Hamburg İdare Mahkemesi: 2022 Yılı A13 Düzeyindeki Memur Maaşları Anayasaya Uygun

Hamburg İdare Mahkemesi: 2022 Yılı A13 Düzeyindeki Memur Maaşları Anayasaya Uygun

Hamburg’da görev yapan bir öğretmenin açtığı dava reddedildi. Mahkeme, A13 kadrosundaki bazı memurların 2022 yılı maaşlarının anayasaya aykırı derecede düşük olmadığını açıkladı.

Hamburg İdare Mahkemesi, 2022 yılında Hamburg’da A13 maaş grubuna göre ücretlendirilen bazı devlet memurlarının maaşlarının anayasa ihlali oluşturmadığına hükmetti. Mahkeme, bir öğretmenin açtığı ve maaşının yetersiz olduğunu öne sürdüğü davayı reddetti. Karar, 21 B 151/24 numaralı dosya kapsamında kamuoyuna duyuruldu.

Dava sahibi, Hamburg'da görev yapan bir "Studienrat" (lise öğretmeni) olup, 2022 yılında A13 maaş skalasına göre ücretlendirilmişti. Temel maaşına ek olarak eşi ve iki çocuğu için aile yardımı almıştı. Ancak yıl sonunda "göreve uygun maaş" talebiyle Hamburg makamlarına başvurmuş, bu talebine resmi bir yanıt alamamıştı.

Bu süreçte Hamburg Eyalet Parlamentosu, Kasım 2023’te geriye dönük olarak da geçerli olacak yeni bir maaş düzenlemesini içeren **"Maaş Yapısı Yasası"**nı kabul etti. Bu yasa, çocuk yardımlarını 2022 başına kadar geri dönük olarak artırırken, "maaş tamamlama ödeneği"ni de hayata geçirdi. Yeni düzenleme, ailenin toplam gelirini esas alarak, dört kişilik çift gelirli aileyi referans model olarak kabul ediyor.

Mahkeme kararında, A13 düzeyindeki memurların maaşlarının, yapılan yasal düzenlemeler ışığında 2022 yılı için anayasa ile uyumlu olduğu belirtildi. Özellikle dört kişilik çift gelirli aile modelinin, kamu görevlilerine uygun bir yaşam standardı sağlama prensibiyle bağdaşır olduğu ifade edildi.

Mahkeme, bazı göstergelerin 2022 yılında maaşların yetersiz olabileceğini işaret ettiğini kabul etti. Örneğin, memur maaşlarının genel ücret artışlarının gerisinde kaldığı, bazı alt kadrolarda ise asgari geçim düzeyinin altına düşüldüğü ifade edildi. Ancak genel değerlendirmede A13 maaş grubunun "açık şekilde yetersiz" olmadığı sonucuna varıldı.

Ayrıca bu maaş düzeyinin özel sektördeki benzer pozisyonlarla karşılaştırıldığında anayasa ihlali oluşturacak bir fark yaratmadığı da vurgulandı.

Karara itiraz yolu açık bırakıldı. Hamburg İdare Mahkemesi, davanın Hamburg Yüksek İdare Mahkemesi’ne temyiz ve Federal İdare Mahkemesi’ne doğrudan temyiz (Sprungrevision) edilmesine izin verdi.

Hukuki Arka Plan:

Almanya Anayasası'nın (GG) 33. maddesinin 5. fıkrası uyarınca, memurların görevlerine uygun maaş alması, devletin anayasal yükümlülüğüdür. Bu "alimentation" ilkesi, kamu görevlilerine sadakat ve grev yasağı karşılığında ekonomik güvence sağlanmasını öngörür.

www.gazetehamburg.com



CHP'nin Kurultay davasında erteleme kararı

Freising'de Uluslararası Kültür Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Almanya'da saatlik asgari ücret 2027'ye kadar 14,60 avroya yükselecek

Almanya'da SPD'nin eş genel başkanları Bas ve Klingbeil oldu

Sezen Aksu’nun “Ey Aşk”ı İlk Geceden Gönülleri Fethetti

KL!CK Kindermuseum Geçici Adresinde Kapılarını Açtı

Çağdaş Suseven ve Ayta Sözeri’den Müzik Dolu Unutulmaz Gece!

Almanya’nın Türkiye Büyükelçisi Rize’de Kadın Projelerine Destek Ziyareti Gerçekleştirdi

FC St. Pauli Bundesliga’ya Derbi Rüzgârıyla Başlıyor

FC St. Pauli Orta Sahasını Güçlendirdi: Joel Chima Fujita Kadroya Katıldı

Elias Saad Bundesliga Yolunda: FC St. Pauli’den FC Augsburg’a Transfer Oldu

Hamburg-Harburg’da Bıçaklı Saldırı: Bir Kişi Hayatını Kaybetti, Zanlı Gözaltında

St. Pauli’de Kayıp Alarmı: 65 Yaşındaki Janusz Jan Karpinski Her Yerde Aranıyor

Almanya'da meclis kira freninin 2029 sonuna kadar uzatılmasını onayladı

Almanya'da hastanelerin iflas riski artıyor

Senatodan Onur Gecesi: Yurt Dışı Görevdeki Kahramanlara Teşekkür

Belit Onay’dan MHH’ye Raylı Sistem Çağrısı: “Yüzyıl Projesine Ulaşım Yakışır”

Hannover’de Havuzda Şiddet Olayı: Belediye Başkanı Onay’dan Sert Tepki

Hamburg-Barmbek-Nord’da Yağma Suçuna Karışan İki Şüpheli Aranıyor

Bremerhaven'de Kadın Sığınmaevi Dolu: Şiddet Mağdurları Geri Çevriliyor

Freude über den Abschluss: Internationale Studierende feiern ihren Abschluss in Ankara

Kieler Woche 2025: Güvenli ve Huzurlu Bir Festival Devam Ediyor

Hamburg’da Dijital Günü: Vatandaşlar Dijital Hizmetlere Hazırlanıyor

Hamburg Barmbek-Nord’da Tehdit Olayı: Polis Şüpheliyi Arıyor

Almanya’da geçen yıl mağazalardan 3 milyar avroluk hırsızlık yapıldı

Ahmet Kerim Matur’dan Duygusal Bir Çağrı: “Gel Yarim” Yayında

Hamburg’daki Okul ve Kreşlerde Radon Değeri Güvenli Sınırların Altında

Hamburg’da Kuzey Almanya Konut Zirvesi: Beş Eyaletten Yapı Devrimi Çağrısı

Hamburg’da Aşırılıkçılıkla Mücadelede Odak Noktası: “Tehdit Bütün Cephelerden Geliyor”

Sol Parti: "Demokrasiye En Büyük Tehdit Aşırı Sağdan Geliyor"

Yükleniyor