MERSİN (AA) - Eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, "Tarsus'u farklı dinlerin, farklı kültürlerin bir arada yaşayabileceği olumlu bir kent olarak örnek göstereceğim" dedi.
Wulff, Mersin Üniversitesi Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta, Tarsus ilçesinde, Fahri Hemşehrilik Beratı ve şehrin sembolik anahtarını aldığını hatırlatan Wulff, kendisini nezaketle karşılayanlara teşekkür etti.
Wulff, yurt dışı seyahatlerini önemli gördüğünü ifade ederek, "Yurt dışı seyahatlerimde, bir üniversitede genç insanlarla konuşmayı çok önemsiyorum. Çünkü bana göre dinlemek, bilgiyi artırır. Benim için sizin için neyin önemli olduğu önemli" diye konuştu.
Tarsus'un, Aziz Paulus’un doğum yeri olması nedeniyle kendisi açısından önem taşıdığını belirten Wulff, şunları kaydetti:
"Ben herhangi bir dini çok önemsemekten ziyade aslında dünya dinini, din olgusunu önemsemeyi tercih ediyorum çünkü dinler benim için halkları birleştiriyor. Ben dini, bir ayrıştırma unsuru olarak değil, birleştirme unsuru olarak görüyorum ve bu bağlamda da Tarsus'un fahri hemşehrilik unvanını almak benim için gerçekten bir onur kaynağı, bunun için çok mutluyum. Almanya'ya döndükten sonra bunu çevreme yayacağım. Tarsus'u farklı dinlerin, farklı kültürlerin bir arada yaşayabileceği olumlu bir kent olarak örnek göstereceğim." Wulff’a, Tarsus ilçesinde Fahri Hemşehrilik Beratı ve şehrin sembolik anahtarı verildi Eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff’a, Tarsus ilçesinde, Fahri Hemşehrilik Beratı ve şehrin sembolik anahtarı verildi.
Christian Wulff, Tarsus’ta Nusrat mayın gemisinin bulunduğu Çanakkale Parkı’nda düzenlenen 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 99. yıl dönümü törenine katıldı.
Törende öğrencilerle bir süre sohbet eden Wulff, Tarsus Kaymakamı Hasan Göç ve Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile Nusrat mayın gemisinin içini 3 boyutlu gözlükle izledi.
Wulff, Fahri Hemşehrilik Beratı etkinliği için belediyeye giderken, Cleopatra Kapısını, ''Bereket Peygamberi'' olarak bilinen Daniyel Peygamber'in kabrinin bulunduğu Makam-ı Daniyel Camisi'ni gezip, vatandaşlarla sohbet etti, kendisine ikram edilen çayı içip, cezeryeden yedi.
Cumhurbaşkanıyken 2010'un ekiminde Tarsus’a bir günlük ziyarette bulunduğunu anımsatan Wulff, belediye meclis salonundaki Fahri Hemşehrilik Beratı töreninde yaptığı konuşmada, o ziyareti sonrası Tarsus’tan ayrılırken, kentin gizemli dünyasından etkilendiğini belirterek, buraya en kısa zamanda gelip, Tarsuslularla yakın diyalog kuracağını söylediğini ancak Fahri Hemşehrilik unvanının kendisi için sürpriz olduğunu ifade etti.
Aziz Paulus’un doğum yeri olması nedeniyle Tarsus'un, Hristiyan alemi için önem taşıdığını dile getiren Wulff, ''Paulus, sadece ilk kilisenin kurucusu değil, aynı zamanda bu inancın dünyaya yayılmasını sağlayan isimdir. Tarsus, Müslüman alemi için de büyük önem taşır. İlk Müslümanlardan biri sayılan Bilal-i Habeş’in makamı da buradadır. Bunun yanında mezarı Tarsus’ta bulunan Daniyel Peygamber de Musevi dünyası için kutsal bir isimdir. Tarsus, bu bağlamda 3 semavi dinin buluştuğu, yollarının kesiştiği bir noktadır'' dedi.
Dünyanın bugün birçok bölgesinde inancı uğruna yaşamını yitiren insanlar bulunduğunu, Senpol’ün da inancı uğruna yaşamını yitirdiğini, yakın bir tarihte Almanya’da insanların inançları yüzünden kovuşturma ve baskıya maruz kaldığını, vahşice öldürüldüğünü belirten Wulff, inançlarından ötürü hiç kimsenin dışlanmaması gerektiğini, insanlara hoşgörüyle yaklaşmaktan ve onları dışlamamaktan da öte şeyleri arzu ettiğini, sadece kendi ülkesinde değil, tüm dünyada farklı inançların birbirleriyle diyalog kurabilmesini, farklı dinler arasında üretken bir düşünce alışverişi yaşanmasını istediğini söyledi.
