BERGAMALI CEVİZ ÜRETİCİSİ: "NEREDEYSE ZARAR EDECEĞİZ. BELKİ DE İLERİYE DÖNÜK BU AĞAÇLARI KÖKÜNDEN KESEREK ÜRETİMDEN VAZGEÇMİŞ OLACAĞIZ"

İzmir'in Bergama ilçesi Sarıcalar Mahallesi’nde ceviz ve zeytin üretimi yapan Abdullah Saka, ceviz toplama mevsiminin geldiğini, geçen senelere göre rekoltenin çok düşük olduğunu söyledi. Saka, "Neredeyse zarar edeceğiz. Belki de ileriye dönük bu ağaçlar

Medya 22.09.2023 14:01:52 0
BERGAMALI CEVİZ ÜRETİCİSİ:

İzmir'in Bergama ilçesi Sarıcalar Mahallesi’nde ceviz ve zeytin üretimi yapan Abdullah Saka, ceviz toplama mevsiminin geldiğini, geçen senelere göre rekoltenin çok düşük olduğunu söyledi. Saka, "Neredeyse zarar edeceğiz. Belki de ileriye dönük bu ağaçları kökünden keserek artık üretimden vazgeçmiş olacağız çünkü 15 liraya satılan bu ceviz, piyasada 300 liraya satılıyor. Ama bizim elimizden yaş kabuklu ceviz 15 liraya alınmaya çalışıyor" dedi.

Bergama'nın Sarıcalar Mahallesi’nde yaşayan çiftçiler de tarım işçileri de artan pahalılıktan şikayet etti. Yevmiye ile çalışan kadın tarım işçisi, "Çiftçinin emeğinin karşılığını vermiyorlar. Yapmış olduğumuz iş ne emeğini kurtarıyor ne sahibini kurtarıyor. Bir tek tüp olmuş 580 lira. Biz bir yevmiyeye karşı bir tüp alamıyoruz. Milletin hakkını versinler” dedi.

"BU ÜLKEDE ÜRETİM YAPILAMAZ HALE GELDİ"

Çiftçi Abdullah Saka ise şunları söyledi:

"Zeytin ve ceviz üreticiliği yapıyorum. Son zamanlarda tarımla ziraatle uğraşmak çok zor bir zanaat. Eskiden Bakırçay ovasındaki bu topraklarda adam diksen adam olurdu. Buralarda tütün ve pamuk ekilirdi. Tütüne konulan kotalar sonucunda artık bölgede tütün üretilemez oldu. Onun için bizler de tarımsal arazilerimizi zeytin ve ceviz diktik. Bu diktiğimiz cevizlerin şu anda hasadını yapıyoruz. Bu cevizle ilgili yaptığımız masraflarda topraklarımıza yabani otlardan temizlemek için en az 5-6 kat sürüyoruz. Buraya hayvan gübresi ve normal gübre atıyoruz. Buranın yaz boyunca ilaçlamaları yapılıyor. Mazot gübre ilaç maliyetlerinin ve mazotun 40 liraya  geçtiği bir dönemde tamamen üretim bu ülkede yapılamaz hale gelmiştir.

"ÇİFTÇİ, TÜCCARIN KADERİNE TERK EDİLDİ"

Bugün hasadımızı yapıyoruz. Geçen yıl bu yeşil kabuklu cevizi 13 liradan satmış iken şu anda verilen fiyat 15 liradır. Tüccarın kaderine terk edildik. Bizim bu konuda tarımsal desteğimiz yok. Ceviz üretiminde çok sıkıntılar çekiyoruz. Satışta sıkıntılar çekiyoruz. Bu konuda devletin desteği neredeyse çok küçük zerre kadar kalmıştır. Örnek olarak zeytinyağında 15 TL iken 80 kuruş prim vardı. Şimdi zeytinyağının kilosu 250 lira oldu. Halen aynı şekilde bu devlet desteği devam ediyor. Cevizde herhangi bir devlet desteği de yok. Mazot gübre desteği ile ancak 30 dekar bir tarla ile ilgili olarak, sadece bir torba  gübre ile bir depo mazot alınamıyor. Tarım bu şekilde bu kadar girdi maliyetleri ile yapılamaz oldu. Çiftçinin elinden tutan yok. Çiftçi tüccarın kaderini terk edilmiş. Bu konuyla ilgili devamlı dışarıdan ithalat yapılıyor. Brezilya'dan ve Şili'den ithalat karşısı paralarımızı ödüyoruz. Devletin tarım üreticilerine çiftçilere sahip çıkmasını Biz zeytin ve ceviz üreticileri olarak sahip çıkılmasını istiyoruz.

 "BU YIL CEVİZDEN NEREDEYSE ZARAR EDECEĞİZ"

Tarım girdi maliyetlerinin düşürülmesini istiyoruz. Ben bu yıl bu cevizden neredeyse hiçbir şey öğrenemeyeceğiz. Neredeyse zarar edeceğiz. Belki de ileriye dönük bu ağaçları kökünden keserek artık üretimden vazgeçmiş olacağız çünkü 15 liraya satılan bu ceviz piyasada 300 liraya satılıyor ama bizim elimizden yaş kabuklu ceviz 15 liraya alınmaya çalışıyor. Bu arada tüccarın da bu kadar insafsız  davranışı, devletin de bu üretim girdi maliyetlerinin bu kadar pahalılaştırması artık çiftçiyi üretemez hale getirmiştir. Ben bütün çiftçilerin Allah yardımcısı olsun kolaylıklar diliyorum. Bugün yanımızda çalışan 20 kişiyle emek veriyoruz. Üretmeye çalışıyoruz."

