Kiel Enstitüsü, Almanya için büyüme beklentisini sanayideki zayıflık nedeniyle düşürdü

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Moritz Schularick: - "Alman ekonomisi giderek artan bir şekilde sadece konjonktürel değil, aynı zamanda yapısal bir krizle karşı karşıya bulunuyor"

İş Dünyası/Ekonomi 4.09.2024 13:27:00 0
Kiel Enstitüsü, Almanya için büyüme beklentisini sanayideki zayıflık nedeniyle düşürdü

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW), Alman ekonomisinin 2024 ve 2025'te daha önce tahmin edilenden çok daha kötü bir büyüme göstermesini beklediğini bildirdi.

IfW, Almanya ekonomisine ilişkin haziranda paylaştığı 2024-2025'i kapsayan büyüme tahminlerinde güncelleme yaptı.

IfW'den yapılan açıklamada, Almanya için bu yıla ilişkin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyüme tahmininin daha önce duyurulan yüzde 0,2'den yüzde 0,1'e, 2025 büyüme beklentisinin ise yüzde 1,1'den yüzde 0,5'e indirildiği aktarıldı.

Açıklamada, Alman ekonomisinin iyiye gitmediği ve ekonomideki toparlanma işaretlerinin son aylarda daha sağlam hale gelmediği aktarılarak, bunun nedeni olarak sanayinin durgunluk içinde olması gösterildi.

Buna ek olarak bu yıl için hane halkının artan reel gelirlere rağmen harcamalarını kısması nedeniyle zayıf özel tüketimin ekonomik görünüm üzerinde baskı oluşturduğu belirtilerek, inşaat sektöründe durgunluğun da ekonominin toparlanmasını olumsuz etkilediği aktarıldı.

Açıklamada, "Yatırım harcamaları, belirgin ekonomik politika belirsizliğinden zarar görmekte ve makine ve teçhizattaki sabit sermaye oluşumunun yüzde 7,2 oranında düşmesine neden olmaktadır." ifadeleri yer aldı.

Gelecek iki yılda Alman ekonomisinde toparlanmanın reel gelirdeki artış, yurt dışından gelen yüksek talep ve düşen faiz oranları sayesinde yeniden hız kazanacağına işaret edilerek, Eylül 2025'e kadar ECB'nin politika faiz oranını yüzde 2,25'e düşüreceği tahmin edildi.

Zayıf ekonomi göz önüne alındığında, işsizlik oranının bu yıl yüzde 6 olacağı ve gelecek yıl yüzde 6,1'e yükseleceği öngörüldü.

Enflasyonun düşmeye devam edeceği ve gelecek iki yıl içinde muhtemelen yüzde 2 civarında olacağı tahmin edildi.

- "Ekonomi sadece konjonktürel değil, aynı zamanda yapısal bir krizle karşı karşıya bulunuyor"

IfW Başkanı Prof. Dr. Moritz Schularick, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Alman ekonomisi giderek artan bir şekilde sadece konjonktürel değil, aynı zamanda yapısal bir krizle karşı karşıya bulunuyor." ifadesini kullandı.

Alman koalisyon hükümetinin bütçe kesintilerinin ekonomide ek bir yük oluşturduğunu ve ECB'nin faiz oranlarındaki dönüşünün Almanya için çok geç olduğunu savunan Schularick, "Dahası, eski temel endüstriler değişime çok uzun süredir direnç gösteriyor ve iltica tartışması, yurt dışından kalifiye işçi çekmeye yönelik ekonomik ihtiyaç hakkındaki diyaloğa zarar veriyor. Bu durum devam ettiği sürece büyüme fırsatlarımızın azalmasını izleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

IfW Ekonomik Tahmin Müdürü Stefan Kooths da Alman ekonomisi için öncü göstergelerin daha önce verdiği yukarı yönlü sinyallerin hayal kırıklığına sebep olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Kamu ve yarı kamu hizmetleri artış eğilimi gösterirken, özel sektör faaliyetlerinin çoğu düşük performans gösterdi. Genel olarak ve ileriye dönük olarak bakıldığında, Alman ekonomisi, kısmen ekonomi politikasının güvenilir bir rota belirleyememesi nedeniyle anemik bir toparlanma sürecine giriyor."

- Alman ekonomisi yeniden resesyona girme riskiyle karşı karşıya

Öte yandan, Alman ekonomisi artan faiz oranları ile konjonktürel rüzgarların ve yapısal değişikliklerin ortasında büyümekte zorluk çekiyor.

Ekonomi, yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla azalan yatırımlar nedeniyle yüzde 0,1 küçüldü.

Almanya Merkez Bankası ise üçüncü çeyrekte daha düşük büyüme bekliyor.

Ekonomi Araştırma Enstitüsü ise üçüncü çeyrekte GSYH'de daha fazla düşüşün mümkün olduğunu değerlendiriyor.

Eğer Alman ekonomisi üçüncü çeyrekte küçülürse, teknik resesyona girmiş olacak.

