Mahkeme, AYM kararına uymadı: Can Atalay tahliye edilmedi, dosya Yargıtay'a gönderildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına uymadı. Mahkeme, Can Atalay hakkında tahliye kararı vermedi.

Türkiye 30.10.2023 22:35:00 0
Mahkeme, AYM kararına uymadı: Can Atalay tahliye edilmedi, dosya Yargıtay

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı davasından tutuklu olan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkıda tahliye kararı vermedi. Mahkeme dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi.

Verilen mahkeme kararında şunlar kaydedildi:

“Başvurucu Şerafettin Can Atalay’ın 20/07/2023 tarihinde yapmış olduğu 2023/53898 numaralı bireysel başvuru üzerine Anayasa Mahkemesince 25/10/2023 tarihinde verilen karar, Anayasa Mahkemesi Genel Sekreterliğinin 25/10/2023 tarihli ve 2023/53898 sayılı yazısı ekinde Mahkememize gönderilmiştir. Söz konusu karar, 27/10/2023 tarihli ve 32352 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Mahkememizin 25/04/2022 tarihli ve 2021/178 E., 2022/178 K. sayılı kararıyla başvurucu hakkında Türk Ceza Kanununun 312. ve 39 maddesi kapsamında sonuç olarak verilen 18 yıl hapis cezasına karşı istinaf kanun yoluna başvurulması üzerine İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesinin 28/12/2022 tarihli ve 2022/1270 E., ve 2022/1463 K. sayılı kararı ile istinaf başvurusu esastan reddedilmiştir.

Söz konusu karar hakkında temyiz kanun yoluna başvurulması üzerine dosya, Yargıtay 3. Ceza Dairesine gönderilmiştir. Dosyanın temyiz incelemesinde bulunduğu sırada başvurucu 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan milletvekili genel seçimlerinde Hatay milletvekili olarak seçilmiştir. Başvurucu Yargıtay 3. Ceza Dairesinden, milletvekili seçilmesi nedeniyle Anayasanın 83. maddesi gereğince durma kararı verilmesini ve tahliye edilmesini talep etmiştir. Başvurucunun bu talebi, işin esası bilahare incelenmek üzere Dairenin 13/7/2023 tarihli ve 2023/12611 E., 2023/112 D. İş sayılı kararıyla reddedilmiştir. Başvurucu tarafından söz konusu karara karşı yapılan itiraz, Yargıtay 4. Ceza Dairesince 17/7/2023 tarihinde kesin olarak reddedilmiştir. Başvurucu 20/07/2023 tarihinde Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştur. Söz konusu bireysel başvuru inceleme aşamasındayken Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 28/09/2023 tarihli ve 2023/12611 E., 2023/6359 K. sayılı kararıyla başvurucu hakkındaki mahkûmiyet hükmü onanmıştır.

Anayasa Mahkemesi 25/10/2023 tarihli ve 2023/53898 sayılı başvuruda, hak ihlallerinin ortadan kaldırılması için başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, mahkûmiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi şeklindeki işlemlerin yerine getirilmesi için kararın bir örneğinin Mahkememize gönderilmesine karar vermiştir.

30/03/2011 tarihli ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunun 50 maddesinin birinci ve ikinci fıkrasında;

“(1) Esas inceleme sonunda, başvurucunun hakkının ihlal edildiğine ya da edilmediğine karar verilir. İhlal kararı verilmesi hâlinde ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yapılması gerekenlere hükmedilir. Ancak yerindelik denetimi yapılamaz, idari eylem ve işlem niteliğinde karar verilemez.

(2) Tespit edilen ihlal bir mahkeme kararından kaynaklanmışsa, ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldırmak için yeniden yargılama yapmak üzere dosya ilgili mahkemeye gönderilir. Yeniden yargılama yapılmasında hukuki yarar bulunmayan hâllerde başvurucu lehine tazminata hükmedilebilir veya genel mahkemelerde dava açılması yolu gösterilebilir. Yeniden yargılama yapmakla yükümlü mahkeme, Anayasa Mahkemesinin ihlal kararında açıkladığı ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldıracak şekildemümkünse dosya üzerinden karar verir.” hükümleri yer almaktadır.

Söz konusu düzenlemeler dikkate alındığında, Anayasa Mahkemesince verilen bireysel başvuruya konu ihlal kararı Mahkememizin kararına ilişkin olmayıp, Yargıtay ilgili Ceza Dairesince verilen tahliye talebinin reddi kararına ilişkin olduğu, dosyanın ilgili Daire önünde bulunduğu sırada başvurucunun milletvekili seçildiği ve bireysel başvuruya konu ihlalin bu Dairenin kararından kaynaklandığı, ayrıca bireysel başvuru yapıldıktan sonra ilgili Ceza Dairesince dosyanın esastan incelendiği ve karara bağlandığı, bu sebeple oluşan yeni hukuki durum karşısında Yargıtay 3. Ceza Dairesince yeni bir değerlendirme yapılmasının zorunlu olduğu anlaşıldığından dosya Cumhuriyet Başsavcılığınıza gönderilmiştir.”

