşe göndermemektir” diye konuştu.
Hastalığın teşhisinde Covid 19 ve influenza testlerinin birlikte yapılmasının gerektiğini kaydeden Dr. Odacı, sözlerine şöyle devam etti: “Grip aşısı yapılmış çocuklarda belirtiler varsa Covid 19 enfeksiyonu olma olasılığı da yüksektir. Ayırıcı teşhis için hem Covid 19 hem de infulenza testinin yapılması gerekir. Covid 19 sonrası çocukları bekleyen en önemli tehlike MIS- C'dir. Bu hastalık virüsün bağışıklık sistemini etkilemesi sonucu ortaya çıkıyor. Her yaş grubu çocukta görülebiliyor. Covid 19 teşhisinden 2-6 hafta sonrasında ortaya çıkabiliyor. Covid 19'u belirtisiz geçirmiş çocuklarda da görülebiliyor. Çoklu organ sistemini etkiliyor. Düşmeyen, 2 saatten uzun süren 38 üstü yüksek ateş, cilt döküntüsü, gözlerde kanlanma kızarıklık ishal, kusma gibi sindirim sistemi bozuklukları ile koronavirüs hastalıkları taklit edip kalp ve merkezi sinir sistemi tutulumu yapabiliyor. Erken tanı ile tedavi edilirse hiçbir hasar kalmadan düzelebiliyor”

CHP'nin Kurultay davasında erteleme kararı

Freising'de Uluslararası Kültür Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Almanya'da saatlik asgari ücret 2027'ye kadar 14,60 avroya yükselecek

Almanya'da SPD'nin eş genel başkanları Bas ve Klingbeil oldu

Sezen Aksu’nun “Ey Aşk”ı İlk Geceden Gönülleri Fethetti

KL!CK Kindermuseum Geçici Adresinde Kapılarını Açtı

Çağdaş Suseven ve Ayta Sözeri’den Müzik Dolu Unutulmaz Gece!

Almanya’nın Türkiye Büyükelçisi Rize’de Kadın Projelerine Destek Ziyareti Gerçekleştirdi

FC St. Pauli Bundesliga’ya Derbi Rüzgârıyla Başlıyor

FC St. Pauli Orta Sahasını Güçlendirdi: Joel Chima Fujita Kadroya Katıldı

Elias Saad Bundesliga Yolunda: FC St. Pauli’den FC Augsburg’a Transfer Oldu

Hamburg-Harburg’da Bıçaklı Saldırı: Bir Kişi Hayatını Kaybetti, Zanlı Gözaltında

St. Pauli’de Kayıp Alarmı: 65 Yaşındaki Janusz Jan Karpinski Her Yerde Aranıyor

Almanya'da meclis kira freninin 2029 sonuna kadar uzatılmasını onayladı

Almanya'da hastanelerin iflas riski artıyor

Senatodan Onur Gecesi: Yurt Dışı Görevdeki Kahramanlara Teşekkür

Belit Onay’dan MHH’ye Raylı Sistem Çağrısı: “Yüzyıl Projesine Ulaşım Yakışır”

Hannover’de Havuzda Şiddet Olayı: Belediye Başkanı Onay’dan Sert Tepki

Hamburg-Barmbek-Nord’da Yağma Suçuna Karışan İki Şüpheli Aranıyor

Bremerhaven'de Kadın Sığınmaevi Dolu: Şiddet Mağdurları Geri Çevriliyor

Freude über den Abschluss: Internationale Studierende feiern ihren Abschluss in Ankara

Kieler Woche 2025: Güvenli ve Huzurlu Bir Festival Devam Ediyor

Hamburg’da Dijital Günü: Vatandaşlar Dijital Hizmetlere Hazırlanıyor

Hamburg Barmbek-Nord’da Tehdit Olayı: Polis Şüpheliyi Arıyor

Almanya’da geçen yıl mağazalardan 3 milyar avroluk hırsızlık yapıldı

Ahmet Kerim Matur’dan Duygusal Bir Çağrı: “Gel Yarim” Yayında

Hamburg’daki Okul ve Kreşlerde Radon Değeri Güvenli Sınırların Altında

Hamburg’da Kuzey Almanya Konut Zirvesi: Beş Eyaletten Yapı Devrimi Çağrısı

Hamburg’da Aşırılıkçılıkla Mücadelede Odak Noktası: “Tehdit Bütün Cephelerden Geliyor”

Sol Parti: "Demokrasiye En Büyük Tehdit Aşırı Sağdan Geliyor"

Yükleniyor

CHP'nin Kurultay davasında erteleme kararı

Freising'de Uluslararası Kültür Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Almanya'da saatlik asgari ücret 2027'ye kadar 14,60 avroya yükselecek

Almanya'da SPD'nin eş genel başkanları Bas ve Klingbeil oldu

Sezen Aksu’nun “Ey Aşk”ı İlk Geceden Gönülleri Fethetti

KL!CK Kindermuseum Geçici Adresinde Kapılarını Açtı

  • Salı 34.5 ° / 17.6 ° Güneşli
  • Salı 34.5 ° / 17.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 34.9 ° / 21.7 ° Güneşli