Hamburg’un tarihi, rehber eşliğinde anlatıldı

Milletvekili Güngör Yılmaz tarafından “Alster'den Elbe'ye-Şehrimizi Tanıyalım” başlıklı şehir turunda Rehber Gerd Schmidt-Mildner, katılımcılara Hamburg’un tarihiyle ilgili bilgileri paylaştı.

Hamburg 24.09.2022 20:22:54 0
Hamburg’un tarihi, rehber eşliğinde anlatıldı

Hamburg Eyalet Parlamentosu Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Milletvekili Güngör Yılmaz tarafından “Alster'den Elbe'ye-Şehrimizi Tanıyalım” başlıklı şehir turu düzenlendi.
 
Turda Rehber Gerd Schmidt-Mildner, Fransız İşgali yıllarından Nazi Dönemi’ne uzanan yelpazede, şehir merkezinin tarihçesi hakkında geniş bilgi verdi.
 
Hamburg şehir merkezinde yer alan eyalet parlamentosu binasını da içinde barındıran Hamburg Belediye Sarayı önünde başlayan turda, Schmidt-Mildner, meydanda bulunan şehir maketi önünde şehrin tarihiyle ilgili bilgiler aktardı. Schmidt-Mildner, 1842’de yaşanan büyük yangında şehirdeki binaların üçte birinin kül olduğunu ifade ederek “Söz konusu tarihte şehir nüfusunun neredeyse hepsi merkezde yaşıyordu. Bugün bildiğimiz ilçeler ve semtler nüfusun çok az olduğu kırsal alandı. Yangında o zaman Trostbrücke’de olan belediye sarayı da yandı. Onun yerine bugünkü belediye sarayı Mimar Martin Haller’in tasarımına göre yapıldı.” diye konuştu.  

 
Fransız İşgali Dönemi
 
Grup, 18. yüzyıla kadar kentin surlarının bulunduğu bugün ise lüks alışveriş mekânları bulunan Alter Wall ve Neuer Wall caddeleri üzerinden Stadthausbrücke’ye geçti. Schmidt-Mildner konuşmasını “30 Yıllık Savaş olarak tarihe geçen, 1618-1648 tüm Avrupa’da yaşanan Büyük Din Savaşı’na Hamburg taraf olmadığı için hasar görmedi. Ticaretini de geliştirerek zenginleşti. Şehir, Hamburglular arasında bile günümüzde pek bilinmeyen Fransız İşgali Dönemi yaşadı. Napolyon Dönemi’nde, 1806-1814 yılları arasında Hamburg, Napolyon’un ordularının işgali altındaydı. Fransız asker kışlarının bir bölümü ve komuta merkezi Stadthausbrücke bölgesindeydi.” şeklinde sürdürdü.

 
Gestapo zindanları
 
Alman ve Hamburg tarihinin en karanlık ve kanlı dönemi olan Nazi Dönemi’nde, Stadthausbrücke’deki polis binasının, muhaliflerin korkulu rüyası, Gizli Polis Teşkilatı Gestapo (Geheime Staatspolizei) merkezi olarak kullanıldığını söyleyen Schmidt-Mildner, binanın alt katlarının zindanlarda insanlara akıl almayacak işkenceler yapıldığını kaydetti. Yüzlerce insanın işkenceyle öldürüldüğü söyleyen Schmidt-Mildner, İkinci Dünya Savaş sonrası binanın, 2013’e kadar şehir planlama senatörlüğü olarak kullanıldığını belirtti. Rehber, binanın geçiş holüne kanlı tarih hakkında bilgi veren panolar konulduğunu ve ayrıca dışarıdaki kaldırıma sanatçılar tarafından yapılan ve kan gölünü simgeleyen “Stigma” (Leke) adlı sanat çalışmasının da Nazi kurbanlarının anısını hafızalara çağırdığını sözlerine ekledi.
 
1647-1750 yıllarında yapılan Hamburg’un dünyaca ünlü St. Michaelis Kilise ve Eski Gruner&Jahr Yayınevi binasının önünden geçilmesiyle liman mevkinde son buldu.
 
“Turlarımız katılmak isteyen herkese açıktır”
 
Tur bitiminde Milletvekili Yılmaz ve grup katılımcıları gönüllü Schmidt-Mildner’e teşekkür etti. Milletvekili Yılmaz, ilkini 2017’de düzenlediği rehber eşliğinde ücretsiz şehir turlarına pandemi nedeniyle verilen zorunlu aradan sonra tekrar başlamaktan sevinç duyduğunu kaydederek “Yer yer yoğun yağmur ve nispeten soğuk havaya rağmen, katılımın yoğun olması, insanların yaşadıkları şehri tanıma isteğini ortaya koyuyor. Katılan herkese teşekkür ediyorum. Turlarımız katılmak isteyen herkese açıktır. Bundan sonraki turlarımıza katılmak isteyenler guengoer.yilmaz@hamburg.de e-posta adresime veya da 0177 735 34 83 numaralı telefonuma mesaj yazabilir.” ifadelerini kullandı.
 