Almanya’da Cumhurbaşkanlığı döneminde yaptığı bir konuşmada, İslamiyetin artık Almanya’nın bir parçası olduğunu söylediğini, ardından Ankara’ya geldiğinde ise "Hristiyanlık da Türkiye’ye aittir" ifadesi kullandığını dile getiren Wulff, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''İlk söylediğim söz, Almanya’da Türkler ve Müslümanlar arasında büyük ilgi görmüştü. İkinci cümlem ise bu kez Türkiye’deki Hristiyan camiasını ve Almanları sevindirdi. Böylesi bir yaklaşım ile dinler arasında bir kavga sebebi değil, birbirini tanıma, anlama ve yakınlaşması yönünde iyi bir fırsat olur. Çünkü insanlık onuru, bu yakınlaşmanın odağındadır. Basın ve düşünce özgürlüğü de vazgeçilemeyecek bir koşuldur. Bunun yanı sıra herkesin yaşama hakkına sahip olması kaçınılmazdır. Kuvvetler ayrılığı ve güvenilebilir bir hukuk devleti vazgeçilmezdir. İşte bu temel koşullar varsa, çok yönlü şeffaf bir toplum gerçekleşir. Çünkü bu temel koşullar, barış, huzur ve gelişim fırsatı yönünde en iyi güvenceleri oluşturur."
Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da Wulff’a Fahri Hemşehrilik Beratı, şehrin sembolik anahtarını ve Nusrat mayın gemisi tablosu vererek, ''Bugün Tarsus için özel bir gün. Çünkü Almanya’nın eski Cumhurbaşkanı Wulff, Tarsus’un özel konuğu olmasının yanı sıra, artık Tarsus’un fahri hemşehrisi sayılır” dedi.
Bremen Belediye Başkanı Bovenschulte: "Siber Zorbalık Küçümsenecek Bir Konu Değil"
Hamburg Havalimanı’nda Gece Uçuşlarında Düşüş: Gürültü Rahatsızlığı Azaldı
Karagöz Landshut’ta Çocuklarla Buluşuyor
A23 Otoyolunda Tehlikeli Nötigung: Sahte Mavi Çakarla Sürücüleri Korkuttu
Çocuk Haklarında Öncü Şehir: Hamburg Almanya Genelinde Zirveye Yerleşti
“Boşver be Doktor” Hamburg Sahnesine Geri Dönüyor
Hamburg Billstedt’te U2 Metrosu Raydan Çıktı: 172 Yolcu Tahliye Edildi
53 Yıllık Cinayette Yeni Gelişme: Marion Baier Dosyasında DNA İzi Bulundu
Bremen Tenever’de Yeni Ortaokul Açılıyor: Eğitimde İsviçre Modeli
Harburg’un Kalbi Yeniden Atacak: Lüneburger Straße’nin Gelecek Tasarımı Tanıtıldı
Altona-Altstadt’ta 19 Yıllık Dönüşüm Tamamlandı: RISE Programı Başarıyla Sona Erdi
Timur Acımış “Yalnız Seni Sevdim” ile Yoluna Güçlü Bir Adım Attı
Mirasınızı Güvence Altına Alın: “Handbuch Testament” Yol Gösteriyor
Hamburg Semalarında Ölçüm Uçuşları: Lazer Tarama ve Haritalama Çalışmaları Başladı
Frankfurt’ta 8 Yaşındaki Noah Kayıp: Polis Halktan Yardım İstiyor
Anadolu Açık Öğretim Fakültesi Batı Avrupa Güz Yarıyıl Arasınavları Münih’te Gerçekleştirildi
Almanya’dan Tarihe Saygı: Konrad Adenauer İçin Özel 2 Euroluk Para
Avrupa İçin Fırsat: Alman Halkından Çocukları Koruyacak Güçlü Yasalara Destek
Hamburg’da Bisiklet Devrimi: 2026’ya Kadar Daha Güvenli ve Daha Konforlu Yollar
Hamburg Limanı’nda Otonom Dönem: iPORTUS Projesi Resmen Başladı
ZOLL deckt vier Fälle illegalen Aufenthalts in Südniedersachsen auf
Bovenschulte’den Gençlere Teşekkür: “Siyaseti Gelecek İçin Yapıyorsunuz”
Almanya’da SCHUFA Kararı: Ödenmiş Borç Kayıtları 3 Yıl Daha Saklanabilecek
Wandsbek’te Banka Skandalı: Banka Çalışanları Müşterileri Milyonlarca Euro Dolandırdı
Oldenburg Tren Garı’nda Şiddet: Eski Eşini Darp Eden Adam Hakkında Soruşturma
KRV Seçim Hakkı Girişimi’nden Yetkililere Çağrı: “Avrupa–Türkiye Uçuşları Ucuzlatılsın!”
Bremen Neustadt’ta “Mahallelerde Park” Diyaloğuna Yoğun İlgi
Lübeck’te Tarihi Karstadt Binası Eğitim Merkezi Oluyor
Hamburg-Eppendorf’ta 53 Yaşındaki Kadın Kayıp: Polis Fotoğrafla Arıyor
İhsan Tarakçı’nın Yeni Romanı “Kül” Okurla Buluşmaya Hazırlanıyor