HAMBURG – Almanya'da Deutsche Umwelthilfe e. V. (DUH), GEOMAR Helmholtz Okyanus Araştırma Merkezi Kiel, Naturschutzbund Deutschland e. V. (NABU), World Wide Fund For Nature (WWF) ve Tüketici Merkezleri, sürdürülebilir balık tüketimini teşvik etmek için oluşturulan “Guter Fisch” listesini güncelledi. Bu yılki liste, sürdürülebilir balık bulmanın giderek zorlaştığını gözler önüne seriyor.
Uzmanlar, aşırı avlanma, yaşam alanlarının tahribi ve yüksek yan av miktarları nedeniyle birçok balık türünün artık tüketim için önerilmediğini vurguladı. Listenin yeni versiyonunda sadece dokuz balık türü tamamen önerilirken, üç tür ise sınırlı tüketim için tavsiye edildi.
Listede öne çıkan türler arasında Baltık Denizi’nden gelen bölgesel dil balıkları (Scholle, Kliesche ve Flunder), belirli ton balığı, kuzey mezgiti, uskumru balığı ve midye türleri yer alıyor. Ayrıca ilk kez kömür balığı (Schellfisch) de listeye eklendi.
Ancak yabani somon ve ringa balığı için durum endişe verici. Alaska’daki somon stokları ciddi tehdit altında; kırmızı somon tamamen listeden çıkarılırken, Keta somonu sınırlı tüketimle öneriliyor. Benzer şekilde, Kuzey Denizi ve İrlanda’nın kuzeyindeki ringa balığı tamamen listeden çıkarıldı.
GEOMAR Helmholtz Okyanus Araştırma Merkezi’nden Dr. Rainer Froese, “Sürdürülebilir balık türlerini bulmak giderek zorlaşıyor. Kuzey Denizi ringa balığı gibi türler, aşırı avlanma yüzünden stok kaybına uğradı. Geçtiğimiz yıl sınırlı tüketim için önerilmişti ancak bu yıl tamamen listeden çıkarıldı” dedi.
DUH’tan Isabel Seeger ise, iklim krizinin ve oksijen eksikliğinin balık stoklarının iyileşmesini engellediğine dikkat çekerek, “Baltık morinası gibi bir zamanların temel balıkları bile artık tükenmiş durumda” açıklamasında bulundu.
NABU Deniz Koruma Başkanı Dr. Kim Detloff, mevcut balıkçılık politikalarının başarısız olduğunu belirterek, “Balıkçılık yönetimi ekosistem temelli bir sürdürülebilirlik anlayışına dayanmalı” dedi.
Balık tüketicileri, marketlerde sürdürülebilir balık ürünlerini tercih ederek çevreye katkı sağlayabiliyor. Yapılan değerlendirmelere göre, Rewe ve Edeka, sürdürülebilir ton balığı konservesi bulundurduklarını açıkladı. Netto, derin dondurulmuş Keta somon ürünlerinde sınırlı önerilere uygun hareket ederken, Frosta bazı Alaska mezgiti ürünlerinin büyük ölçüde kriterlere uyduğunu belirtti.
Hamburg Tüketici Merkezi’nden Armin Valet, “Pek çok insan balık tüketmeyi seviyor ama hangi türlerin tehdit altında olduğunu bilmiyor. ‘Guter Fisch’ listesi sayesinde tüketiciler, bilinçli seçim yaparak doğaya katkıda bulunabilir” dedi.
Tüketiciler, özellikle işlenmemiş ve dondurulmuş ürünlerde yer alan balık türü, avlanma yöntemi ve bölge bilgilerini “Guter Fisch” listesi ile karşılaştırmalı. Ancak yetersiz etiketleme nedeniyle detaylı bilgi sağlanamayan durumlarda, tüketicilere ürün hakkında satıcıdan bilgi talep etmeleri öneriliyor.
Güncel listeye Hamburg Tüketici Merkezi’nin resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz: www.vzhh.de/guter-fisch-liste
Çevreye duyarlı tüketimle “iyi balık” tercih edin, denizlerin geleceğini koruyun.
www.gazetehamburg.com