Fransa'da vatandaşlar erken seçim öncesi aşırı sağa karşı sokağa indi

Fransa erken genel seçime giderken aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin yüksek oy toplamasından endişelenen Fransızlar, sokağa inerek tepki gösterdi.

Avrupa/Dünya 15.06.2024 21:22:00 0
Fransa

 

Fransa erken genel seçime giderken aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin yüksek oy toplamasından endişelenen Fransızlar, sokağa inerek tepki gösterdi.

Ülke genelinde başta Paris, Marsilya, Grenoble olmak üzere 150 kadar noktada aşırı sağa karşı gösteriler düzenledi.

Başkent Paris'te Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen göstericiler Millet Meydanı'na kadar yürüdü.

Gösteriye Meclis feshedilmeden önce milletvekili olarak görev yapan Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisinden Mathilde Panot ve Sosyalist Partisi (PS) lideri Olivier Faure gibi isimler de katıldı.

Göstericiler, Marine Le Pen'in aşırı sağcı RN partisinin, genel seçim kapsamında yüksek oy oranı toplaması ihtimali karşısında duydukları memnuniyetsizliği dile getirdi.

Erken genel seçimde sol ve çevreci partilerin ittifakı olan Halk Cephesi'nin milletvekili adaylarından yana oy kullanma çağrısında bulunan göstericiler, "Faşizm öldürüyor, faşizme karşı mücadele edelim" ve "Fransızlar çok çabuk unutuyorsunuz, aşırı sağ iktidarı aldığında, geri vermez" yazılı dövizler taşıdı.

Ayrıca, kortejin geçtiği sokaklarda duvarlara "RN'ye oy vermeyin" ve "İçinde nefret barındırmayan parti istiyoruz" yazıldı.

Üzerinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un resimlerinin bulunduğu ve "Çalışanlar için bir numaralı halk düşmanı" yazılı afişler de bir binanın cephesine yapıştırıldı.

Bazı iş yerleri, vitrinlerinin gösteride zarar görmemesi için dükkanlarının ön cephesini ahşaplarla kapatarak önlem aldı.

Gösteride reklam panolarının ve otobüs duraklarının camları kırılırken, yol ortasında yere devrilen bazı çöp bidonları da ateşe verildi.

Filistin ve Yeni Kaledonya destekçilerinin de yürüdüğü gösteriye, birçok aile çocuklarıyla katıldı.

Polis, cam şişesi ve farklı cisimleri kendilerine fırlatan göstericilere biber gazıyla müdahale etti.

Genel İş Sendikası (CGT) Genel Sekreteri Sophie Binet, X hesabından yaptığı açıklamada, ülke genelinde aşırı sağa karşı düzenlenen gösterilere 640 bin kişinin katıldığını duyurdu.

Fransız basını, resmi makamların verdiği bilgiye göre, gösterilerde 250 bin kişinin bulunduğunu, 21 bin güvenlik gücünün görevlendirildiğini, 9 kişinin gözaltına alındığını ve 3 polisin yaralandığını aktardı.

Pauline isimli gösterici Paris'teki gösteride AA muhabirine, RN gibi insanları nefrete tahrik eden bir partinin Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde böyle yüksek oy almasının endişe verici olduğunu söyledi.

Fransa'da aşırı sağın ırkçı fikirlerinin "normalleştirildiğini" vurgulayan Pauline, "Irçılık bir görüş değil, bir suçtur." dedi.

Siriane isimli gösterici de ülkede aşırı sağın ırkçı, nefret saçan fikirlerinin yükselmesini protesto etmeye geldiğini kaydetti.

Aşırı sağın iktidar olması durumunda vatandaşların haklarından ötürü endişe duyduğunu dile getiren Siriane, solcu siyasetçilerin hızlı bir şekilde birlik olabildiğini ifade etti.

