CHP’li Çakırözer dövizli BES düzenlemesini eleştirdi, gurbetçilerin talepleri için kapsamlı paket istedi

- CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanan torba yasada yurtdışında yaşayan Türklerle ilgili düzenlemelerin eksik olduğuna dikkat çekerek, yurtdışında yaşayan Türklerin taleplerinin yer

Türkiye 13.03.2020 22:24:24 0
CHP’li Çakırözer dövizli BES düzenlemesini eleştirdi, gurbetçilerin talepleri için kapsamlı paket istedi
ANKARA - CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanan torba yasada yurtdışında yaşayan Türklerle ilgili düzenlemelerin eksik olduğuna dikkat çekerek, yurtdışında yaşayan Türklerin taleplerinin yer aldığı kapsayıcı, bütünlüklü bir paketin TBMM’den derhal çıkarılmasını istedi. Torbadaki dövizli BES düzenlemesini eleştiren Çakırözer, “Hani yurt dışı seçim bölgesi? Hani Türkiye'deki emeklilik kesilmeden Avrupa'da çalışabilme hakkı? Hani Türk Hava Yolları biletlerinde indirim? Hani Türkiye'de ücretsiz sağlık hizmetleri? Bu talepler neden bu torbaya konulmadı. Gurbetçilerimize reva gördüğünüz ama içinde sağlık sigortası, sosyal güvencesi olmayan dövizle BES emekliliğin alternatifi değildir. Gurbetçiler bizden tasarruf hesabı beklemiyor. Gurbetçiler bizden Ağustos ayındaki ayrımcılığın, haksızlığın kalkmasını ve SGK üzerinden emekliliğe geri dönüş bekliyor” dedi.
 
Yurt dışında yaşayan Türklerle ilgili düzenlemelerin de yer aldığı torba yasa teklifi  TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başladı. TBMM’nin Dışişleri Komisyonu üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer görüşmeler sırasında söz alarak, torbada yer alan yurtdışında yaşayan Türklerle ilgili düzenlemelerin eksik ve yetersiz olduğunu söyleyerek, onların talep ve sorunlarının yer aldığı kapsamlı bir paketin Meclis’ten çıkarılmasını istedi.

AYIPLI KANUNUN GEREKÇESİ BUGÜN ORTAYA ÇIKTI

Gurbetçiye dövizle BES düzenlemesinin emekliliğin alternatifi olmadığına dikkat çeken Çakırözer, “İçerisinde sağlık sigortası yok, sosyal güvence yok, bunun nesi emeklilik? Daha Ağustos ayında gurbetçilerimizin Türkiye'den borçlanarak emeklilik imkânını neredeyse ortadan kaldırdınız. ‘Gurbetçiler nimet külfet dengesini bozuyor, bunu yaparsak 1 milyar lira kâr ederiz’ mantığıyla yüz binlerce gurbetçimizi SGK yerine BAĞ-KUR'lu yaptınız. O emekçilere patron primi ödettiniz. On yıllarca dişinden tırnağından artırıp kazandığı birikimiyle 2 bin, 2 bin 400 lira emekli maaşı almayı hak eden kardeşlerimizi 2 katı prim ödeterek yarısını yani bin, bin 400 lira maaş alır hâle düşürdünüz. Yurt dışındaki vatandaşlarımızı üvey evlat gibi gören o ayıplı kanunun gerekçesi işte bugün ortaya çıkıyor” dedi.