Teknik resesyon, "üst üste iki çeyrek GSYH'de küçülme yaşanması" olarak ifade edilirken, Almanya, 10 yıllık iyi bir ekonomik büyümeden sonra salgının ilk yılı olan 2020'de, 2009'dan beri ilk kez resesyon yaşamıştı.

Alman hükümeti ise ekonomide bu yıl yüzde 0,3'lük büyüme bekliyor.

Hamburg’da Ramazan Avcı Anması: “Irkçılığa Karşı Sessiz Kalmayın”

Hamburg’da Dış Reklamlar Yenileniyor: Daha Yeşil, Daha Sessiz, Daha Kent Dostu Bir Dönem Geliyor

Hamburg Jenfelder Au’da Büyük Final: 44 Şehir Evi Daha Satışa Çıkıyor

Hamburg’da Kanser İlaçları Skandalı: Milyonlarca Euroluk Dolandırıcılık Davası Açılıyor

Hamburg Sokaklarında Acı Tablo: 20’den Fazla Evsiz Hayatını Kaybetti

E-Scooter’lara Sıkı Düzenleme Geliyor: Kurallar Sertleşiyor, Cezalar Artıyor

Bakım Yasası Onaylandı: Klinik Ödemelerinde Uzlaşma Sağlandı

Fenerbahçe Sevdası Hamburg’da Aynı Sofrada

Temel Nal’dan Viktualienmarkt’ta çarpıcı foto-sanat enstalasyonu

Federal Konsey’den Ebeveyn Parası Çağrısı: Elterngeld Artırılsın, Koruyucu Aileler Kapsama Alınsın

Vergi Yasası Tepki Çekti: Federal Hükümet Yükü Yine Eyalet ve Belediyelere Yıktı

Eski Partner Dehşeti: Bıçaklı Saldırıya Uğrayan 40 Yaşındaki Kadın Hayatını Kaybetti

Hamburg’da Emeklilere Ulaşım Tartışması: 49 Euro “Ucuz” Bulunmadı

Hannover’de Güvenli Yılbaşı İçin “Böller Yasağı” Yeniden Uygulanacak

Bremen’de Irkçılığa Karşı Güçlü Mesaj: “Çeşitliliğe Yer Var” Bankları Yerleştirildi

Okullarda Dijitalleşmede Yeni Dönem: Digitalpakt 2.0 İçin Bund ve Eyaletler Uzlaştı

Hamburg’da Irkçı Cinayetin Simgesi Ramazan Avcı, Katledilişinin 40. Yılında Anılıyor

St. Pauli’de Hountondji Müjdesi: Blessin Son Haftaya Tam Kadro Girdi

Berlin, EXPO 2035 İçin Güçlü Sinyal Verdi

Amatör Futbolda Güvenli Maçlar İçin “Doppelpass”

Hamburg’da Kırmızı-Yeşil Koalisyondan Üniversite Girişimleri İçin Standart Sözleşme Hamlesi

Hamburg Rahlstedt Kitaplığı 100 Yaşında: Yenilenen Yüzüyle Yeniden Açıldı

Borç Tuzağına Dikkat: Inkasso Şirketleri Her Şeyi Yapamaz, Ama Yapan Çok

Hamburg’da Bir İlk: Bahrenfeld’de Psikolojik Rahatsızlığı Olan Kadınlar İçin Özel Yaşam Merkezi Açıldı

Hannover’de Yoksulluk Oranı 2024’te Bir Kez Daha Geriledi

Nürnberg Noel Pazarı’nda Güvenlik Üst Seviyede

TÜRFAD Hamburg’da Start Aldı

Millerntor’da Hayat Veren Galibiyet: St. Pauli Heidenheim’ı 2-1’le Geçti

Hamburg’da Şirketlere Yenilik Desteği: “Scaleup Hamburg” 2026’da Başlıyor

Avrupa Bakanları Brüksel’de Buluştu: Bremen’den AB Bütçesi ve Bölgesel Politikaya Güçlü Vurgu

Yükleniyor

Hamburg’da Ramazan Avcı Anması: “Irkçılığa Karşı Sessiz Kalmayın”

Hamburg’da Dış Reklamlar Yenileniyor: Daha Yeşil, Daha Sessiz, Daha Kent Dostu Bir Dönem Geliyor

Hamburg Jenfelder Au’da Büyük Final: 44 Şehir Evi Daha Satışa Çıkıyor

Hamburg’da Kanser İlaçları Skandalı: Milyonlarca Euroluk Dolandırıcılık Davası Açılıyor

Hamburg Sokaklarında Acı Tablo: 20’den Fazla Evsiz Hayatını Kaybetti

E-Scooter’lara Sıkı Düzenleme Geliyor: Kurallar Sertleşiyor, Cezalar Artıyor

  • Salı 10.6 ° / 4.9 ° false
  • Çarşamba 10.8 ° / 4 ° Güneşli
  • Perşembe 10.4 ° / 4.6 ° Güneşli