Devletin zirvesinden 'home office' çağrısı

Devletin zirvesinden

Almanya'da koronavirüs bulaşlarını azaltabilmek için evden çalışmanın zorunlu hale getirilmesi tartışmaları sürerken Cumhurbaşkanı Steinmeier, şirketlere ve çalışanlara 'home office' çağrısı yaptı.

Almanya'da evden çalışma (home office) konusundaki tartışmalara Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de katıldı. Temasın "mümkün olan her alanda" iş hayatında da sınırlandırılması gerektiğini söyleyen Steinmeier, şirketlere ve çalışanlara evden çalışma uygulamasına daha fazla ağırlık verilmesi çağrısı yaptı.

Steinmeier, Alman Sendikalar Birliği Başkanı Reiner Hoffmann ve İşverenler Birliği Başkanı Rainer Dulger ile yaptığı ortak açıklamada, "Şirketlere, personel sorumlularına ve yöneticilere çağrımız şudur: Evden çalışmayı mümkün hale getirin" dedi. Steinmeier bunun her zaman ideal bir seçenek olmadığını ancak virüs bulaşına karşı kesinlikle koruduğunu söyledi. Açıklamada, evden çalışmanın salgının gerektirdiği bir önlem olduğuna vurgu yapıldı.

"Zorunlu olmadıkça büroya gitmeyin"

Çalışanların evden çalışma imkanını kullanmasını isteyen Steinmeier, "zorunlu olmadıkça" büroya gitmekten kaçınılması gerektiğini vurguladı. Yapılmayan her otobüs ya da tramvay yolculuğunun salgının kontrol altına alınmasına katkı sağlayacağına da işaret eden Cumhurbaşkanı, çocuklu aileler için evden çalışmanın ya da çocukların evden eğitimini desteklemenin büyük zorluklar getirdiğinin ve herkesin evden çalışma imkanlarına sahip olmadığının da bilincinde olduklarını kaydetti.

Alman Sendikalar Birliği Başkanı Hoffmann da evden çalışmanın pek çok kişi için zorlukları beraberinde getirdiğini ve her zaman mümkün olmadığını belirterek yine de tüm olanakların kullanılması gerektiğini vurguladı.

İşverenler Birliği Başkanı Dulger de pek çok şirketin çalışanlarına evden çalışma olanağı sunduğunu ama bu konuda daha fazla çaba gösterilebileceğini kaydetti. Dulger, istihdam piyasasında salgının yol açtığı sorunların ortak çaba ve aşılamalar yoluyla çözülebileceğine inandığını da belirtti.

Almanların çoğunluğu zorunlu hale getirilmesini istiyor

Spiegel dergisinin yaptırdığı son ankete göre Almanların çoğunluğu, evden çalışmanın zorunlu hale getirilmesini istiyor. Ankete katılanların yüzde 56'sı, salgın döneminde evden çalışma imkanı bulunması durumunda büroda çalışmanın yasaklanmasından yana görüş bildirdi. Yüzde 32'lik kesim ise karşı görüşte. Genel bir evden çalışma hakkı verilmesini destekleyenlerin oranı ise yüzde 37'de kaldı.

Bilim insanları da salgının kontrol altına alınmasında evden çalışmanın önemli rolü olacağı görüşünde. Bonn Üniversitesi'nde geliştirilen bir simülasyon modeliyle yapılan araştırmada iş dünyasında temasın azaltılmasının virüsün genel yayılımına etkisi mercek altına alındı. Araştırmada Ekim ayından Aralık ayının ortasına kadar olan zaman diliminde çalışan nüfusun yüzde birlik bölümünün evden çalıştığı varsayımından yola çıkıldı.

"Vaka sayısı yüzde 7 daha az olacaktı"

Ekonomi Profesörü Hans-Martin von Gaudecker, araştırma sonucunda, "Ekim ayının başından itibaren bu durum geçerli olmuş olsaydı, Noel öncesinde yaklaşık yüzde 7 daha az vakaya tanık olacaktık" dedi. Mannheim Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma da benzer sonuçları ortaya koymuştu.