 
 

 

Avrupa Limanları Drogenle Mücadelede Güç Birliği Kuruyor

Hamburg’un Yeni Devlet Operası: Kültür ve Mimari Bir Arada

Türkiye Kadın Milli Tenis Takımı Münih’te

Hamburg’da Yılbaşı Tartışması: ZDF Şovuna 400 Bin Euro Kamu Desteği

Bremen’de Rekor Katılım: Gençler MINT Günü’ne Akın Etti

55 Milyon Vatandaşa Dijital Kolaylık: Artık Adres Değişikliği Online Yapılabiliyor

Bremen’de Tarihi Dönüm Noktası: 800 Yıl Önce Kurulan Belediye Meclisi Kutlanıyor

Wilhelmsburg’da Yeni Dönem Başlıyor: Elbinsel’in Kalbinde 1.900 Konutluk Büyük Dönüşüm

Mustafa Akay Avrupa’yı Sallamaya Devam Ediyor

Hamburg’da Cinsel Şiddetle Mücadelede Büyük Açık: Sol Parti’den Sert Eleştiri

Dortmund’da Amatör Maç Sonrası Kavga: Beş Kişi Yaralandı, Bir Kadın Şok Geçirdi

Michael Börgerding’e Bremen’den Anlamlı Veda: Sanat ve Bilim Senato Madalyası Ölümünden Sonra Verildi

Almanya’da Politikacılara Saldırı Çağrısı Yapan Kişi Tutuklandı

Hamburg Limanı’nda Filistin Protestosu: “İsrail’e Silah İhracatını Durdurun!”

Stade ve Jork’ta Trafik Kazaları: Biri Çocuk İki Kişi Yaralandı

Berat Sahnede Işık Saçtı: Hayranlarıyla Unutulmaz Gece!

Hamburg Caddeleri Daha Yeşil Olacak: 3,25 Milyon Euro Ek Kaynakla 900 Yeni Ağaç Dikilecek

Hamburg’un Girişimleriyle Adalet Konferansında Üç Önemli Karar

Hamburg’da Cinayet Şüphesi: Bir Kadın Gözaltına Alındı

Hamburg’da Verfassungsschutz’un Sol Parti Milletvekiline Müdahalesi: “Baskılara Boyun Eğmeyeceğiz”

Hamburg’da Yeni Gece Otobüs Ağı: Metrobus Hatları 24 Saat Hizmet Verecek

Almanya’da PKK’nın Hamburg Sorumlusuna Operasyon: 54 Yaşındaki Türk Vatandaşı Yakalandı

Köln’de film gibi kovalamaca: Polis, silahlı uyuşturucu zanlısını yakaladı

Hannover’da Yeni Podcast Bölümü: “Barınma Hakkı Bir İnsan Hakkıdır”

Hamburg’da İş Güvenliği Krizi: Bir Denetim İçin 44 Yıl Beklemek Gerekiyor

Hamburg SPD, Helmut Schmidt’in 10. Ölüm Yıl Dönümünde Anma Hazırlığında

Almanya, ‘Muslim Interaktiv’ Derneğini Yasakladı

Hamburg’da Evsizlerin Sağlık Durumu Kötüleşiyor: Şehir Yeni Önlemler Alıyor

Bremen’den Geri Dönüştürülmüş Kağıt Başarısı: Almanya’nın En Çevreci Şehirlerinden Biri Seçildi

Nöbette rahat etmek için 10 hastayı öldüren hemşireye verilen ceza belli oldu

Yükleniyor

Avrupa Limanları Drogenle Mücadelede Güç Birliği Kuruyor

Hamburg’un Yeni Devlet Operası: Kültür ve Mimari Bir Arada

Türkiye Kadın Milli Tenis Takımı Münih’te

Hamburg’da Yılbaşı Tartışması: ZDF Şovuna 400 Bin Euro Kamu Desteği

Bremen’de Rekor Katılım: Gençler MINT Günü’ne Akın Etti

55 Milyon Vatandaşa Dijital Kolaylık: Artık Adres Değişikliği Online Yapılabiliyor

  • Cuma 19.5 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17.6 ° / 12.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 11 ° / 5.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu