Hamburg’da göçmen kökenli bir ismin ilk kez Senato’ya girmesi, çok kültürlü yapıya sahip şehirde memnuniyetle karşılandı. Ancak bu atamanın sembolik kalmaması gerektiğini vurgulayan sivil toplum kuruluşları, temsiliyetin daha kapsamlı ve yapısal hale getirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Hamburg Türk Öğretmenler Derneği ve Hamburg Türk Veliler Birliği’nin imzasını taşıyan ortak açıklamada, Hamburg’un çok dilli, çok kültürlü ve uluslararası bir şehir olduğu hatırlatıldı ve bu çeşitliliğin siyasi karar alma mekanizmalarına da yansıması gerektiği belirtildi. Açıklamada, “Hamburg nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ı göç geçmişine sahip. Bu toplumsal gerçeklik, Senato yapısında da karşılık bulmalı” denildi.
Göçmen kökenli bireylerin siyasete katılımının mümkün olduğunu, bunun siyasi iradeye bağlı olduğu ifade edilen açıklamada, ayrımcılık, uyum, çok dillilik ve eğitimde eşitlik gibi konularda deneyime sahip göçmen kökenli isimlerin siyasi sürece katkı sunduğu vurgulandı.
Dernekler, bu sürecin bir sembolden ibaret kalmaması gerektiğini belirterek şu talepleri sıraladı:
Göçmen kökenli kişilerin siyasi sorumluluklara hazırlanması için yapısal desteklerin artırılması
Hamburg’un toplumsal gerçekliğini daha iyi yansıtan bir Senato yapısı
Üst düzey görevlerde temsiliyet ve katılım için net stratejiler
“Çeşitlilik Senato kapısında sona ermemeli” vurgusuyla tamamlanan açıklamada, genç nesillere güçlü bir aidiyet ve katılım mesajı verilmesi gerektiği ifade edildi.
Haber: Sebahat ACI