Avukatlardan alınan bilgiye göre ise kararın Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’ne (UYAP) düşmediğini ve dosya avukatlarına bilgi verilmeden yapıldığını bildirildi. 

Almanya’nın silah ihracatını askıya alması Netanyahu'yu "hayal kırıklığına" uğrattı

Almanya’da AfD’li politikacının Ludwigshafen belediye başkanı adayı olmasına izin verilmedi

Pilot Proje ile Hannover’de Okullarda Sağlık Gelişimi Güçlendirilecek

Burak Alp Yenilmez, “Gramofon” ile festival yolculuğuna çıkıyor

“Görünür Kıl” sergisiyle iş yerinde cinsel tacize dikkat çekiliyor

Hangi burcun kadını nasıl baştan çıkar? Anket sonuçları şaşırtıyor

Hamburg’da çıraklar için 3.000 yeni yurt yolda

Sol Parti: "Hauptbahnhof çevresinde sorunlar bastırılıyor, çözülmüyor"

Hamburg’da 448 yeni öğretmen adayı göreve başladı

Cansu Özdemir: “Hamburg’da 11.500 hane konut giderlerini cebinden ödüyor – Bu kabul edilemez”

Hannover Polisi Teyakkuzda: Cinayet Zanlısı Her Yerde Aranıyor!

Hannover’de Bebeklere Müzik Başlangıcı: “Singen von Anfang an” Projesi Uzatıldı

Yeşiller'den CDU'ya Sert İklim Eleştirisi: “Klimaschutz’tan Anlamıyorlar”

Hamburg’dan Örnek Teşekkür: Tüm Koruyucu Ailelere Hagenbeck Hayvanat Bahçesi Gezisi

Bavyera ve Türkiye Arasında Sağlık ve Ekonomi Temelli İş Birliği Güçleniyor

Hannover’de Hiroşima Günü: Barış İçin Sessiz Çağrı

Lübeck’te 200 Bin Euroluk Mücevher Soygunu: Polis Tanık Arıyor

Kumlaspor, Futboluyla ve Sosyal Sorumluluk Projeleriyle Göz Dolduruyor

Hamburg'da Dijitalleşmeye Destek: KOBİ’lere Faizsiz Kredi ve Hibe Fırsatı

Hamburg’da Daha Fazla İçme Suyu Çeşmesi Geliyor: İnsan ve Hayvanlar İçin Ücretsiz Erişim!

Hamburg’da Kanlı Girişim: Olay Anı Görüntülendi, Tanıklar Nerede?

Lübeck'te Okullarda HPV Aşısı Başarıyla Uygulandı

Hannover’den Gazze’ye Umut Eli: Çocuklar İçin Kapılar Açılıyor

Almanya Yolculuğu Kabusa Döndü: Kamil Koç/Flixbus’a Açılan Dava Sonuçlandı

Hannover Vahrenwald-List Semtinde 2025 Yılı Uyum Ödülü İçin Başvurular Başladı

Parmak İzi Yakalattı: Bremen'de Aranan Hırsız Yakalandı

Bremen Merkez Garı'nda Bıçaklı Tehdit: Güvenlik Görevlilerini Hedef Aldı

Almanya'da helikopterin düşmesi sonucu 2 kişi hayatını kaybetti

Almanya Başbakanı Merz, İsrail'in Gazze'deki insani durumu hızlıca iyileştirmesi gerektiğini söyledi

Hamburg-Osdorf’da 17 yaşındaki Aleksandra kayıp!

Yükleniyor

Almanya’nın silah ihracatını askıya alması Netanyahu'yu "hayal kırıklığına" uğrattı

Almanya’da AfD’li politikacının Ludwigshafen belediye başkanı adayı olmasına izin verilmedi

Pilot Proje ile Hannover’de Okullarda Sağlık Gelişimi Güçlendirilecek

Burak Alp Yenilmez, “Gramofon” ile festival yolculuğuna çıkıyor

“Görünür Kıl” sergisiyle iş yerinde cinsel tacize dikkat çekiliyor

Hangi burcun kadını nasıl baştan çıkar? Anket sonuçları şaşırtıyor

  • Pazartesi 38.9 ° / 25.1 ° Güneşli
  • Salı 38.9 ° / 26 ° Güneşli
  • Çarşamba 38.8 ° / 24.4 ° Güneşli