Araştırmalar, korona salgınının ilk dalgasında geçen yıl Mart-Mayıs döneminde Aralık ayındaki ikinci dalgaya göre daha sık evden çalışıldığını gösteriyor. Hans Böckler Vakfının anketine göre Nisan ayında ankete katılanların yüzde 27'lik bölümü "ağırlıklı olarak" ya da "tamamen" evden çalıştığını belirtirken bu oran Kasım ayında yüzde 14'e geriledi.

Hükümet zorunluluğa sıcak bakmıyor

Yeşiller partisi, "koşulların elvermesi durumunda" şirketlere evden çalışma imkanı sunmayı zorunlu hale getiren bir geçici yasal düzenleme çıkarılması girişiminde bulunsa da Federal Meclis'te çoğunluğa ulaşamadı.

Başta Ekonomi Bakanlığı olmak üzere hükümette evden çalışmanın zorunlu hale getirilmesi konusunda çekinceler var. Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, evden çalışma zorunluluğu getirilmesinin hükümet gündeminde olmadığını söyledi.



CHP Hamburg Birliği, 1 Mayıs'ta Dayanışma Yemeği ve Seçim Değerlendirme Etkinliği Düzenliyor

"Hamburg'da Yeni Bir Paralel CHP'ye İzin Vermeyiz"

Yaz Aylarında Göz Sağlığına Dikkat!

Turizmin Geleceği Yapay Zekayla Parlayacak

Türkiye Lezzet Yüzyılının Lezzet Elçileri: Eurotürk Gastroheroların Ödülleri Dağıtıldı

Hamburger Yeşiller, Yerel ve Avrupa Seçim Kampanyasına Başladı

Fatih Akın'ın Yeni Filmi "Amrum"un Çekimleri Hamburg'da Başladı

SOL Parti: Hamburg"da Geçen Yıl 1000'den Fazla Ev Zorla Boşaltıldı

Hamburg, Sanayisini Kutluyor! Uzun Müze Gecesi'nde Sanayi Temalı Kutlama

St. Pauli Hamburg Derbisi Öncesi Rostock Engelini de Aştı: 1-0

Mehmet Yıldız'ın Danışmanlık Kahvaltısı Büyük İlgi Gördü!

Berlin'de Global Goals için Bir Adım: "17 Klavye, 17 Yer, 17 Hedef" Projesi Devam Ediyor

Yenilenen Meiendorf Bürgerhaus hizmete açıldı.

Polizeieinsatz anlässlich des Fußballspiels FC St. Pauli - F.C. Hansa Rostock

Çağdaş Suseven'in Yeni Klibinde Zeki Müren İzleri!

Altona’daki Allee Tiyatrosu Bariyersiz Hale Getiriliyor: 390.000 Euro Destek

AB, Türk Dönerine Standart Getiriyor!

Almanya'da Emeklilere Yüzde 4,57 Zam Geliyor!

Avrupa Adalet Divanı'ndan Türk Göçmenlere Çifte Vatandaşlık Kararı

Araklı'da Kayıp Kız Kardeş Aranıyor: Züleyha Alemdar'ı Bulmak İçin Yardım Çağrısı

Getir ve Gorillas Almanya'dan Çekiliyor: Depolar Kapatılıyor

Öffentlichkeitsfahndung nach 12-Jährigem

Hasan Akbaş: Grafik Design ile Hamburg'da Başarıyı Yakalıyor

Batı Avrupa'da Yükseköğretim Fırsatı: Öğrenci Seçme Sınavı Başvuruları Başladı

Mordfall in Stade - Ermittler suchen wichtige Zeugen

Öffentlichkeitsfahndung nach Verdacht des räuberischen Diebstahls

Basketbol Dünya Şampiyonları Hamburg'da Olimpiyatlar İçin Isınıyor

Dr. Hans-Jochen Waitz, 80. Yaşını Senato Kahvaltısıyla Kutladı

Hamburg Polisi, Pastor Patrick Klein'i Onursal Komiser Olarak Atadı

Hamburg Limanı'nda Kruvaziyer Gemileri Emisyonlarına Sıkı Düzenleme Geliyor!

Yükleniyor