Tarih: 13.04.2021 00:21

Heinrich Pette ismi değişiyor

Facebook Twitter Linked-in

Hamburg Bilim ve Araştırma Bakanlığı bir açıklama yaparak Hamburg’daki “Heinrich Pette Enstitüsü–Leibniz Deneysel Viroloji Enstitüsünün (HPI)” ismindeki, kurucu Heinrich Pette’nin Nazi geçmişi nedeniyle çıkartılmasına karar verildiğini bildirdi.  
Enstitü tarafından görevlendirilen tarihçilerden oluşan heyetin yaptığı araştırmaya göre Nörolog Prof. Dr. Heinrich Wilhelm Pette, Nazilerle iş birliği yapıyordu. 
Nazilerle ilişkisi
Tıp alanında çalışmalar yapan enstitünün, 1887-1964 arasında yaşayan kurucusu Nörolog Pette, Nasyonal Sosyalizm döneminde, bilirkişi olarak görev üstlendi.
Irkçı nedenlerle zorunlu kısırlaştırma getiren ve Nazilerin, kendi ideolojilerine göre “genetik hasta nesillerin yetişmesinin engellenmesi amacıyla” oluşturulan Genetik Sağlık Uygulaması Yasası’nı destekledi.  
Pette’nin, genetik hastalıkları bulunan ve engelli insanların katledilmesinde doğrudan payı olduğu ispatlanamasa da “ötanazi“ diye adlandırılan Nazilerin cinayet ve katliamlarından haberdardı ve tepki vermedi.
İsmin ikinci bölümü kullanılacak
Bakanlık bu nedenle enstitü adının değiştirilmesine, yeni isim bulunana kadar şimdiki ismin ikinci bölümü olan “Leibniz Deneysel Viroloji Enstitüsü“ adının kullanılacağını açıklandı.
 

 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —