IŞİD’İN HDP’NİN ADANA VE MERSİN BİNALARINA YÖNELİK SALDIRISINA İLİŞKİN YARGILAMADAKİ GİZLİLİK KARARI 8 YILDIR KALDIRILMADI… AVUKAT BEK: “GİZLİLİK KALDIRILMIŞ OLSAYDI, FAİLLERİN ORTAYA ÇIKMASINI SAĞLAYABİLİRDİK”

IŞİD’in, HDP’nin Adana ve Mersin bürolarına yönelik bombalı saldırısına ilişkin soruşturmada alınan gizlilik kararı, sekiz yıldır kaldırılmadı. Avukat Tugay Bek, “Soruşturma dosyasında gizlilik kararı kaldırılmış olsaydı, biz gerçekte bu olayın arkasında

Medya 1.09.2023 12:05:18 0
IŞİD’İN HDP’NİN ADANA VE MERSİN BİNALARINA YÖNELİK SALDIRISINA İLİŞKİN YARGILAMADAKİ GİZLİLİK KARARI 8 YILDIR KALDIRILMADI… AVUKAT BEK: “GİZLİLİK KALDIRILMIŞ OLSAYDI, FAİLLERİN ORTAYA ÇIKMASINI SAĞLAYABİLİRDİK”

TAMER ARDA ERŞİN

IŞİD’in, HDP’nin Adana ve Mersin bürolarına yönelik bombalı saldırısına ilişkin soruşturmada alınan gizlilik kararı, sekiz yıldır kaldırılmadı. Avukat Tugay Bek, “Soruşturma dosyasında gizlilik kararı kaldırılmış olsaydı, biz gerçekte bu olayın arkasındaki faillerin ortaya çıkmasını sağlayabilirdik. Burada gizlilikle neyin gizlendiği, suçun faillerinin mi korunmak istendiği, yoksa suçun olması gerektiği gibi yakalanabilmesi için mi gizlilik kararı konduğu hususundaki kuşkularımız biraz daha yoğunlaşıyor” dedi.

7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde, 18 Mayıs’ta HDP’nin Adana ve Mersin İl Başkanlığı binalarına yönelik saldırılara ilişkin soruşturmada alınan gizlilik kararı, üzerinden sekiz yıl geçmesine karşın kaldırılmadı. İçişleri Bakanlığı’nın, saldırının faili olduğu ileri sürülen IŞİD’li Savaş Yıldız’ın DHKP-C üyesi olduğu yönündeki açıklaması ve YPG’nin elinde olduğu duyurulan Yıldız’ın, “saldırının talimatını MİT ajanlarından verdiği” yönündeki iddiası, Yıldız’a ilişkin soru işaretlerini artırdı, ancak Yıldız yakalanamadı.

Saldırının mağduru dosya avukatlarından Tugay Bek, 8 yıldır saldırıya ilişkin gizlilik kararının sürdüğünü ve gizlilik kararına ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları hak ihlali başvurusunun da yaklaşık 1 yıldır bekletildiğini anlattı.

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Bek, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na saldırıdan bugüne dosyanın bir örneğinin verilmesi için başvuruda bulunduğunu ancak bir sonuç alamadığını söyledi. Bek, şunları belirtti: 

“Bizim dosyada örnek alma talebimiz reddedildiği için kamuoyu ve basına verilen demeçler dışında özel bir bilgiye sahip değiliz. Böylesi bir bombalı terör saldırısında, şiddet eyleminde, örgütlü bir suçta; faillerin kaçmaması ve ele geçirilmesi, delillerin karartılmaması için soruşturmanın başlangıç aşamasında gizlilik kararı konulmasının hem bir mantığı, hem de bir hukuki gerekçesi mevcut.

Ancak aradan 8 yıl gibi bir zaman geçiyor, bizim ısrarlı başvurularımıza rağmen 8 yıl boyunca gizlilik kararı devam ettiriliyorsa sorgulanması gereken, sorulması gereken soru şudur: Burada olayın failleri, şüphelileri yakalanabilmesi için mi gizlilik kararı var; yoksa olayın mağduru olan, HDP il binasında olan HDP yöneticilerinin ve kamuoyunun bu olayın aslı, nedenleri, delilleri hakkında bilgi sahibi olması mı istenmiyor?