“Hamburg Matematikte Almanya’nın Zirvesinde”

Lübeck’te Sahte Şehir Logolu Etiketler Ortaya Çıktı

Hamburg’da Yeraltı Tuvalet Projesi İptal Edildi

Hamburg-Nord’da Kültürel Dayanışmaya Darbe: Özel Fon Tehlikede

Kiel’de Yeşiller Adayı Samet Yılmaz Hakkında İddialar: SPD’den Açıklama Talebi

Samet Akdağ “Canımsın” ile Halay Ritmi Getirdi

ENEX 2025 Genel Kurulu Hamburg’da Gerçekleşecek

Hamburg Sosyal Mahkemesi’nin Yeni Başkanı Dr. Barbara Hohnholz Oldu

Hamburg’un “Yeşil Yapılar Ödülü” Sahiplerini Buldu

Toplum İçin Çalışan Gençler Ödüllendirildi

Hamburg’da Taksi Ücretlerinde Yeni Dönem: Esnek Fiyat Denemesi Başlıyor

Hamburg Senatosu Elbtower İçin 595 Milyon Euro Kamu Kaynağı Ayırıyor

Hamburg Eğitim Yatırımlarına Hız Kesmeden Devam Ediyor

Avrupa Hentbol Ligi Finalleri 2026’da Yeniden Hamburg’da

Hamburg'da oynanan 9. Lig maçında Mesopotamien 2, Moorburg'u 66-0 mağlup etti

Türk Kulübünün Boksörleri Romanya’da Zafer Rüzgarı Estirdi

Hamburg Gelecek İçin Karar Verdi: İklim Nötrlüğü Hedefi 2040’a Öne Çekildi

50 Yıllık Mücadele: Avrupa’da Türk Sosyal Demokrasisi Yeniden Sahneye Çıktı

Hamburg Okullarında Antisemitizmle Mücadeleye Yeni Destek

Korkunun Yeni Adı “Kafirun”: Gerçek Bir Hikâyeden Esinlenen Film 17 Ekim’de Vizyona Giriyor

Hamburg Yeşillerinden İklim İçin Güçlü Mesaj: “Şehir Harekete Geçti”

Hamburg SPD: “İklim Koruma Sosyal Adaletle Mümkün Olur”

Türkiye–Fransa İş Gücü Anlaşmasının 60. Yılı Coşkuyla Kutlandı

Rezan Cakici’nin Gizemli Kayboluşu Yeniden Gündemde: Dosya “Aktenzeichen XY”de

BSH Ev Aletleri, Almanya’da 2 fabrikasını kapatarak 1400 kişiyi işten çıkaracak

Hannover’da Yeni Dönem: Belediye, Şehir Merkezi Yönetimi Kurdu

Almanya'da Sol Parti milletvekili Lea Reisner'in, polisin yumruklu saldırısına uğradığı ortaya çıktı

Hamburg’da “Konut Yapım Turbosu”: SPD ve Yeşiller’den Hızlı ve Uygun Fiyatlı Konut İçin Ortak Adım

Hamburg Tüketici Merkezi’nden Uyarı: Öğrenciler Kampüste Finans Tuzaklarına Karşı Dikkatli Olun

Münih’te Arabesk-Fantezi Müziği Rüzgârı Esecek

Yükleniyor

“Hamburg Matematikte Almanya’nın Zirvesinde”

Lübeck’te Sahte Şehir Logolu Etiketler Ortaya Çıktı

Hamburg’da Yeraltı Tuvalet Projesi İptal Edildi

Hamburg-Nord’da Kültürel Dayanışmaya Darbe: Özel Fon Tehlikede

Kiel’de Yeşiller Adayı Samet Yılmaz Hakkında İddialar: SPD’den Açıklama Talebi

Samet Akdağ “Canımsın” ile Halay Ritmi Getirdi

  • Cuma 24.1 ° / 15.9 ° Güneşli
  • Cuma 24.1 ° / 15.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 25.5 ° / 15.8 ° Güneşli