Tarih: 26.05.2022 16:44

Çiçek aşısı, Maymun Çiçeği Hastalığı’ndan koruyor

Facebook Twitter Linked-in

Afrika’dan çıkıp başka ülkelerde de görülmeye başlayan Maymun Çiçeği Hastalığı salgını, koronavirüsün ardından tüm dünyada yeni bir endişe yarattı.
Koronavirüsün ardından dünyanın yeni kâbusu olmaya aday Maymun Çiçeği Hastalığı hakkında bilgi veren Dermatoloji Uzmanı Dr. Aycan Özden Sezgin, yurt dışında ortaya çıkan hastalıkların çeşitli antiviral ilaçlar kullanılarak tedavi edilebildiğini dile getirerek Maymun Çiçeği’ne karşı en önemli silahın çiçek aşısı olduğunu söyledi. Çiçek aşısının yüzde 80-85 oranında Maymun Çiçeği hastalığından koruduğunun düşünüldüğünü belirten Sezgin “Ne var ki 1980'li yıllardan sonra çiçek aşısı kullanılmamış olup bu da günümüzde yaklaşık 40 yaşından daha genç bireylerin çiçek aşısının olmadığı anlamına gelmektedir.” diye konuştu.
Hastalık Türkiye’de görülmedi
Dr. Sezgin, kemirgenlerden insanlara ısırık, tırmalama, enfekte vücut salgısı, enfekte eşya teması ile insandan insana ise damlacık yolu, havadan veya vücut salgıları aracılığı ve cinsel yolla bulaşan Maymun Çiçeği Hastalığı’nın (Monkeypox) henüz ülkemizde görülmediğini ifade etti.  Dr. Sezgin, özellikle son bir ay içinde riskli bölgelere seyahat edip edilmediği ya da benzer şikâyetleri olan kişilerle temas edip edilmediğinin önemine dikkat çekti.
 

 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —