Eczane Yasası Tartışması: Bundesrat’tan Hükûmete Uyarı

Federal Hükûmetin eczane hizmetlerini yeniden düzenlemeye yönelik yasa taslağı, Bundesrat’ta eleştirilere neden oldu. Eyaletler, özellikle küçük ve kırsal bölgelerdeki eczanelerin korunması gerektiğine dikkat çekti.

30.01.2026 17:07:00 0
Eczane Yasası Tartışması: Bundesrat’tan Hükûmete Uyarı

Sabahat ACI

 

Almanya Federal Konseyi (Bundesrat), 30 Ocak 2026 tarihli genel kurul toplantısında Federal Hükûmetin eczane hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik yasa taslağını değerlendirdi. Eyaletler, kapsamlı bir görüş metniyle tasarıya ilişkin eleştirilerini ve değişiklik önerilerini Federal Hükûmete iletti.

Bundesrat, özellikle küçük ve düşük cirolu yerel eczanelerin ekonomik olarak desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda, reçeteli ilaçların ilk 20 bin adetlik satışı için bir temel maliyet katkısı (Grundkostenzuschlag) getirilmesi önerildi. Bu düzenlemenin, özellikle kırsal bölgelerde faaliyet gösteren eczaneler için önemli bir rahatlama sağlayabileceği ifade edildi.

İlaçta internet satışına eleştiri

Eyaletler ayrıca, 2004 yılında kaldırılan ilaçta posta ve internet yoluyla satış yasağının sonuçlarının yeniden değerlendirilmesini istedi. Bundesrat’a göre, ülke genelinde ve yerinde ilaç temini, devletin temel kamusal görevleri arasında yer alıyor. Özellikle sınır ötesi ilaç satışlarının yeterince denetlenemediği, fiyat bağlayıcılığı ve indirim kurallarının uygulanmasında ciddi sorunlar yaşandığı belirtildi.

Bu durumun, internet üzerinden satış yapan firmalar ile fiziki eczaneler arasında eşitsiz rekabet koşulları yarattığına dikkat çekilerek, söz konusu gelişmelerin özellikle kırsal bölgelerdeki eczanelerin ekonomik temelini zayıflattığı vurgulandı.

Zincir ve şube eczanelere mesafeli yaklaşım

Bundesrat, Federal Hükûmetin şube eczane kurulmasını kolaylaştırma planlarını da eleştirdi. Eyaletler, bu düzenlemenin hâlihazırda faaliyet gösteren bağımsız eczaneleri, daha düşük maliyetle kurulabilecek şube eczanelerle rekabete zorlayacağını ve bunun yerel eczaneler açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

PTA’ların eczane yönetimi tartışması

Federal Konsey, kırsal bölgelerde eczane teknikerlerinin (PTA) en fazla 20 gün süreyle eczane sorumluluğunu üstlenebilmesine yönelik planlara da karşı çıktı. PTA eğitimi ile üniversite eğitimi almış eczacıların akademik yeterliliği arasındaki farkın altı çizildi. Bu tür bir uygulamanın, ilaç güvenliği ve danışmanlık kalitesini olumsuz etkileyebileceği ve eczacılık mesleğinin itibarını zayıflatabileceği ifade edildi.

Ayrıca bu düzenlemenin, eyalet yönetimlerine yeni bürokratik yükler getireceği, buna karşın eczane hizmetlerinde somut bir iyileşme sağlamayacağı savunuldu.

Federal Hükûmet neyi amaçlıyor?

Federal Hükûmet ise tasarıyla, sahibi tarafından işletilen eczanelerin ekonomik koşullarını iyileştirmeyi hedefliyor. Özellikle personel sıkıntısı, yapısal değişim ve düşen kârlılık nedeniyle kırsal bölgelerdeki eczanelerin zor durumda olduğuna dikkat çekiliyor. Bu nedenle kırsal eczaneler için kısmi nöbet hizmetleri kapsamında mali destek sağlanması planlanıyor.

Aşılar, testler ve yeni hizmetler

Taslak düzenleme, eczanelerin gelecekte çeşitli aşıları uygulamasını ve belirli hastalıklara yönelik hızlı testler yapabilmesini de öngörüyor. Ayrıca kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi alanlarda önleyici nitelikte yeni eczacılık hizmetleri sunulması planlanıyor. Bu hizmetlerin doktorlar tarafından reçete edilebilmesi ve elektronik hasta dosyasına kaydedilmesi hedefleniyor.

Reçetesiz ilaç istisnası

Bazı istisnai durumlarda, özellikle kronik hastalıklarda tedavinin kesintiye uğramaması için, eczanelerin belirli reçeteli ilaçları doktor reçetesi olmadan verebilmesi öngörülüyor. Ancak kötüye kullanım riski yüksek olan ilaçlar ile sistemik antibiyotikler bu kapsam dışında tutulacak.

Yasama süreci devam ediyor

Bundesrat’ın görüşü Federal Hükûmete iletildi. Hükûmetin değerlendirmesinin ardından yasa taslağı Federal Meclis’in (Bundestag) gündemine gelecek. Mecliste kabul edilmesi hâlinde tasarı, nihai onay için yeniden Bundesrat’ta görüşülecek.

Almanya’da Pilotların Grevi Ulaşımı Kilitledi: 800 Uçuş İptal Edildi

Entegrasyon Kurslarında Kesintiler Endişe Yaratıyor: Toplumsal Birlik ve Nitelikli İşgücü Tehlikede

Münih’te “Otizme Farklı Bakış” Semineri

Hamburg’da Suç Oranları Geriledi: Şiddet Suçlarında da Düşüş

Kriminal İstatistik 2025: Hamburg Güvenli Ama Kadınlar İçin Değil

Tanker Hendeğe Devrildi: L123 Saatlerce Trafiğe Kapatıldı

Berlin’den Entegrasyon Freni: 130 Bin Kişinin Kurs Başvurusu Durduruldu

Hamburg’da Fahiş Kiralara Tepki: “Kâğıt Üzerindeki Önlemler Yetmez, Personel Şart”

Hamburg’da 76. Vatandaşlık Töreni: Belediye Sarayı’nda Yeni Bir Başlangıç

Hamburg Okullarında Öğrenci Sayısı Rekor Kırdı: Ganztag Katılımı Yüzde 91,5’e Ulaştı

Hannover’da Yaşlılar Meclisi Seçiminde Yarıyol: 27 Bin 800 Oy Kullanıldı

St. Pauli, Stuttgart’ı 2-1 Mağlup Etti: Millerntor’da Hayati Zafer

“Fırtınada Gençliğim” Hamburg’da Gala Yapıyor: Bir Göç Hikâyesi Sinema Perdesinde

Yozgat Rüzgârı Hamburg’da Esti: Kültür ve Spor Şöleni Büyük İlgi Gördü

Almanya’da Çifte Vatandaşlık Beklenen İlgiyi Görmedi: 1,3 Milyon Türk’ten Sadece 30 Bini Başvurdu

Hamburg’da “Kırmızı Bölgelerde” Ek Gübreleme Kuralları Mahkeme Kararıyla Askıya Alındı

Bremen’de Eğitim Alarmı: Okullarda Büyük Kalite Hamlesi Başladı

Hamburg’da Meslek Okullarına “Sosyal Medya Laboratuvarı”

Ahlerstedt’te Kavşakta Kaza: İki Kişi Hafif Yaralandı

Bahrenfeld S-Bahnhaltestelle Çevresinde Mobilite Devrimi: Hegarstraße Yenilendi, Friedensallee Çalışmaları Başlıyor

UGC Başkanı Ahmet Öz’den 6 Şubat Mesajı: “Gazetecilerin İsimleri Deprem Kentlerinde Yaşatılmalı”

Hamburg ve Schleswig-Holstein Okul Denetimini Modernize Ediyor: Vakıflar Uzmanlık Katkısı Sunuyor

“Anne, Lütfen Yardım Et!”: Telefon Dolandırıcılarının Korku Üzerinden Kurduğu Tuzak

HafenCity’de Çocuklar ve Kulüpler İçin Yeni Spor Alanı

Bremen’de Dört Okul İklim Nötrlüğü Yolunda: “Gelecek Sınıflarda Başlıyor”

“Trende Feci Saldırı: Serkan C. Görevini Yaparken Can Verdi”

Münih’te “Otizme Farklı Bakış” Semineri 8 Şubat’ta

Thering: „Hamburg braucht Mut zu Olympia – und verlässliche Finanzierung für Hochschulen“

“Kanserle Mücadelede Hamburg Örnek Oluyor: Tarama ve Tedavi Umut Veriyor”

Oslebshausen’de 22 Kaçak Araç Kaldırıldı: Ordnungsamt Harekete Geçti

Yükleniyor

Almanya’da Pilotların Grevi Ulaşımı Kilitledi: 800 Uçuş İptal Edildi

Entegrasyon Kurslarında Kesintiler Endişe Yaratıyor: Toplumsal Birlik ve Nitelikli İşgücü Tehlikede

Münih’te “Otizme Farklı Bakış” Semineri

Hamburg’da Suç Oranları Geriledi: Şiddet Suçlarında da Düşüş

Kriminal İstatistik 2025: Hamburg Güvenli Ama Kadınlar İçin Değil

Tanker Hendeğe Devrildi: L123 Saatlerce Trafiğe Kapatıldı

  • Cumartesi 11 ° / 6.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 13.8 ° / 5.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 14.4 ° / 5.9 ° Güneşli