Tarih: 20.05.2015 22:41

OHAK-DER 'den KAN DAVALARI, NEDENLERİ, SONUÇLARI VE ÇÖZÜM ARAYIŞLARI ÇALIŞTAYI

Facebook Twitter Linked-in

Ohak-Der, İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenen, kan davalarının sebep ve sonuçlarına odaklanan proje kapsamında çekilen belgesel filmin gösterimi ve Artuklu, Derik, Nusaybin, Midyat, Yeşilli, Mazıdağı, Ömerli, Savur ve Kızıltepe'de gerçekleştirilen tematik konferansların ardından uluslararası bir çalıştayla sonlandırdı. İran, Irak ve Suriye’den gelen uzmanların katılımıyla 18 Mayıs 2015 Pazartesi tüm gün süren çalıştay, Ohak-Der ile Mardin Artuklu Üniversitesi işbirliğiyle düzenlendi.
 
Kan davası olgusunu, bölge ülkelerinden gelen çok sayıda uzmanın katılımıyla konuyu tarih, dil, töre, kültür, devlet, hukuk, din, coğrafya, şiddet vb. açılardan ele alan çalıştay, bölgenin bu kadim soruna dair çözüm yolları ve bu sorunla mücadele araçlarına odaklandı. 
 
Çalıştay, gün boyu süren tartışmaların ardından Türkçe, Arapça ve Kürtçe dillerinde sonuç bildirgesinin okunması ve basınla paylaşılmasının ardından sona erdi.
 
Çalıştay’da yapılan sunum, değerlendirme, katkı, tartışma ve müzakerelerin sonuçları “nedenler” ve “çözüm önerileri” başlıkları altında toplanmıştır.  
 
A- Nedenler

 
 

 
Sonuç olarak bu sorun, bir sosyal varlık olan biz insanlardan kaynaklı bir sorundur ve çözecek olan da bizleriz. Bu bağlamda işlenen şiddet vb. suçlarda direk veya dolaylı kendimize de pay çıkarmalıyız. Sadece ötekiyi, başkalarını ve işleyenleri suçlayarak kangrenleşen bu kısırdöngüden kurtulamayız.
 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —