Bremen Sağlık Senatörü ve İşçi Odası, "Bakımda Kal" projesinin birinci yılını değerlendirdi. Hemşirelik öğrencilerinin karşılaştığı zorluklar ve eğitimlerini yarıda bırakma riski, bu projeye olan ihtiyacı ortaya koydu. Sağlık, Kadın ve Tüketici Koruma Senatörlüğü ile Bremen İşçi Odası tarafından finanse edilen danışmanlık projesi, hemşirelik öğrencilerine eğitimlerini sürdürmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor.
Sağlık, Kadın ve Tüketici Koruma Senatörü Claudia Bernhard, projenin ilk yılında 86 hemşirelik öğrencisinin bu danışmanlık hizmetinden faydalandığını belirtti. Bernhard, "Bu sayı, desteğe olan büyük ihtiyacı gösteriyor. Hemşirelik mesleği herkesin yapabileceği bir iş değil; bu nedenle, bu mesleği seçen ve eğitimlerini tamamlamak isteyen herkesin desteklenmesi gerekiyor" dedi.
Proje, üç yıl süreyle devam edecek ve Bremen'deki tüm hemşirelik öğrencilerini kapsayacak şekilde tasarlandı. Eğitim sırasında veya kişisel nedenlerle eğitimlerini bırakmayı düşünen öğrencilere destek sağlamayı hedefliyor. Danışmanlık hizmeti, öğrencilerin eğitimlerine aynı veya başka bir işveren ile devam etmelerini sağlamaya ve eğitimlerini bırakma kararını aceleye getirmemeye odaklanıyor.
Bremen İşçi Odası Genel Müdürü Elke Heyduck, "Bu destek hizmetini, meslek okullarında sunduğumuz gibi, hemşirelik okullarında da sunmanın önemli olduğunu düşündük. Hemşirelikteki eğitim bırakma oranı yüzde 30 ile genel ortalamada olsa da, meslekten mesleğe değişiklik gösteriyor. Örneğin, mekatronikçilerde bu oran sadece yüzde 15. Hemşirelikte tamamlanan her eğitim, personel açığıyla mücadelede büyük bir kazançtır" şeklinde konuştu.
Proje yöneticisi ve danışmanı Anke Schmidt, projenin tanınırlığının arttığını ve daha fazla kabul gördüğünü belirtti. "Dokuz hemşirelik okulunun tamamında ve on bir farklı lokasyonda düzenli olarak bulunuyorum. Danışmanlık ihtiyacı özellikle ilk eğitim yılında çok büyük. Güvenin oluşması, ağların kurulması zaman ve süreklilik gerektiriyor" dedi.
2023 Eylül'den 2024 Haziran'a kadar olan dönemde 86 danışmanlık gerçekleştirildi ve bunların 14'ü Bremerhaven'de yapıldı. Danışmanlık hizmeti alanların çoğu birinci eğitim yılında bulunuyor ve iki üçte biri için Almanca yabancı bir dil. Danışmanlık konuları arasında en yaygın olanlar uygun fiyatlı konut bulma, resmi işlemler, finansal zorluklar, ailevi sorunlar ve mesleki hayata adaptasyon olarak öne çıkıyor.
Anke Schmidt, "Eğitimin kendisi çok zorlu ve talepkar olmasının yanı sıra, gündelik yaşam da öğrencileri büyük engellerle karşı karşıya bırakıyor. Birçok genç insan, hemşirelik eğitimi almak için yurtdışından geliyor. Bu öğrenciler oldukça motive, ancak burada yalnızlar ve büyük ölçüde kendi başlarına mücadele ediyorlar – bu da yeni gelenler için işleri çok zorlaştırıyor" diye ekledi.
Danışmanlık merkezi, İşçi Odası’nın Ekonomi ve Sosyal Akademisi bünyesinde yer alıyor. Proje için sağlanan yaklaşık 300.000 Euro'luk bütçe, Sağlık, Kadın ve Tüketici Koruma Senatörlüğü ile Bremen İşçi Odası tarafından eşit şekilde finanse ediliyor.
Hemşirelik eğitimine olan ilgi büyük. 2023 yılında 586 kişi hemşirelik eğitimi aldı. Bu sayı, 2019'daki meslek reformu öncesine göre (494 kişi) önemli bir artış gösteriyor. Ancak, bazı öğrenciler eğitimlerini tamamlamadan bırakıyor. 2020'de başlayan ve pandemi şartlarında eğitimlerine başlayan 570 öğrenciden yüzde 30'u eğitimlerini yarıda bıraktı. Sağlık Senatörlüğü'nün 2021'deki ikinci sağlık meslekleri izleme raporuna göre, hemşirelikteki personel açığı artmaya devam edecek ve 2025 yılına kadar 700 kişi daha artabilir. 2023 itibarıyla Bremen'de 12.500 hemşire çalışıyor.
www.gazetehamburg.com