Baltık Denizi'nde Güvenlik ve İşbirliği Vurgusu: BSPC Danimarka'da Toplandı!

Baltık Denizi

Baltık Denizi Parlamenter Konferansı (BSPC), 25-27 Ağustos tarihlerinde Danimarka'nın Helsingør kentinde toplandı.

Baltık Denizi Parlamenter Konferansı (BSPC), 25-27 Ağustos tarihlerinde Danimarka'nın Helsingør kentinde toplandı. Toplantının odak noktalarından biri, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü saldırgan savaşın bölgeye ve Ukrayna'ya olan etkileriydi.

Bu bağlamda, parlamenterler 33. yıllık konferanslarında savunma işbirliği, enerji arz güvenliğinin ve direncin güçlendirilmesi ve Baltık Denizi bölgesindeki güvenlik gibi konuları tartıştı. Ayrıca demokratik, dijital ve denizcilik alanlarındaki direncin artırılması da gündeme getirildi.

Konferansın sonunda kabul edilen ortak kararda, katılımcı parlamentoların temsilcileri, Baltık Denizi bölgesi hükümetlerini ve AB'yi, Ukrayna'ya verilen desteği sürdürmeye ve genişletmeye çağırdı. Ukrayna'nın sadece Rus saldırganına karşı değil, aynı zamanda Avrupa'da barış ve özgürlük için de mücadele ettiğine vurgu yapıldı. BSPC'ye göre, güçlü demokrasiler ve gelişmiş dijital direnç, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırgan savaşıyla birlikte artan hibrit tehditlere karşı koruma sağlar.

Hamburg Eyalet Meclisi Başkanı Carola Veit, Baltık Denizi parlamenterlerine hitaben yaptığı konuşmada, NATO üyelerinin Baltık Denizi bölgesindeki rolünün önemini vurguladı. Dezenformasyonla mücadele ve sivil toplumların güçlendirilmesinin güçlü demokrasilerin önemli bir dayanağı olduğunu belirtti. "Demokratik direnç ve entegrasyon vazgeçilmezdir. Dezenformasyon kampanyaları, gözler önünde gizlenir. Ayrıca, seçim yılları dezenformasyon kampanyaları için özellikle çekicidir. Bu durum, ulusal ve bölgesel sınırlara tek bir odaklanma ile demokratik değerlerimizi riske atabileceğimizi, direncimizi güçlendirmeden uyarıyor."

BSPC'nin önemli bir diğer konusu da iklim değişikliği olmaya devam ediyor. Milletvekilleri, çeşitli iklim girişimlerini tartıştı. Ayrıca BSPC, kabul edilen kararda Baltık Denizi Eylem Planı'nın kararlılıkla uygulanmasını destekledi. BSPC İklim Değişikliği ve Biyoçeşitlilik Çalışma Grubu, 2020-2023 yılları arasında bu konular üzerinde yoğun bir şekilde çalıştı.

Hamburg Eyalet Meclisi Başkanı Carola Veit, SPD'den Astrid Hennies, Yeşillerden Rosa Domm, CDU'dan David Erkalp, Sol Parti'den Stephan Jersch ve AfD'den Dr. Alexander Wolf'un yer aldığı Hamburg delegasyonuna liderlik etti.

Geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da Baltık Denizi Parlamenter Gençlik Forumu (BSPYF) önceden toplandı ve 27 katılımcı, "Güvenlik ve İstikrar: Baltık Denizi Bölgesinde Enerji Güvenliği" konusunda tartışmalar yaptı. Bu konu, BSPC'nin mevcut çalışma grubunda da ele alınan enerji güvenliği, kendi kendine yeterlilik, direnç ve ağ oluşturma gibi alanlara odaklanıyordu. Gençler, parlamenterlerle birlikte oturumlara katıldı ve yıllık konferansta önerilerini sundu.

"BSPC'nin Tarihçesi ve Hedefleri:

"Baltık Denizi Parlamenter Konferansı (Baltic Sea Parliamentary Conference/BSPC), Baltık Denizi bölgesindeki on ulusal ve yedi bölgesel parlamentonun yanı sıra beş parlamenter örgütün bir araya gelmesiyle oluşmuştur. BSPC, 1991 yılında Finlandiya Cumhurbaşkanı'nın girişimiyle kurulmuştur. Parlamenter değişimin amacı, bölgenin sürdürülebilir, sosyal ve ekonomik gelişimini sağlamaktır. Ayrıca konferans, belirli Baltık Denizi konularını daha geniş bir Avrupa bağlamında görünür kılmak ve bölgesel bir kimlik yaratmak için çalışmaktadır.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırgan savaşının başlamasından bu yana parlamenterler, bu savaşın Baltık Denizi bölgesine etkilerini sürekli olarak ele alıyorlar. Rusya Federasyonu'nun, Kaliningrad Bölgesi'nin, Karelya Cumhuriyeti'nin, Leningrad Bölgesi'nin ve St. Petersburg şehrinin parlamentoları askıya alınmıştır.

 

www.gazetehamburg.com



CHP'nin Kurultay davasında erteleme kararı

Freising'de Uluslararası Kültür Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Almanya'da saatlik asgari ücret 2027'ye kadar 14,60 avroya yükselecek

Almanya'da SPD'nin eş genel başkanları Bas ve Klingbeil oldu

Sezen Aksu’nun “Ey Aşk”ı İlk Geceden Gönülleri Fethetti

KL!CK Kindermuseum Geçici Adresinde Kapılarını Açtı

Çağdaş Suseven ve Ayta Sözeri’den Müzik Dolu Unutulmaz Gece!

Almanya’nın Türkiye Büyükelçisi Rize’de Kadın Projelerine Destek Ziyareti Gerçekleştirdi

FC St. Pauli Bundesliga’ya Derbi Rüzgârıyla Başlıyor

FC St. Pauli Orta Sahasını Güçlendirdi: Joel Chima Fujita Kadroya Katıldı

Elias Saad Bundesliga Yolunda: FC St. Pauli’den FC Augsburg’a Transfer Oldu

Hamburg-Harburg’da Bıçaklı Saldırı: Bir Kişi Hayatını Kaybetti, Zanlı Gözaltında

St. Pauli’de Kayıp Alarmı: 65 Yaşındaki Janusz Jan Karpinski Her Yerde Aranıyor

Almanya'da meclis kira freninin 2029 sonuna kadar uzatılmasını onayladı

Almanya'da hastanelerin iflas riski artıyor

Senatodan Onur Gecesi: Yurt Dışı Görevdeki Kahramanlara Teşekkür

Belit Onay’dan MHH’ye Raylı Sistem Çağrısı: “Yüzyıl Projesine Ulaşım Yakışır”

Hannover’de Havuzda Şiddet Olayı: Belediye Başkanı Onay’dan Sert Tepki

Hamburg-Barmbek-Nord’da Yağma Suçuna Karışan İki Şüpheli Aranıyor

Bremerhaven'de Kadın Sığınmaevi Dolu: Şiddet Mağdurları Geri Çevriliyor

Freude über den Abschluss: Internationale Studierende feiern ihren Abschluss in Ankara

Kieler Woche 2025: Güvenli ve Huzurlu Bir Festival Devam Ediyor

Hamburg’da Dijital Günü: Vatandaşlar Dijital Hizmetlere Hazırlanıyor

Hamburg Barmbek-Nord’da Tehdit Olayı: Polis Şüpheliyi Arıyor

Almanya’da geçen yıl mağazalardan 3 milyar avroluk hırsızlık yapıldı

Ahmet Kerim Matur’dan Duygusal Bir Çağrı: “Gel Yarim” Yayında

Hamburg’daki Okul ve Kreşlerde Radon Değeri Güvenli Sınırların Altında

Hamburg’da Kuzey Almanya Konut Zirvesi: Beş Eyaletten Yapı Devrimi Çağrısı

Hamburg’da Aşırılıkçılıkla Mücadelede Odak Noktası: “Tehdit Bütün Cephelerden Geliyor”

Sol Parti: "Demokrasiye En Büyük Tehdit Aşırı Sağdan Geliyor"

Yükleniyor