SARAYIN SAVURGANLIĞININ GÜVENCESİ GURBETÇİ OLAMAZ

Meclis’te gurbetçiye BES düzenlemesinin nereden çıktığını soran Çakırözer, şöyle konuştu:
“Gurbetçinin önce Türkiye'den emekliliklerini zorlaştırdınız, hatta binlercesini iptal ettiniz, şimdi de diyorsunuz ki: ‘Gönder dövizleri gerisini düşünme’ Nereden çıktı bu dövizli BES? Gurbetçilerin emeklilik hakkı sabote edildikten hemen sonra Maliye Bakanı Damat Bey'in programında duyduk. Ne diyordu? ‘Finansal sistemdeki risk birikimini azaltmak amacıyla dövizli BES uygulamasına geçilecek.’ Yani mesele gurbetçinin emekliliği, gelecek güvencesi değil, ekonomik krizin önlenmesi, sarayın savurganlığının güvencesi. Biz daha ülkemizdeki emekçilerin bireysel emeklilik sistemine güvenini sağlayamamışken gurbetçilerimize ‘Olsun, sen euroları gönder.’ diyoruz. Oysa, Türkiye'de fonların durumu ortada, işçilerin İşsizlik Fonu'nda biriken milyarlarca liralık kara gün akçelerini işsizler dışında herkes kullanıyor. Soruyorum: Biz işsizimizin birikimini bile kendisine ulaştıramazken gurbetçimizin döviz fonunun garantisini kim verecek?”

AGUSTOS AYINDAKİ AYRIMCILIĞI KALDIRIN

  Konuşmasında yurtdışında yaşayan Türklerin taleplerini sıralayan Çakırözer, yurt dışındaki vatandaşlarımız bizden tasarruf hesabı beklemiyor, istedikleri belli. Birincisi, Ağustos ayındaki ayrımcılığın, haksızlığın kalkması ve SGK üzerinden emekliliğe geri dönüş. İkincisi, bulundukları ülkede çalışırken Türkiye'deki emekli maaşlarının kesilmemesi ve bu taleplerinde yerden göğe kadar haklılar” ifadelerini kullandı.

SEÇİM ZAMANI VERİLEN SÖZLERİ HATIRLATTI

AKP’ye yurtdışında yaşayan Türklere seçim zamanı verdiği sözleri de hatırlatan Çakırözer, “Seçim zamanı ülke ülke gezip verdiğiniz sözleri unutmuş olabilirsiniz ama yurt dışında alın teri döken milyonlarca kardeşimiz unutmadı ve bu Meclisten çözüm bekliyorlar” dedi. Çakırözer, “Yurt dışındaki kardeşlerimizin bizim ayrılmaz bir parçamız olduğunu size hatırlatmak istiyorum. Anadolu'da, hepimizin evinde, sokağında var olan gurbetçiler altmış yıldır en ağır koşullarda emeklerini ortaya koyarak sadece Avrupa'yı değil, vatanımızı da kalkındırdılar; onların hakkı ödenmez. Şimdi, hesapsız kitapsız yönetiminizin, savurganlıklarınızın faturasını bu kardeşlerimize kesemezsiniz. On yıllardır kalpleri vatan sevgisiyle, ay yıldızlı bayrak aşkıyla çarpan bu kardeşlerimizin çoktan hak ettikleri taleplerini el birliğiyle sağlamalıyız. Yapılması gereken, yurt dışındaki vatandaşlarımızın taleplerini böyle torbalarda boğmak değil; kapsayıcı, bütünlüklü paketi derhâl çıkarmaktır” diye konuştu.
.


Murat Kuşçu'nun Yönetmenliğini Üstlendiği "Yeter Artık" Filminin Afişi Oyuncusuz Yayınlandı

Älteres Ehepaar in Buxtehude durch falsche Polizeibeamte und Schockanruf um mehrere zehntausend Euro betrogen - Polizei sucht Zeugen und warnt erneut vor der Betrugsmasche

Hüseyin Cinkara, Dünya Şampiyonluk Yolunda İlerliyor!

Ailesi ve Dostları Merhum Sakıp Sabancı’nın 20’nci Yıl Anma Töreninde Buluştu

Türkiye'de Her 13 Kişiden Biri Astım Hastası!

Mordfall in Stade - Tatverdächtiger festgenommen und in Untersuchungshaft

Hamburg'da "Okulda Hukuk" Projesi: Çocuklar ve Gençler İçin Sunulan Teklif Genişletiliyor

Hamburg Belediyesi, Ukrayna'ya Otobüs Bağışını Sürdürüyor: vhh.mobility Altı Otobüsü Kiev'e Gönderdi

Hamburg'daki 210.000 Öğrenciye Ücretsiz Almanya Biletleri Geliyor.

Şeker Tadında Project, Deprem Mağduru Çocuklara Umudu Taşıyor

Hamburg'da 8 Mayıs Befreiungsfest: Müzik, Konuşmalar ve Dayanışma Dolu Bir Kutlama

Regensburg'da Genç Kadın, Kofferraumda Ölü Bulundu - Eski Sevgili Gözaltında

YTB, 17. Avusturya Kültür Fuarı'nda Yerini Aldı

Landshut’ta Dijital Bağımlılığın Etkileri Konuşuldu: Psikiyatrist Dr. Arif Sarlık Yoğun İlgiyle Karşılandı

Hamburg'da Evde Bakıma 7/24 Destek: Pflegenottelefon Hizmette"

St. Pauli, Hamburg'da Derbi Maçında Mağlup: Hayal Kırıklığı ve Endişe

Hamburg ve St. Pauli Arasındaki Şehir Derbisi Heyecanla Bekleniyor!

Devlet Madalyası Hüseyin Seher’e Verildi: Kahramanlık Örneği Onurlandırıldı

YTB, TÜRKİYE- HOLLANDA İŞ GÜCÜ ANLAŞMASININ 60. YILINA ÖZEL RESEPSİYON DÜZENLİYOR

Ferdi Aydın'ın İşlettiği Nişantaşı Dilber'de İnci Taneleri Rüzgarı Esti!

Tiyatro Köprüsü Festivali 9 Mayıs'ta Başlıyor: Almanya ve Türkiye Arasındaki Kültür Diyaloğu Devam Ediyor

Öffentlichkeitsfahndung nach 15-Jährigem aus Hamburg-Rahlstedt

CHP Hamburg Birliği, Dayanışma Yemeği ve Seçim Değerlendirmesi Etkinliğiyle Başarıyı Kutladı

Franken'de Avcılık Gezisinde 18 Yaşındaki Genç Babasını Vurdu

Schura Hamburg, Hilafet Çağrılı Yürüyüşe Sert Tepki Verdi: "Demokratik Sürece Zarar Veriyor"

"Cinsel İstismar Yardım Hattı 10. Yılını Kutluyor: On Yıl Boyunca Dinlemek ve Yardım Etmek"

"Hamburg-Uhlenhorst'ta Irkçı Saldırı: Tanık Aranıyor!"

"Hamburg'da Seçim Heyecanı Başlıyor: 'Seni Harekete Geçiren Şeyi Seç' Kampanyası Başladı"

O YAZIYOR, İNSANLAR YAŞIYOR: Barbaros Uzunöner'in Tiyatro Dünyasındaki Başarısı

Hamburg'da Yeşiller, İşçi Bayramında Güçlü Taleplerle Ses Getirdi: 14 Euro Asgari Ücret ve İşçi Hakları İçin Çağrı

Yükleniyor

Murat Kuşçu'nun Yönetmenliğini Üstlendiği "Yeter Artık" Filminin Afişi Oyuncusuz Yayınlandı

Älteres Ehepaar in Buxtehude durch falsche Polizeibeamte und Schockanruf um mehrere zehntausend Euro betrogen - Polizei sucht Zeugen und warnt erneut vor der Betrugsmasche

Hüseyin Cinkara, Dünya Şampiyonluk Yolunda İlerliyor!

Ailesi ve Dostları Merhum Sakıp Sabancı’nın 20’nci Yıl Anma Töreninde Buluştu

Türkiye'de Her 13 Kişiden Biri Astım Hastası!

Mordfall in Stade - Tatverdächtiger festgenommen und in Untersuchungshaft

  • Salı 19 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 23.3 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Perşembe 23.4 ° / 12.8 ° Güneşli