Eğer ikincisi ise burada vahim bir durum var. Cumhuriyet savcılığı mağdurların, kendilerine saldıran kişilerin, kendilerinin canına kastedenlerin kimler olduğunu, bu saldırı kimler tarafından gerçekleştirildiğinin bilinmesi istenmiyor anlamına gelir.”

Bek, dosya hakkında kendilerine bilgi verilmemesinin bir hak ihlali olduğunu ve Anayasa Mahkemesi’nin de bu yönde değerlendirme yapması gerektiğini dile getirerek, “Zaten cumhuriyet savcılığının almış olduğu bu gizlilik kararına 8 yıl boyunca farklı farklı sulh ceza hakimliklerine başvurduk, farklı farklı sulh ceza hakimliklerine düştü. Farklı hakimler bu konuda taktir hakkını kullandı ancak bütün bu hakimler olumsuz karar verdi. Hakimler, mahkemeler değişti ama ısrarlı bir şekilde bu ret kararı devam ediyor. Burada devlet politikası olduğu sonucuna varıyoruz” dedi. 

“ÜLKEMİZ BUNCA ACIYI YAŞAMAZDI”

Bek, “Eğer bu saldırılar için bir başlangıç noktası belirlenecekse, aslında Adana ve Mersin HDP binalarına yapılan bu saldırı, tüm bu saldırıların başlangıcı olarak görülebilir. Adana ve Mersin saldırısı büyük kitle katliamını hedefleyen saldırılardı, ancak büyük bir şans eseri bu bombalı saldırılarda o esnada HDP’de kimsenin olmaması sebebiyle katliama dönüşmedi. Katliamın olmamış olması bu saldırıları hafifsememizi gerektirmez. Hak ettiği değerde mesele ele alınmış olsaydı ve failler yakalanabilmiş olsaydı, peşinden Diyarbakır, Suruç ve 10 Ekim katliamları gerçekleşmezdi. Ülkemiz bunca acıyı yaşamazdı” diye konuştu. 

“GİZLİLİKLE NE GİZLENİYOR?”

Bek, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

“Savaş Yıldız, o tarihte bu saldırıları gerçekleştirirken MİT ile görüştüğünü ve MİT ile irtibatlı olduğu şeklinde demeçler vermişti. Savaş Yıldız bu iddialarda bulunduktan sonra da bildiğim kadarıyla ilgili kurumlar tarafından, bu açıklamaların reddedildiği, tekzip edildiği ve yalanlandığına ilişkin bir habere rastlamadım… Bombalı saldırının faili olarak basına tanıtılan kişi MİT’in talimatı ile bu saldırıyı gerçekleştirdiğini söylüyor ancak MİT tarafından veya iktidar, ilgili organlar tarafından konu yalanlanmıyor. Yalanlanmadığı için de bu şüphe kamuoyu tarafından giderilmiş değil. Soruşturma dosyasında gizlilik kararı kaldırılmış olsaydı, biz gerçekte bu olayın arkasındaki faillerin ortaya çıkmasını sağlayabilirdik. Burada gizlilikle neyin gizlendiği, suçun faillerinin mi korunmak istendiği, yoksa suçun olması gerektiği gibi yakalanabilmesi için mi gizlilik kararı konduğu hususundaki konularımız biraz daha yoğunlaşıyor.” 

HDP’ye yönelik bu saldırının ardından İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Yıldız’ın DHKP-C’den açılmış bir dosyasının bulunduğu duyuruldu. Açıklamada, “Eylemi gerçekleştiren şahsın daha önce 2007 yılında Ankara İlinde yasadışı sol bir örgütün faaliyetlerine katılarak 2911 sayılı Kanuna muhalefet ve kamu malına zarar vermek suçlarından tutuklandığı, yine aynı yılda İstanbul ilinde yasadışı sol bir örgüt faaliyetleri ile irtibatlı olmaktan gözaltına alındığı anlaşılmıştır” denildi.

Yıldız’ın saldırının ardından IŞİD için savaşmak için gittiği Suriye’de YPG tarafından yakalanmıştı. Yıldız’ın YPG’ye ait olduğu açıklanan cezaevinde, YPG’nin medya organına yaptığı açıklamada, şunları iddia etmişti:

“HDP’ye yönelik saldırı yapılacağı kararlaştırılınca, Ebu Musab ve Ebu Bekir adlı MİT ajanları ve DAIŞ üyelerinin karşılıklı konuşmaları ardından ben sınırdan çok rahat bir şekilde geçerek Türkiye’ye giriş yaptım. Türkiye’ye geçtikten sonra Efe ile birlikte bir eve geçtik. 1-2 gün sonra Efe, yanında HDP binalarına ait krokilerle geldi. Krokiler üzerinde çalıştıktan sonra da 2-2,5 kg kadar TNT getirdi. TNT’yi Antep’te aldıktan sonra Otogar’dan Adana otobüsüne bindik. Patlayıcı ile yakalanmamak için içinde patlayıcı olan poşeti otobüste oturduğum yerin 4-5 koltuk gerisine koydum. Adana’ya varınca saldırı hazırlığı yapabilecek bir ev kiraladım. Saldırıda kullanacağım patlayıcıları hazır hale getirdikten sonra Mersin’e geçtim.”

Yıldız’ın kod isimlerini verdiği isimler ise 10 Ekim katliamını organize eden isimlerin kullandığı kod adlarıydı. 10 Ekim katliamını organize eden IŞİD’in Gaziantep emiri Yunus Durmaz’ın kod ismi “Abdullatif Efe”ydi ve Durmaz polis operasyonu ile öldürülmüştü. 10 Ekim davası avukatları Durmaz’ın kasıtlı olarak mı öldürüldüğü sorusuna Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren yargılama süreci boyunca yanıt alamadı ve sorunun halen yanıtı aydınlatılmış değil. Yıldız’ın kod ismini verdiği “Ebu Mushap Turki” ise IŞİD’li Edremit Türe’nin kod adı ve Türe halen yakalanamadı. Türe, yargılama dosyalarına giren bilgilerden Durmaz’ın yardımcısı konumundaydı. Yıldız’ın açıkladığı “Ebu Bekir” ismi ise IŞİD’in sınır emiri İlhami Balı tarafından kullanılıyordu. Balı da halen yakalanamadı ve IŞİD’in Türkiye’deki saldırılarını organize etmenin yanı sıra o dönem Türkiye’den Suriye’ye geçişleri organize ediyordu. Balı’nın sınırda Türk askerleri ile olan esir pazarlığı da emniyetin tapelerine yakalanmış ve 10 Ekim dava dosyasına girmişti. 

YILDIZ, 10 EKİM BOMBACILARINI EĞİTMİŞTİ

10 Ekim katliamı iddianamesine göre ise 103 insanın yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olayın failleri arasında Savaş Yıldız da var. IŞİD’in Antep emiri Durmaz’dan öldürüldükten sonra ele geçirilen belgelerde, 10 Ekim bombacılarından Yunus Emre Alagöz ve kimliği halen belirlenemeyen eğittiği yer alıyor. İddianamede bu olay “Şüpheli Savaş Yıldız'ın ‘esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve ber....’ isimli dijital belgeden de anlaşılacağı gibi eylem için görevlendirilen Yunus Emre Alagöz ve açık kimliği tespit edilemeyen Suriye uyruklu eylemcinin eğitimini, moral ve motivasyonunu sağladığı…” diye açıklanmıştı.

66 Karar: İçişleri Bakanları Konferansı Bremen’de Önemli Adımlar Attı

A2’de Dönersipişi Kontrolü: Braunschweig Gümrüğü Soğuk Zincir İhlalini Ortaya Çıkardı

Hamburg’un Girişimi Sonuç Verdi: Kadınlara Yönelik Cinsel Şiddetle Mücadelede Yeni Dönem

AVRUPA’DAN GÜÇLÜ ÇAĞRI: “TÜRKİYE UÇUŞLARI MAKUL FİYATA İNSİN!”

TÜMKİAD'A OXFORD'DAN PRESTİJLİ ÖDÜL

Hamburg’da Örnek Dayanışma: Demokrat Çorumlular’dan Engelsiz Yarınlar İçin Buluşma

TGD 30. Yılını Kutladı

Hamburg’da Büyük Şok: HSV, DFB-Pokal’da Holstein Kiel’e Penaltılarla Veda Etti

El Ele Alman–Türk Engellilere Yardım Federasyonu’ndan Anlamlı Dayanışma Gecesi

Hamburg’da Öğrenci Konut Hamlesi: Rot-Grün 3.000 Yeni Yurt Odası Planlıyor

Hamburg’da Yılbaşı Sofraları İçin Uyarı: “Guter Fisch” Listesi Yenilendi – Sürdürülebilir Balık Bulmak Zorlaşıyor

Hamburg’da Önemli Atama: Kathrin Hiersemenzel Staatsanwaltschaft’ın Yeni Başkanı Oldu

Kaars ve Oppie’den Kritik Goller: St. Pauli Kupada Çeyrek Finale Yükseldi

Bavyera’da Yeni Siyasi Buluşma: LiVi Focus Tour de Bayern Münih’te Başladı

Hamburg’da Milyarlık Cum/Cum Skandalı: 1,1 Milyar Euro Hâlâ İncelemede – Cezalar Yok, Soruşturmalar Köln’de

Hamburg’da Verfassungsschutz Krizi: Uzman, Deniz Celik’in Eleştirisini Bilimsel Olarak Doğruladı

Versuchtes Tötungsdelikt in Postbauer-Heng: Kripo Regensburg sucht Täter – 5.000 Euro Belohnung ausgesetzt

Hamburg’da Tartışma: Saga’nın “Arabasız Kiracı” Şartı Hukuken Mümkün mü?

Düsseldorf: Gemeinsamer Schwerpunkteinsatz von Polizei und Zoll führt zu Festnahme und 13 Strafverfahren

Saadet Partisi Hamburg Yeni Hizmet Binasını Açtı: “Yeni Bir Dünya Mümkün” Buluşmasına Yoğun İlgi

Fw: Türk Boksör Mehmet Avcı, Leo’s Fight Night XVIII’de İlk Kez LionsSportPromotion Adına Çıkıyor

Hamburg’da SunExpress Zirvesi: Anadolu’ya Direkt Uçuşlarda Yeni Dönem Başlıyor

Seevetal’de Kanlı Gece: Hamburglu 31 Yaşındaki Genç Bıçaklanarak Hayatını Kaybetti

Bremen Senatosu Karar Verdi: Stadtmusikantenhaus’un İşletmesi Hamburg’dan Leisureworkgroup’a Emanet

Hamburg’da 2026 Ücret Düzenlemesi: Bazı Belediye Ücretlerine Önemli Artışlar Geliyor

Hamburg’da Yılın Sporcuları İçin Oylama Başladı: Sportgala 2026 Heyecanı

Bremen’de InphA 30 Yaşında: İlacın Güvenliğinde 30 Yıllık Kesintisiz Hizmet

Hamburg’da Türk Medyası Buluşması: “Daha Güçlü Bir Toplum İçin Daha Güçlü Bir Medya” Mesajı

Hamburg’da Yüzme Altyapısına Yeni Adım: Rot-Grün Koalisyonu Kullanıcı Beiratını Gündeme Aldı

Commerzbank’a ‘Negatif Faiz’ Uyarısı: OLG Frankfurt’tan Tüketiciyi Koruyan Kritik Karar

Yükleniyor

66 Karar: İçişleri Bakanları Konferansı Bremen’de Önemli Adımlar Attı

A2’de Dönersipişi Kontrolü: Braunschweig Gümrüğü Soğuk Zincir İhlalini Ortaya Çıkardı

Hamburg’un Girişimi Sonuç Verdi: Kadınlara Yönelik Cinsel Şiddetle Mücadelede Yeni Dönem

AVRUPA’DAN GÜÇLÜ ÇAĞRI: “TÜRKİYE UÇUŞLARI MAKUL FİYATA İNSİN!”

TÜMKİAD'A OXFORD'DAN PRESTİJLİ ÖDÜL

Hamburg’da Örnek Dayanışma: Demokrat Çorumlular’dan Engelsiz Yarınlar İçin Buluşma

  • Pazar 10.5 ° / 7.7 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazartesi 13.7 ° / 8.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 11.9 ° / 9 ° Orta kuvvetli yağmurlu