Kiel’in Yeni Belediye Başkanı Samet Yilmaz Oldu

Hamburg’da Unutulmaz Nordderby: HSV, Werder Bremen’i 3–2 Mağlup Etti

Kiel’de Kritik Gün: Yeni Büyükşehir Belediye Başkanı İçin Oylar Sayılıyor

YTB Başkanı Turus, Köln’de Irkçılık ve İslam Düşmanlığına Karşı Yürütülen Çok Boyutlu Mücadeleyi Anlattı

CHP’de Kritik Atama: Nurhayat Altaca Kayışoğlu Yurtdışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oldu

St. Pauli’den Köln’de Son Nefeste Gelen Puan: Jones Uzatmada Kahraman Oldu 1-1

Zwei junge Autoinsassen bei schwerem Unfall in Stade-Haddorf lebensgefährlich verletzt

Selina Çukur, 2025 U17 Avrupa Şampiyonası Milli Takım Kadrosunda

66 Karar: İçişleri Bakanları Konferansı Bremen’de Önemli Adımlar Attı

A2’de Dönersipişi Kontrolü: Braunschweig Gümrüğü Soğuk Zincir İhlalini Ortaya Çıkardı

Hamburg’un Girişimi Sonuç Verdi: Kadınlara Yönelik Cinsel Şiddetle Mücadelede Yeni Dönem

AVRUPA’DAN GÜÇLÜ ÇAĞRI: “TÜRKİYE UÇUŞLARI MAKUL FİYATA İNSİN!”

TÜMKİAD'A OXFORD'DAN PRESTİJLİ ÖDÜL

Hamburg’da Örnek Dayanışma: Demokrat Çorumlular’dan Engelsiz Yarınlar İçin Buluşma

TGD 30. Yılını Kutladı

Hamburg’da Büyük Şok: HSV, DFB-Pokal’da Holstein Kiel’e Penaltılarla Veda Etti

El Ele Alman–Türk Engellilere Yardım Federasyonu’ndan Anlamlı Dayanışma Gecesi

Hamburg’da Öğrenci Konut Hamlesi: Rot-Grün 3.000 Yeni Yurt Odası Planlıyor

Hamburg’da Yılbaşı Sofraları İçin Uyarı: “Guter Fisch” Listesi Yenilendi – Sürdürülebilir Balık Bulmak Zorlaşıyor

Hamburg’da Önemli Atama: Kathrin Hiersemenzel Staatsanwaltschaft’ın Yeni Başkanı Oldu

Kaars ve Oppie’den Kritik Goller: St. Pauli Kupada Çeyrek Finale Yükseldi

Bavyera’da Yeni Siyasi Buluşma: LiVi Focus Tour de Bayern Münih’te Başladı

Hamburg’da Milyarlık Cum/Cum Skandalı: 1,1 Milyar Euro Hâlâ İncelemede – Cezalar Yok, Soruşturmalar Köln’de

Hamburg’da Verfassungsschutz Krizi: Uzman, Deniz Celik’in Eleştirisini Bilimsel Olarak Doğruladı

Versuchtes Tötungsdelikt in Postbauer-Heng: Kripo Regensburg sucht Täter – 5.000 Euro Belohnung ausgesetzt

Hamburg’da Tartışma: Saga’nın “Arabasız Kiracı” Şartı Hukuken Mümkün mü?

Düsseldorf: Gemeinsamer Schwerpunkteinsatz von Polizei und Zoll führt zu Festnahme und 13 Strafverfahren

Saadet Partisi Hamburg Yeni Hizmet Binasını Açtı: “Yeni Bir Dünya Mümkün” Buluşmasına Yoğun İlgi

Fw: Türk Boksör Mehmet Avcı, Leo’s Fight Night XVIII’de İlk Kez LionsSportPromotion Adına Çıkıyor

Hamburg’da SunExpress Zirvesi: Anadolu’ya Direkt Uçuşlarda Yeni Dönem Başlıyor

Yükleniyor

Kiel’in Yeni Belediye Başkanı Samet Yilmaz Oldu

Hamburg’da Unutulmaz Nordderby: HSV, Werder Bremen’i 3–2 Mağlup Etti

Kiel’de Kritik Gün: Yeni Büyükşehir Belediye Başkanı İçin Oylar Sayılıyor

YTB Başkanı Turus, Köln’de Irkçılık ve İslam Düşmanlığına Karşı Yürütülen Çok Boyutlu Mücadeleyi Anlattı

CHP’de Kritik Atama: Nurhayat Altaca Kayışoğlu Yurtdışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oldu

St. Pauli’den Köln’de Son Nefeste Gelen Puan: Jones Uzatmada Kahraman Oldu 1-1

  • Pazartesi 13.7 ° / 8.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 11.9 ° / 9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 11.8 ° / 6.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı